Merkez Bankası, faiz oranlarını 2.25 puan artırdı. Böylece Banka'nın gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 15.00'ten yüzde 17.25'e yükseldi.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) olağanüstü toplantısından faiz artırım kararı çıktı. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın yurt dışında olması nedeniyle telekonferans yöntemiyle yönettiği toplantıya Kurul Üyeleri Erdem Basçı, Burhan Göklemez, Güven Sak, M. İbrahim Turhan, Mehmet Yörükoğlu katıldı.
Toplantının ardından yapılan açıklamaya göre, Para Politikası Kurulu'nun, Banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranları (politika faizleri) 2.25 puan artırıldı. Buna göre, Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 15'ten yüzde 17.25'e, borç verme faiz oranı yüzde 18'den yüzde 20.25'e çıktı. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 11'den yüzde 13.25'e, borç verme faiz oranı yüzde 21'den yüzde 23.25'e yükseldi. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 17'den yüzde 19.25'e yükseltildi.
Merkez Bankası'nın açıklamasında şu ayrıntılara yer verildi:
"Para Politikası Kurulu, uluslararası mali piyasalarda mayıs ayında başlayan hareketliliğin temelinde, gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının parasal sıkılaştırma ve faiz artırım sürecinin tetiklediği portföy hareketleri sonucunda gelişmekte olan ülkelerin mali varlıklarına olan talebin ciddi bir şekilde daralmasının yattığı değerlendirmesinde bulunmuştur. Bu talep daralması gelişmekte olan ülkelerde, özellikle son 3 günde, gerek döviz kurları, gerekse orta ve uzun vadeli faiz oranları üzerinde ekonomik temellerin gerektirdiğinin ötesinde bir baskı yapmıştır. Türkiye ise bu gelişmelerden, yurt dışında yerleşiklerin ellerinde tuttukları portföyün yapısının da katkısıyla daha fazla etkilenmiştir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ekonomimizdeki bekleyişleri ve risk algılamalarını da normalin ötesinde etkileyebilen bu hareketliliğin enflasyondaki orta vadeli düşüş sürecine engel olmasına izin vermeyecektir. Bu doğrultuda, Merkez Bankası para politikası kararlarının etkinliğini güçlendirmek amacıyla açık piyasa işlemleri yoluyla gecelik para piyasasındaki fazla Yeni Türk Lirası likiditesini azaltmak için depo alım ihalelerine başlayacaktır. Başkan Yılmaz, bu amaçla hazırlanan düzenlemeyi kurulun bilgisine sunmuştur. Ayrıca, döviz piyasalarındaki likidite durumu etraflı olarak değerlendirilmiş, döviz likiditesinde daralma olduğu tespiti yapılmış, etkin çalışan bir döviz piyasasının fiyat istikrarı hedefi için ön koşul olması nedeniyle Merkez Bankası'nın elindeki araçlar ve mekanizmalar yoluyla döviz likiditesinin sağlanması yolunda Merkez Bankası idare merkezinin etkili bir şekilde müdahalesine Kurul'un tam desteği ifade edilmiştir. Öte yandan, orta vadeli enflasyon bekleyişlerini düzeltmek amacıyla Para Politikası Kurulu politika faizlerini gözden geçirmiş ve güçlü bir parasal sıkılaştırmaya daha gidilmesine karar vermiştir. 20 Haziran ve 25 Haziran 2006 tarihlerindeki Para Politikası Kurulu değerlendirmelerinin özeti, 28 Haziran 2006 tarihinde birleştirilmiş olarak yayımlanacaktır.
Bunun yanında, temmuz ayından itibaren açıklanan aylık enflasyon verilerinin doğru anlaşılmasına katkıda bulunmak amacıyla, fiyat endekslerinin açıklanmasını takip eden iki işgünü içinde enflasyon gelişmelerini mercek altına alan teknik bir not yayımlanacaktır. Ekonomideki son gelişmelerin orta vadeli enflasyon görünümüne ilişkin yansımalarının değerlendirileceği Enflasyon Raporu ise 28 Temmuz 2006 tarihinde yayımlanacaktır."
Cuma günü yaptığı açıklamada piyasalardaki son gelişmeleri değerlendirmek ve alınacak önlemleri tartışmak üzere Para Politikası Kurulu'nun dün toplanacağını duyuran Banka, en son 7 Haziran 2006 tarihinde yaptığı olağanüstü toplantısında dalgalanmaların önüne geçmek için şok bir kararla gecelik borçlanma faiz oranını 1.75 puan artırarak, yüzde 13.25'ten yüzde 15.00'e çıkarmıştı.