FİNANS

FED'den şok faiz kararı

FED, bankalara acil kredi verdiği durumlarda uyguladığı faiz oranını 25 baz puan artırdı. Ancak FED, yapılan bu faiz artırımının kredilerin geniş anlamda bir sıkılaştırılması olmadığını vurguladı.

FED, piyasalar tarafından büyük ölçüde beklenen hareketi ile 50 baz puan olan iskonto faizini 75 baz puan seviyesine çıkardı. FED'in bu kararı acil kredi çabalarından uzaklaşma yönünde atılan bir adım olurken, karar bugünden geçerli olacak.

Karara ilişkin yapılan açıklamada, "Bu ay başında olağanüstü kredi programlarının kapatılması gibi, bu değişiklik de FED'in kredi kolaylıklarının daha da normalleştirilmesini amaçliyor" denildi.

Böylece FED aralık 2008’den bu yana ilk kez faiz oranında bir arttırım yapmış oldu. Doğal olarak aslında bu haber bu sabah Asya borsalarında sert düşüşlere neden olurken, sabahın ilk saatlerinde ABD borsa futurelarına yüzde 1’e yakın düşüşler getirdi.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası da düşüşten nasibini aldı. Endeks, 899 puan kayıpla 51 bin 550 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 1.71 oranında değer kaybetti.

Konuyu değerlendiren analistler bu faiz artışını şu şekilde yorumluyor;
"Bankalara acil likidite ihtiyaçlarının karşılanmasında kullandırılan bu kredi faizinin arttırılması artık bankaların yeni likidite için piyasaya yönelmesine neden olacak.

Bugün 2009’da kriz ile mücadele kapsamında piyasalara likidite sağlayan FED, artık yavaş yavaş parasal sıkılaşmaya gidiyor. Aralık ayından bu yana paylaştığımız beklentilerimize paralel olan bu hamlelerin son olarak iskonto faizlerinde artırım ile sürdüğünü görüyoruz.

FED’in gecelik borçlanma gibi temel politika faiz oranlarında değişiklik yapmamasına rağmen, iskonto faizindeki değişikliğin de likiditenin azaltılmasına yönelik bir karar olması doları destekliyor."

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler