**Milyar dolarlık fonlar Euro satıp dolar alıyor. Uzmanlara göre, AB ağır borç yükü olan üyelerine yardım etmez ise Euro dolar karşısında 1.32’ye gevşer.
**
Kendi içinde sorunlarını aşamayan ve daha geçtiğimiz günlerde Barack Obama ile bankaların karşı karşıya kaldığı ABD’nin parası dolar değer kazanıyor.
Dolardaki yükseliş ABD’deki ekonomi dinamiklerinden değil Euro Bölgesinin yaşadığı sorunlardan kaynaklanıyor.
Yunanistan’ın arkasından İspanya ve Portekiz’in de yüksek kamu açıklarının olduğunun ortaya çıkması Euro Bölgesi'ne ilişkin kaygıları tetikliyor. Öyle ki Euro Bölgesi dağılabilir mi tartışmaları dahi yapılıyor. Bu korkuyla euro’dan uzaklaşan yatırımcılar güvenli liman olarak görülen ABD dolarına yönelmeye başladılar.
Büyük uluslararası fonlar euro satıp dolar alıyor. Dünyada risk iştahında bir azalış olduğu görülüyor. Korkup borsalarda satanlar dolara koşuyor. 25 Kasım 2009’da euro - dolar paritesi 1.51’de iken İspanya ve Portekiz’in de parlak durumda olmadığının anlaşılmasıyla parite 1.36’lara düştü. Parite hareketiyle iki hafta önce 1.44’lü seviyelerde bulunan dolar kuru da 1.53 liraya yaklaştı.
DOLAR 1.60 LİRA OLUR MU?
Dünyada geçen hafta başından bu yana yaşanan sert satışlar yaklaşık bir yıldır iyimserliği fiyatlayan piyasaların ilk kez bardağın boş tarafına yoğunlaştığını gösteriyor. Piyasalar nihayet Avrupa’da işlerin iyi gitmediği gerçeğinin farkına varmış görünüyor.
AB Komisyonu Yunanistan, Portekiz, İspanya’ya yardım etmez ve bu ülkelerde yapısal reformları bir an önce devreye sokmaz ise paritede önce 1.35 arkasından 1.32 seviyesi rahatlıkla görülebilir. Bu noktada yatırımcının ana sorusu dolar kuru içeride de 2006’da olduğu gibi dalganır ve yeniden 1.60’lı seviyeleri görebilir mi? Parite 1.32’lerin altına gelirse dolar kurunun yeniden 1.60’ları görmesi sürpriz olmaz. Ancak kurda yaşanacak yükseliş bir anda ve hızlı olmaz. Döviz mevduatının hâlâ 100 milyar dolar civarında olduğu Türkiye’de, kurun hızlı yükseldiği noktalarda yatırımcılardan gelecek satışlar kurdaki yükselişi sınırlayacaktır.
IMF’yi çağırmak zorunda kalabiliriz
Deniz Portföy Genel Müdürü Fatih Arabacıoğlu
Avrupa’daki bu çalkantının bir müddet daha devam edeceği beklentisiyle paritede dolar lehine hareket devam eder. Parite 1.31’lere kadar gerileyebilir. Dünyada risk iştahı bozuldu ve satış trendi devam ediyor, sıkıntılar sürerse bu kur ve faize yansıyacağından IMF’yi apar topar çağırırırız.
Bugünlerde likitte kalmakta yarar var
Finansinvest Genel Müdür Yardımcısı Burçin Mavituna
Euro da dolar da pek fazla güven vermiyor. Yatırımcı arkasında sağlam mali dengelerin olduğu ülkelerin para birimlerine yönelecektir. Bunlardan birisi de Türkiye’dir. Yatırımcının bugünlerde likitte kalıp gelişmeleri gözledikten sonra yatırım yapmasında fayda var. Ancak illa döviz alınacaksa dolar almalı.