FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Faiz, dolar, borsa 6 ay sonra ne olacak?

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Beklenti Anketi’nde faizlerin artacağı beklentisi güçlendi. Gösterge bono faiz oranının önümüzdeki ay aynı kalacağı beklentisini dile getiren katılımcılar, altı aylık ve yıllık beklentilerde ise faizin artacağı yönünde görüş bildirdi.

SPK, Şubat ayı Beklenti Anketi’ni yayınladı. Şubat anketi, 309 üst düzey yönetici tarafından yanıtlandı. Ankete göre sermaye piyasası göstergelerine yönelik olarak katılımcılar, önümüzdeki ay için mevcut durumda bir değişiklik beklemiyor. Altı aylık ve yıllık dönemde ise daha iyi bir performans beklentisini dile getiriyor. Sonuçlar, bir önceki dönemdeki anket sonuçları ile kıyaslandığında sermaye piyasası göstergelerine yönelik soruların genelinde önümüzdeki aya ilişkin olumsuz performans beklentisinde olan katılımcıların oranının arttığı gözlendi. Makroekonomik değişkenlere ilişkin beklentiler incelendiğinde katılımcıların büyük çoğunluğunun gösterge bono faiz oranının önümüzdeki ay aynı kalacağı, altı aylık ve yıllık beklentilerde ise artacağı yönünde görüş bildirdiği görüldü. Sonuçlar, Ocak 2010 anket sonuçları ile karşılaştırıldığında aylık beklentilerde faiz oranının artacağı yönünde görüş bildirenlerin oranının yüzde 16.6’dan yüzde 21’e çıktığı dikkatleri çekti.

DOLARIN ÖNÜMÜZDEKİ AY YÜKSELECEĞİ BEKLENTİSİ GÜÇLENDİ
Dolara yönelik beklentiler incelendiğinde aylık dönemde doların aynı kalacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranının yüzde 58 olduğu, altı aylık ve yıllık dönemlerde ise artacak beklentisinin ağırlık kazandığı ve bu yönde görüş bildirenlerin oranının sırasıyla yüzde 44 ve yüzde 50 olarak gerçekleştiği görüldü. Sonuçlar, geçtiğimiz ayki anket sonuçları ile karşılaştırıldığında, doların önümüzdeki ay yükseleceği beklentisinin artış gösterdiği ve bu oranın yüzde 18.4’ten yüzde 33’e çıktığı dikkatleri çekti.

6 AYLIK DÖNEMDE EURO ARTACAK
Katılımcıların euro’ya yönelik aylık beklentileri değerlendirildiğinde çoğunluğunun yüzde 64 aynı kalacağı yönünde görüş bildirdiği görüldü. Artacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı ise yaklaşık yüzde 17 oldu. Altı aylık ve yıllık beklentiler incelendiğinde ise euro’nun artacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranında önemli artışlar yaşandığı dikkatleri çekti. Ocak 2010 anket sonuçlarına göre önümüzdeki ay euro’nun artacağı yönünde görüş bildirenlerin oranı yüzde 12.4 olurken, Şubat 2010 anket sonuçlarında bu oranının yüzde 16.5’e çıktığı görüldü.

ÖNÜMÜZDEKİ AY İMKB-100 ENDEKSİNİN DÜŞMESİNİ BEKLEYENLERİN ORANI ARTTI
İMKB-100 endeksine yönelik aylık beklentiler incelendiğinde önümüzdeki ay endeksin azalmasını bekleyen katılımcıların oranının yüzde 32, aynı kalmasını bekleyen katılımcıların oranının yüzde 51, artmasını bekleyen katılımcıların oranının ise yüzde 17 olduğu görüldü. Altı aylık ve yıllık beklentilerde endeksin artacağı Sermaye Piyasası Kurulu 7 yönünde görüş bildiren katılımcıların oranında önemli artışlar yaşandığı görülüp, bu oranlar sırasıyla yüzde 40 ve yüzde 53 olarak gerçekleşti. Ocak 2010 anketinde katılımcıların yüzde 16’sı İMKB 100 endeksinin önümüzdeki ay düşmesini beklerken, bu ayki anket sonuçlarında bu oran yüzde 32’ye yükseldi. İMKB işlem hacmine yönelik beklentiler incelendiğinde önümüzdeki ay değişim yaşanmayacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların yüzde 59 ile ağırlıkta olduğu görüldü. Altı aylık ve yıllık beklentilerde İMKB işlem hacminin artacağı yönünde görüş bildirenlerin oranı ise sırasıyla yüzde 43 ve yüzde 59’a yükseldi. Sonuçlar bir önceki dönemki anket sonuçları ile karşılaştırıldığında ise aylık beklentilerde İMKB işlem hacminin artmasını bekleyen katılımcı oranının yüzde 39.9’dan yüzde 22.7’ye gerilediği dikkatleri çekti.

HALKA AÇILACAK ŞİRKET SAYISINDA DEĞİŞİM BEKLENMİYOR
Katılımcıların yüzde 69’u halka açılacak şirket sayısında önümüzdeki ay bir değişim beklemezken, yaklaşık yüzde 26’sı artış yaşanacağını dile getirdi. Altı aylık ve yıllık beklentilerde ise katılımcıların çoğunluğu halka açılacak şirket sayısında artış yaşanacağı yönünde görüş bildirdi. Beklentiler Ocak 2010 anketi sonuçları ile benzerlik gösterdi. Katılımcıların yaklaşık yüzde 68’i önümüzdeki ay özel sektör borçlanma araçlarının ihracına yönelik koşullarda da bir değişim olmayacağı yönünde görüş bildirirken, altı aylık ve yıllık beklentilerde koşulların daha uygun olacağı görüşü hakim oldu.

İMKB YATIRIMCI SAYISINDA ÖNÜMÜZDEKİ AY ARTIŞ BEKLENMİYOR
Yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 67’si önümüzdeki ay, yüzde 44’ü önümüzdeki altı ay oranın aynı kalacağı yönünde görüş bildirirken, yıllık beklentilerde artış yaşanacağı görüşü ağırlık kazandı. Sonuçlar geçtiğimiz dönemki anket sonuçları ile karşılaştırıldığında yabancı yatırımcı oranında artış yaşanacağı yönündeki aylık beklentilerin azaldığı, bu yönde görüş bildirenlerin oranının yüzde 24.8’den yüzde 16.8’e gerilediği görüldü.

Aylık ve altı aylık beklentilerde katılımcıların çoğu reel kesimin yurtdışı borçlanma durumunda bir değişiklik olmayacağı yönünde görüş bildirirken, yıllık beklentilerde borçlanma durumunda artış yaşanacağı görüşü ağırlık kazandı. Geçen ay katılımcıların yüzde 23’ü borçlanma durumuna ilişkin olarak bir aylık sürede artış beklerken, bu ayki sonuçlar katılımcıların yüzde 16.8’inin artış beklediğini gösterdi.

İMKB yatırımcı sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 64’ü önümüzdeki ay bir artış yaşanmayacağı yönünde görüş bildirirken, geçtiğimiz ayki anket sonuçları ile kıyaslandığında İMKB yatırımcı sayısında düşüş beklentisinin arttığı, bu yönde görüş bildirenlerin oranının yüzde 4.5’den yüzde 14.9’a çıktığı görüldü.

Express


En Çok Aranan Haberler