FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

FED'in faiz indirimi yaradı

ABD Merkez Bankası’nın (FED, dünyayı etkisi altına alan mortgage krizinin önüne geçmek için gittiği faiz indiriminin 0.5 puanla beklenenin de üzerinde olmasının yarattığı güven havası, dış piyasalar paralelinde içerde de olumlu etki yarattı.

FED’in faizleri 50 baz puan indirmesinin etkisiyle yurt dışı borsalarda yaşanan artışlar, İMKB’de yaşandı. FED kararı öncesi temkinli havayla yurt dışındaki yükselişlere rağmen dün yüzde 0.1 düşerek yatay günü kapatan İMKB endeksi, gece saatlerinde belli olan indirimin ardından ise bugün açılışta hızla yükselmeye başladı. 18 Eylül’de 50 bin 501’den kapanan İMKB 100 Endeksi, bugün daha ilk saatlerde yüzde 5’e yakın artışla 53 bine yaklaştı. FED’in indirim kararının ardından yabancı borsalarda başlayan yükseliş trendinin İMKB’de de sürmesi bekleniyor.

Kurlarda ise zaten devam eden düşüşlerin hızlandığı gözlendi. Dün kapanışta 1.2680 YTL olan dolar kuru, bugün sabah saatlerinde 1.2370’le yaklaşık altı yıl önceki düzeylerine geriledi. Euro kuru da düşüşe devam ederek, dünkü 1.7580 YTL’lik kapanış düzeyinden sonra bugün daha ilk saatlerde 1.7270 YTL düzeyine geriledi.

FED’in faizleri beklentilerin üzerinde indirmesi ve geleceğe yönelik piyasalara güven vermesiyle düşen kurların, bir miktar daha düştükten sonra bu düzeylerde yatay seyre geçebileceği belirtiliyor.

Bono ve tahvil piyasasında kurlar paralelinde açılışta yüzde 16.7’ye gerileyen faizlerin de bu düzeyleri koruması bekleniyor.

ANKA

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler