Faizlerde 22.54 üzerindeki hareketlilik ile son 22 ayın en yüksek seviyesine kadar yükseldi.
Faizler bugun 22.54 iki hafta önceki zirve seviyesini geçti.
Kısa vadede hedef 2006 Mayıs ve Haziran aylarında oluşan 23.30-23.25 zirve aralığı olarak ifade ediliyor.
2004 Kasım ayında oluşan 24.51 son 3.5 yılın en yüksek zirve seviyesi olarak gerçekleşmiş durumda.
Tahvil ve Bono Piyasası, yurtiçi, yurtdışı gelişmelerile birlikte Hazine ihalelerini takip ediyor.
Bir banka yetkilisi, bugün aslında seans öncesi sakin bir açılış gözlendiğini belirterek, işlemlerin yüzde 20.40-20.35 civarında geçtiğini söyledi.
Yetkili, piyasa açıldıktan sonra satıcılı seyir izlendiğini vurgulayarak, "Ergenekon soruşturma kapsamındaki gözaltı haberleri ile oluşan siyasi tedirginlik piyasa üzerinde etkili oluyor" diye konuştu.
Banka yetkilisi, ihalelerin de piyasada etkili olduğunu belirterek, kısa bir süredir uzun vadeli kağıtlardan çıkış, likit ve kısa vadeli kağıtlara yöneliş gözlendiğini ifade ederek, "Yeniden gösterge kağıt ihraç edileceğinden insanlar ihale için pozisyon rahatlatıp nakit yaratıyor. Bu da piyasanın üzerinde etkili oluyor" diye konuştu.
Gördüğümüz en yüksek seviye olan yüzde 22.50 seviyesinin kırılmış durumda bulunduğuna dikkat çeken yetkili, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Yukarı tarafta teknik olarak yüzde 23.00 seviyesi görünüyor. Yüzde 22.75 seviyesinden gün bazında dönüş olduğunu söyleyebiliriz. Piyasa şu an için aşağıda yüzde 22.25 bölgesinde tutunacak gibi görünüyor. Bu seviyeyi kırması durumunda, yeni seviyelerde denge oluşturmaya çalışacak. Gelecek hafta benchmark kağıt ihalesi olduğu için bunun da etkisiyle gösterge kağıtta yükseliş görüyoruz. Bu hafta enflasyon verisi de gelecek. Öte yandan yurtdışı piyasalar da destek vermiyor. ABD Dow Jones Endeksi şu anda 100 puan aşağıda bulunuyor. Bu durum alımları sınırlandırıyor ve satışlara daha fazla fırsat veriyor. Biraz daha temkinli olup iyi seviyelerden pozisyon açımları olacağını düşünüyorum. Yüzde 23.00 seviyesinin üzerine çıkma durumu olursa, seviyeye bakılarak yavaş yavaş alışlar olabilir."
Hazine'nin bugün düzenlediği 5 yıl(1820 Gün) vadeli YTL cinsi değişken kuponlu tahvil ihalesisinde satış tutarı 2 milyar 284,8 milyon YTL olarak gerçekleşti. İhale öncesi yapılan 3 milyar 603,7 milyon YTL ROT satışla birlikte toplam satış 5 milyar 888,5 milyon YTL oldu.
İhraç tarihi 2 Temmuz Çarşamba olarak belirlenen FRN ihalesinde gelen 4 milyar 390,2 milyon YTL'lik teklife karşılık, nominal satış 2 milyar 269,1 milyon YTL oldu.
İhalede bileşik ortalama dönemsel faiz yüzde 4.88, minimum faiz yüzde 4.85, maksimum yüzde 4.89 olarak gerçekleşti.
İhalede minimum fiyat 100.600 YTL, ortalama fiyat ise 100.696 YTL olarak gerçekleşti. Kağıtların geri ödemesi 26 Haziran 2013 tarihinde yapılacak.
Hazine bu ay 14 ve 15 Temmuz tarihlerinde, 16 Temmuz valörlü olmak üzere 3 ihale daha yapacak.