FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Faiz tarihinin en düşük seviyesinde

**Global piyasalarda dün artan risk iştahıyla kur ve faiz sert düşüş yaşanırken bugün hafif aşağı yönlü seyir bekleniyor gösterge faizde tek haneli seviyelerin bugün yeniden deneyebilir.

**

Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında 1.4715 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, bu sabah ilk işlemlerde 1.4765/1.4820 lira, aynı saat itibarıyla euro dolar paritesi ise 1.4260 seviyesinde işlem gördü.

Perşembe günü spot kapanışta yüzde 10.05 ve valörlü kapanışta yüzde 10.01 olan 11 Mayıs 2011 itfalı gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi bugün tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 10.03 oldu. Gösterge tahvilde işlem bazında bileşik faiz dün gün içinde yüzde 9.94 seviyesine kadar gerileyerek tarihi rekor olan yüzde 9.92 seviyesine yaklaşmıştı.

Bir bankanın tahvil/bono masası yetkilisi, "Piyasa bugün yüzde 9.98/10.08 bileşik arasında açıldı. Açıkçası piyasanın yüzde 10 bileşik seviyesinin altına gitmeyi deneyeceğini düşünüyorum ancak PPK öncesi yüzde 10 bileşiklerin altında kalıcı olmasını da çok beklemiyorum." dedi.

Piyasanın erken saatlerdeki ilk izlenime göre alıcılı göründüğünü belirten bankacı, "Bugün yüzde 9.90/10.15 aralığında geçebilir. Dün bizi yüzde 9.94 bileşiklere kadar gevşemişken yeniden sabah başladığımızda yüzde 10.08 bileşik civarına getiren ABD perakende satış verilerin beklentilerden kötü gelmesiydi... Bugün açıklanacak yurtdışı veriler takip edilecek" dedi.

Bugün Avrupa'da Temmuz ayı enflasyon verileri ABD'de ise Temmuz ayı TÜFE ve çekirdek TÜFE, sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve Michigan endeksi verileri açıklanacak.

Japonya'nın Nikkei endeksi, euro bölgesinden gelen olumlu GSYH verisi ve dünyanın en büyük perakende zinciri Wal-Mart'ın ikinci çeyrek sonuçlarının, beklentilerden kötü gelen ABD perakende satışlar ve istihdam verilerinin olumsuzluğa baskın gelmesiyle son 10 ayın en yüksek seviyelerine ulaştı. Aynı gelişmeler doların değer kaybetmesinde de etkendi.

Ekonomi konusundaki olumlu beklentiler emtia fiyatlarını da yukarı yönlü etkiledi. Avustralya doları, Avustralya merkez bankası başkanının açıklamalarının ardından yıl sonundan önce bir faiz artırımının fiyatlanmaya başlamasının etkisiyle yılbaşından beri en yüksek seviyeye ulaştı.

ABD Hazine tahvilleri, 15 milyar dolar gibi rekor büyüklükteki 30 yıl vadeli ABD devlet tahvili ihalesine gelen talebin ardından kazanımlarını korudu. Olumlu geçen ihale, ABD dışındaki yatırımcıların daha uzun vadeler için daha yüksek getiri isteyebileceği yönündeki endişeleri de bertaraf etti.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler