FİNANS

''Faiz artırma kararında gecikmedik''

Ankara -(AA) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Durmuş Yılmaz, geçen hafta yapılan 1,75 puanlık faiz artırım kararına ilişkin, ''Faiz artırma kararında geciktiğimizi düşünmüyorum'' dedi.

Yılmaz, Banka'nın hazırladığı Finansal İstikrar Raporu'nun açıklanması nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, yapılan son faiz artırım ile piyasalara ''pardon mu'' denildiğini sorması üzerine Yılmaz, ''Gerek fiyat istikrarı gerekse açık enflasyon hedeflemesi konusunda biz toplulumumuza ve piyasa oyuncularına, katılımcılara (pardon) demedik ve demiyoruz'' diye cevap verdi.

Uygulamakla mükellef oldukları bir program bulunduğunu ve bunu uyguladıklarını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

''Bu programın uygulanması esnasında, bir takım inişler çıkışlar olabilir. Bu inişleri, çıkışları hedefe yönlendirmek durumundayız. Aldığımız kararlar da, bu inişleri çıkışları azami ölçüde orta vadeli hedeflerle uyumlu hale getirmeye yöneliktir. Dolayısıyla herhangi bir şekilde (pardon) dememiz söz konusu değildir.''

''Cumhurbaşkanlığı seçimi'' ve ''İran'a olası bir ABD müdahalesi''gibi konularda,kendileriyle temasta olanların ne tür mesajlar verdiği konusunda da Yılmaz, şöyle konuştu:

''Biz bu konuları takip ediyoruz. Bu bizim zaten takip etmemiz gereken bir konu. Biz bunları bizim dışımızda gelişen, ancak veri setimize dahil edilmesi gereken veriler olarak dikkate alıyoruz. Aldığımız kararlarımızda da bunları yansıtmaya çalışıyoruz. Artık ekonomimiz normalleşmeli, normalleşme sürecine girmeli. Aldığımız kararlar normal bir ekonomide nasıl çalışıyorsa, bizim kararlarımız da bu şekilde çalışmalı, bizim gayretimiz de buna yönelik.... Ama bu riskler de bizim dışımızda görmemezlikten gelmiyoruz. Bunları da bir veri olarak kabul eriyoruz.''

Durmuş Yılmaz, geçen hafta alınan faiz artırım kararının gecikmiş bir karar olup olmadığı yönündeki soru üzerine, ''ben geciktiğimizi düşünmüyorum'' cevabını verdi.

Baştan beri gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini, ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

''Bizim gelişmelere herhangi bir şekilde reaksiyon vermemiz gerekiyorsa ki gerektiği zamanlar oldu, yaptık. Biz bunun nedenlerini,niçinlerini, nasıllarını öğrenmek durumundayız. Dolayısıyla bizim açımızdan faiz kararından herhangi bir gecikme söz konusu değil. Bugün itibariyle sonucunun olumlu olduğunu görüyorum ama uluslararası piyasalardaki gelişmeler de hepinizin malumu. Dolayısıyla bizim dışımızda önemli gelişmeler var. Bizim aldığımız faiz kararının sonucu elbette uluslararası piyasalardaki gelişmeler tarafından da etkileniyor, ama bugün itibariyle aldığımız kararın sonuçları olumlu.''

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler