FİNANS

Faiz artışı olumlu

MB kendisine yakışanı yaptı. Bu ülkenin bankalarının başı olduğunu gösterdi. Enflasyon düşerken nasıl ki faizleri hızla aşağıya çektiyse, enflasyonist baskının olduğu dönemde hiç çekinmeden gecelik faizi %1.75 artışla %15’e çıkarttı.

Para politikası kurulu söz konusu kısa vadeli gelişmelerin orta vadeli bekleyişler ve fiyatlama davranışları üzerinde kalıcı etkiler oluşmasını önlemek orta vadede enflasyon eğiliminin hedeflere uyumlu kalmasını sağlamak amacıyla politika faizlerini yükseltti.

Önceki yazılarımda MB’nin faizi en az 1 puan artırması gerektiğini belirtmiştim. Merkez Bankası’nın faizleri %1.75 ile beklentilerin üzerinde yükselterek piyasalara net bir mesaj verdi; “Enflasyonla mücadele benim birinci görevimdir. Bunun için yurtiçi talebi kısarım ve faizleri yükseltirim.”

Bugün döviz güne 1,525’den başladı. Faizlerde ise % 19 artık kısa vadeli üst seviye oldu. Dün %18.25’den günü tamamlayan faizler bugün %17.6 ile güne başladı.

Para piyasaları %1.75’lik faiz artırımına ilk aşamada olumlu bir tepki verdi.

Borsa ise doların gevşemesi ile güne olumlu başlayabilir. Özellikle açık pozisyon korkusuyla ve bono portföyleriyle satışların yoğunlaştığı banka senetlerinde devam eden satışlar kesilebilir.

Ancak borsanın esas dikkati yine dünya borsalarında yoğunlaşacaktır. Brezilya Borsası %3.5 değer kaybı gösterdi ve 35,262 puandan kapanış yaptı. Dow Jones %0.65 gerileyerek 11,000 desteğinin altına kaydı. Bugün Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. 0.25 baz puanlık artış normal karşılanır.

Amerika’nın büyüme verilerindeki bozukluk devam ediyor. ABD’de büyüme verilerindeki olumsuz veriler petrol talebinin düşeceği beklentileri ile petrolün varilini dün 70.70 dolara gerilemesine neden oldu. Petrol fiyatlarının düşmesi ile borsalarda işlem gören petrol şirketlerinin gerilemesi ve büyümeye yönelik endişeler Dow’un 11,000 desteğinin altına gerilemesine neden oldu.

Merkez Bankası’nın kararlı yaklaşımı kredibilitesini artırdı. Merkez Bankaları’nın piyasayı “şok” taktiğiyle etkilemesi işleminin işe yarayacağını düşünüyorum.

Borsada seans başındaki alımlar kar satışları ile karşılaşabilir. Yurtdışı borsalar olumluya döndüğü zaman dün yapılan Merkez Bankası faiz artırımının olumlu etkilerini görebiliriz.

08/06/06 09:15

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler