FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Euro'su olanlar dikkat!

Euroda işler tersine dönüyor. Herkesin "sat" dediği euroya, şimdi alımlar geliyor. Bu eurosu olan Türk yatırımcılar için ne ifade ediyor?
Euro, Türk yatırımcısı açısından büyük önem taşıyor. Her ne kadar genel anlamda Türkiye'de kriz ölçütü olarak dolar alınsa da, gerek yurtdışı işçi dövizleri gerekse ihracat pazarı açısından eurodaki gelişmeler Türk halkını yakından ilgilendiriyor.

Euro, Türk lirası karşısında yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 7.5 değer kaybetti. Bir başka deyişle, yılbaşında elinde 100 eurosu olan bir yatırımcının bugün 92.5 eurosu var.

TABLO SATIŞ YÖNÜNDEYDİ
Peki bundan euronun geleceği ne olacak? Euro bölgesindeki sıkıntıların ön plana çıktığı yılın ilk çeyreğinde, dünyanın hemen hemen her tarafında oluşan ortak kanı, euronun zayıflamaya devam edeceğiydi.

Bu nedenle yatırımcıların çok önemli bir kısmı euro için "satış" yani kısa pozisyon almıştı.

Herkes elindeki euroyu satıyor, göreceli olarak daha iyi durumda olan dolara ve diğer para birimlerine yöneliyordu.

HAZİRAN'A KADAR SÜRDÜ

Yukarıdaki grafikte de çok net olarak görülüyor. Beyaz çizgi euro için satış kontrat sayılarını, turuncu çizgi ise aynı dönemdeki euro/dolar paritesinin seviyesini gösteriyor.

Paritedeki hareket doğrudan dolar/TL ve euro/TL üzerinde de etkili oluyor.

Grafikte de görüldüğü gibi Haziran ayına kadar yatırımcılar çok net bir şekilde euro için satış pozisyonu almış durumda. Euro/dolar paritesi ise bu dönemde 1.20 seviyesine kadar gevşemişti.

TABLO YAZIN DÖNDÜ
Ancak Haziran ayından sonra piyasalar ilk defa euro için "alım" yönüne dönmüş durumda. ABD piyasalarının kötüye gidişi ve Fransa ile Almanya'nın güçlü ekonomik performansı işleri biraz daha tersine çevirdi. Alım iştahı artmaya başlayınca, euro/dolar paritesi de 1.20'lerden 1.34 seviyesine kadar gelmiş durumda.

Şimdi ise aynı grafik bize bir yol ayrımına gelindiğini gösteriyor.

Çünkü euro için kontrat sayısı daha önce bu seviyelerde olduğu dönemde euro/dolar paritesi 1.41 seviyelerindeydi. Yani 1 euro ile 1.41 dolar alınabiliyordu.

Şimdi ise euro için "al" diyenlerin sayısı aynı seviyede olmasına rağmen parite 1.34'lerde seyrediyor.

İKİ OLASILIK VAR
Birinci olasılık bundan sonra euronun hızlı bir şekilde tekrar 1.41'lere çıkması. Ancak euro bölgesinin başta İrlanda olmak üzere kendi içindeki sorunları sürüyor. Bu endişe nedeniyle parite bu seviyeye gelemezse bu kez euro tarafındaki "al" emirlerinin geri çekilmesi bekleniyor.

Euro TL tarafına bakıldığında ise euro bölgesinde her sorun çıktığında güvenli liman olarak öne çıkan Türk lirasına olan ilginin artacağı öngörülüyor.

Dolayısıyla kısa vadede pariteye bağlı olarak 2 liraya yaklaşılsa da, genel anlamda Türk lirasının euroya karşı değerli seyrini sürdüreceği belirtiliyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler