FİNANS

Enflasyonun ikincil etkilerine dikkat!!!

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Avro Bölgesi'nde büyümenin düzelme safhasından önce ikinci ve üçüncü çeyrekte de muhtemelen zayıf olacağını ve enflasyonun ikincil etkilerinin önlenmesi gerektiğini söyledi.

AMB'nin internet sayfasına göre, Trichet Avrupa gazetelerine verdiği demeçlerde, "Bizim ana senaryomuza göre, avro bölgesinde bu yıl ikinci ve üçüncü çeyrekte büyüme profili düşük olacak, bunun ardından makul büyümeye doğru dönülecek" dedi.

Trichet, büyüme risklerinin "çok önemli mali piyasa düzeltmesini, petrol ve emtia fiyatlarında daha fazla muhtemel artışları ve muhtemel küresel mali dengesizliklerde çözülmeleri" kapsadığını belirtti.

Birim emek maliyetlerinde son zamanlardaki yükselişin hesaba katılması gereken bir işaret olduğunu vurgulayan Trichet, şunları kaydetti: "Bu yüzden karşı koymamız gereken riskler var. Hiçbir şekilde ikincil etkilerin şu aralar genelleştirilmiş bir olay olduğunu söylemeyeceğim, ancak ciddiye almamız gereken işaretler görüyoruz. Aslında bizim mesajımız, ikincil etkilerden kaçınmamız gerektiği yönünde."

AMB'nin faizleri artırma kararıyla orta dönemde fiyat istikrarını sağlamayı amaçladıklarını yineleyen Trichet, "Keza bizim gelecekte faiz oranlarımız için daha fazla işarete sahip olmadığımızı söylemiştim. Biz hiçbir zaman önceden taahhütte bulunmadık ve fiyat istikrarının sağlamak için neyin uygun olacağını gelecekte belirleyeceğiz" diye konuştu.

Birçok ekonomist AMB'nin bu yıl daha fazla faiz artırımı yapmasını beklemiyor.İnsanların, 1970'li yıllarda olduğu gibi yüksek petrol maliyetlerini arkada bırakmaya çalışsalar bile ekonominin daha fazla sıkıntı çekeceği gerçeğini kabul etmesi gerektiğine işaret eden Trichet, "Bu durum tamamıyla aynı değil. Ancak benzerlikler olduğuna inanıyorum. Bugün, 1973-1974'te olduğu gibi petrol tüketicilerinden petrol üreticilerine önemli kaynak transferi var" dedi.

Bu durumun, önemli mali karışıklıkla aynı zamanda olduğunu söyleyen Trichet, "Biz, geçen yıl Ağustos ayından bu yana, türbülans vakaları, yüksek seviyeli oynaklık vakaları ve hareketli piyasa davranışıyla devam eden çok önemli piyasa düzeltmesi deneyimi edindik. Tekrar bu devam eden bir süreç" diye konuştu.

Bankaların yeniden sermaye artırımlarının mali kayıplarının düzelmesine yardımcı olduğunu ifade eden Trichet, sanayileşmiş ülkelerden, Çin'e para birimi yuanı diğer paralar karşısında değer kazanmasını hızlandırması çağrısında bulunmasını istedi. Trichet, yuanın değer kazanmasının hızlanmasının, enflasyonist baskıları azaltacağı için Çin'in iş ortaklarının çıkarına olacağına inandığını söyledi.

Trichet, ABD Başkanı George Bush ve ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin güçlü doların ABD'nin çıkarına olduğu açıklamasının da çok önemli olduğunu ifade etti.

JOAQUİN ALMNUİA

AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Joaquin Almunia, avro bölgesinde enflasyonun gelecek yıl yüzde 2'ye düşebileceğini, ancak halen stagflasyon riski bulunduğunu bildirdi.

Almunia, Finlandiya'da yayımlanan Kauppalehti gazetesine verdiği demeçte, "Enflasyonun geleceği sadece küresel piyasalarda alacaklara bağlı. Gelecek yıl enflasyonun AMB'nin hedefine yaklaşabilmesi mümkün olabilir" dedi.

"Stagflasyon riski var ve ben bundan kaygı duyuyorum. Umarım bu zor durumu savuşturabiliriz" diyen Almunia, AB'nin ikinci çeyrekte ekonomik
büyümesinin zayıfladığını, enflasyon ve piyasadaki belirsizliğin büyümeyi etkilediğini vurguladı.

AMB, enflasyon hedefini yüzde 2'nin altında belirledi.

Hissenet
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler