Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, genetiği değiştirilmiş ürünlerle ilgili hazırlanan bir yasa taslağının şu anda Başbakanlıkta olduğunu açıkladı. Türkiye'nin Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ile ilgili yasasın olmadığına dikkat çeken Bakan Eker, "Türkiye'de bu konuda boşluk var. Taslak, bu boşluğu dolduracak" dedi.
Türkiye'ye genetiği değiştirilmiş ürünlerin hem ithalatı, hem de üretiminin yasak olduğunu bildiren Eker, taslağın da ilk önce kontrol ve denetim mekanizmasını düzenleyeceğini belirterek, "Denetim ve kontrolden başlamak üzere önümüzdeki yıllar için hazırlıklı olmak gerekiyor" dedi. Ancak sivil toplum örgütlerinin bu konuda itirazlarıyla ilgili olarak da Eker, "İtirazlar olabilir ancak Türkiye'nin böyle bir yasası olmasın mı?" dedi. GDO'lu ürünlerin bebek mamalarında kullanıl kullanılmayacağı konusunda ise Eker, "Dünyanın hiç bir yerinde bebek mamalarında bu ürünler zaten kullanılmaz" dedi. Eker, kene ısırmalarıyla ilgili olarak da üretimde olan vatandaşların, tarladan çıkarken üzerlerini iyice kontrol etmeleri gerektiğini belirterek, "Bu çok basit bir yöntem" dedi.
BAL ÜRETİMİNDE ÇİN VE ARJANTİN'DEN SONRA 3.SIRADAYIZ
Bakan Eker, Bal Paketleyicileri, İhracatçıları ve Sanayicileri Derneği'nin (BALDER) "Bal sektörü için iyi hijyen uygulamaları rehberi" projesinin açıklandığı toplantıya katıldı. Toplantıda gıda ve tarım sektörüne ilişkin bilgiler veren Eker, Bakanlığın, gıda güvenliğinde 24 ürüne yönelik başlatılan çalışmalardan birinin bal konusunda olduğunu söyledi. Türkiye'nin arı ve bal üretiminde dünyaca üçüncü sırada geldiğini söyleyen Eker, "Arı kolonisinde Çin ve Hindistan'dan sonra, bal üretiminde ise yine Çin ve Arjantin'den sonra Türkiye üçüncü önemli ülke" dedi. Türkiye'de son altı yılda arı kolonisinin 4 milyondan, 4.8 - 5 milyona ulaştığını söyleyen Eker, 74 bin 500 bin ton olan bal üretiminin 2008'de yüzde 10'luk bir artışla 81 bin tona ulaştığını bildirdi.
ALO GIDA GÜVENLİĞİ HATTINA 6 BİN BAŞVURU GELDİ
İlk defa gıda güvenliğiyle ilgili ALO 174 hattı kurulduğunu söyleyen Eker, "Bu hatta bugüne kadar 6 bin 359 başvuru oldu. Bunun 5 bin 145'i sonuçlandırılmıştır. Bu çok önemli bir rakam. Bakanlık olarak denetim standartları konusunda bu başvuruları dikkate alıyoruz. Böylece en çok hangi üründe, hangi ilde şikayet var, bunların ipuçlarını alıyoruz" dedi. Gıda denetimi konusunda Bakanlığın, önemli bir aşama kaydettiğini söyleyen Eker, 2002'de 39 bin 600 olan denetim sayısının, 2008'de 300 bini aştığını bildirdi. Gıda denetimlerinde ise 2008'de 73 bin numune alındığını belirten Eker, "Bunun yüzde 98'i temiz çıktı" dedi. Eker, bal için alınan 294 numuneden ise yüzde 85'inin temiz çıktığını söyleyerek, bal konusunda biraz daha düzenlemeye ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Yaş sebze meyve üretiminde kullanılan zirai ürünlerde de bir düşüş olduğuna dikkat çeken Bakan Eker, "2002'de üretilen 30 milyon ton yaş sebze ve meyvede 55 bin ton zirai kimyasal madde kullanıldığı belirlendi. 2008'de zirai kullanım oranı 43 bin tona düştü" bilgisini verdi.
AB İSTİYOR DİYE SAĞILIMIZI KORUMA DÜŞÜNCEMİZ OLAMAZ
Gıda güvenliğinin önemine dikkat çeken Eker, sadece AB standartları gerektirdiği için güvenliğin önemli olmadığına işaret etti. Eker, "AB istiyor diye kendi sağlığımızı korumak gibi bir düşüncemiz olamaz. Regülasyonu, kendi vatandaşlarımız için yapmamız lazım" dedi. Konuşmasında, zirai ilaç bayiliği konusuna da değinen Eker, "Zirai ilaç bayiliğini herkes istediği gibi yapamayacak" demekle yetindi. Bakan Eker, balıkçılık, hayvancılık ve bitkisel zirai ürünlerle ilgili Genel Müdürlüklerin kurulacağı bilgisini de sözlerine ekledi. Toplantıda konuşan Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak da AB'nin öncelikli hedeflerinden olan sürdürülebilir gıda güvenliği için, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın da tüm paydaşlar için "İyi Uygulama Rehberleri" projesini başlattığını söyledi. Bu projelerin ilki olan "Bal Sektörü İçin İyi Hijyen Uygulamaları Rehberi"nin Bakanlık ve Balder işbirliği ile hazırlandığını söyleyen Altıparmak, "Bu çalışmanın Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler, ziraat odalarına, arı yetiştirici biriklerine, Bal Üretici Birliklerine, kooperatiflere, ulusal zincir mağazalara ve sektörde yer alan 500 yakın işletmeye ulaştırıldığını söyledi.
ANKA