FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Faiz indirimleri azalan hızla devam edecek"

Merkez Bankası, iktisadi faaliyetteki daralmanın firma karlılıkları ve dolayısıyla kredi verme iştahı üzerindeki olumsuz etkisinin altını çizerek, faiz indirimlerine rağmen finansal koşullardaki sıkılığın kısmen devam etme ihtimalinin bulunduğunu, bu nedenle, faiz indirimlerine gelecek aylarda azalan bir hızla devam edilmesinin gerekli olabileceğine işaret etti.

Merkez Bankası’nın 15 Ocak'ta yapılan Para Politikası Kurulu Toplantısına ilişkin özet bugün yayımlandı. Söz konusu toplantı özetinde, işlenmiş gıda fiyatlarının yıllık artış hızındaki gerilemenin 2009 yılının ilk yarısında da devam edeceğinin öngörüldüğü belirtildi. Hizmet fiyatlarının artış hızındaki yavaşlamanın gelecek dönemde de süreceğinin öngörüldüğü kaydedilen açıklamada, “Aralık ayında temel enflasyon göstergelerinin mevsimsellikten arındırılmış değerleri de düşüş göstermiş ve enflasyonun ana eğiliminin aşağı yönlü olduğuna işaret etmiştir. Yılın son çeyreğindeki döviz kuru hareketleri göz önüne alındığında, temel enflasyon göstergelerinin gerilemeye devam etmesi kayda değer bir gelişme olarak değerlendirilmektedir” denildi.

TÜKETİM TALEBİNE İLİŞKİN GÖSTERGELER ZAYIFLADI

Yılın son çeyreğinde tüketim talebine ilişkin göstergelerin de zayıflamaya devam ettiği ifade edilen açıklamada, mevcut verilerin 2008 yılının son çeyreğinde özel tüketim harcamalarının dönemlik ve yıllık bazda daraldığına işaret ettiği belirtildi. Özellikle Ekim ayından başlayarak küresel ekonomideki toparlanmanın gecikeceği yönündeki sinyallerin güçlenmesiyle, dış talebe ilişkin görünümün kötüleştiği dile getirilen açıklamada, “2008 yılının ilk dokuz aylık döneminde yıllık bazda yüzde 12.2 oranında büyüyen ihracat miktar endeksi, Ekim-Kasım döneminde yüzde 8.4 oranında düşüş kaydetmiştir. TCMB İktisadi Yönelim Anketi Aralık ayı sonuçlarına göre 2009 yılı ilk çeyreğine ilişkin ihracat sipariş beklentilerindeki bozulma eğilimi devam etmiştir” denildi. Açıklamada, gelecek on iki aylık döneme ilişkin yatırım beklentilerinin zayıflama eğilimini sürdürdüğü kaydedildi.

EKONOMİDEKİ SORUNLAR UZUN BİR SÜRE ETKİLİ OLACAK

Mevcut konjonktürde enflasyon görünümüne ilişkin en kritik değişkenin küresel büyüme olduğu ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

“Uluslar arası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların önceki tahminlere göre daha uzun bir süre etkili olacağına ilişkin görüşler güçlenmektedir. Küresel piyasalardaki sıkıntılar nedeniyle ortaya çıkan güven kaybı, varlık fiyatlarındaki çöküş ve özellikle firmalar kesimi için sıkılaşan kredi koşulları küresel ekonomide ani bir yavaşlamaya neden olmuştur. Son dönemde küresel büyümeye ilişkin tahminler ardı ardına aşağı yönlü güncellenmektedir. Kurul, Ocak Enflasyon Raporu’nda yer alacak tahminlerde, dünya ekonomisine ilişkin varsayımlar için uluslar arası kuruluşların yakın dönemde açıkladığı öngörülerin temel alınmasının uygun olacağı değerlendirmesinde bulunmuştur. Bu doğrultuda, 2010 yılının başlarından itibaren küresel ekonomide kademeli bir toparlanmanın başlayacağı bir çerçeve esas alınmıştır.”

İŞLENMİŞ GIDA FİYATLARININ ARTIŞ HIZI YAVAŞLAYACAK

Açıklamada, 2009’da enerji fiyat gelişmelerinin enflasyondaki düşüşe önemli katkı yapacağının tahmin edildiği, ayrıca işlenmiş gıda fiyatlarının artış hızının da yavaşlamaya devam etmesinin beklendiği belirtildi.
Açıklamada, küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizliklerin halen yüksek seviyede seyrettiği vurgulandı.

Açıklamada, “Son olarak, orta vadeli enflasyon ve para politikasına ilişkin ifade edilen temel görünümün, mali duruşta geçtiğimiz dönemlere kıyasla yapısal anlamda önemli bir farklılaşma olmadığı varsayımını esas aldığı, bunun yanında mevcut otomatik fiyatlama mekanizmaları dışında dolaylı vergi artışı veya yönetilen/yönlendirilen fiyatlardan kaynaklanabilecek önemli bir etki öngörmediği belirtilmelidir. Bu varsayımlardan belirgin sapmalar olması durumunda enflasyon ve para politikasının görünümü de değişebilecektir” denildi. (ANKA)

Express


En Çok Aranan Haberler