FİNANS

Hayat Kimya'dan iki önemli yatırım

Hayat Kimya, Kocaeli'de bulunan 65 bin ton kapasiteli temizlik kağıdı fabrikasına ilave olarak 65 bin tonluk ikinci ana makina yatırımı için dünyanın en büyük temizlik kağıdı makine üreticilerinden Metso Paper ile anlaşma imzaladı.

Verilen bilgiye göre Türkiye'de temizlik ürünleri pazarında 22 yıldır faaliyet gösteren Hayat Kimya, temizlik kağıdı ürünlerine olan yoğun talebi karşılamak amacıyla gerçekleştirdiği bu yeni yatırımı ile toplam kapasitesini 130 bin tona çıkararak pazar lideri olmayı hedefliyor.

Kocaeli'de 260 bin metrekare alan üzerinde kurulu olan Hayat Kimya üretim tesislerinde yapılan toplantıda firmanın yeni yatırımını değerlendiren Hayat Kimya Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan İdil, "Kriz döneminde yatırımlarımıza devam ederek sektördeki iddiamızı güçlendiriyoruz. 100 milyon dolarlık yeni yatırımımızla, 128 bin metrekare alanda kurulacak olan yeni üretim tesisimizle, 388 bin metrekare alanda 130 bin ton üretim kapasitesine ulaşarak Türkiye'nin en büyük temizlik kağıdı üretim üssü oluyoruz" dedi.

İdil, hızlı tüketim malları sektöründe uluslararası dev firmalarla rekabet eden Molfix, Molped, Bingo gibi güçlü markaları olan Hayat Kimya'nın, 2006 yılında Papia, Familia ve Teno markalarıyla girdiği temizlik kağıdı pazarında da kısa sürede söz sahibi olduğunu vurguladı.

Hayat Kimya ayrıca, İran'da kuracağı 65 bin ton kapasiteli yeni üretim tesisi ile Ortadoğu ve Balkanlar'ın en büyük temizlik kağıdı üreticisi olmayı hedefliyor. Konuşmasında konuyla ilgili açıklamada bulunan Hayat Kimya Genel Koordinatörü Orhan İdil, İran'ın Zencan eyaletine bağlı Abhar bölgesinde faaliyet gösterecek üretim tesisini, 2011 yılında tamamlamayı hedeflediklerini söyledi. İdil, temizlik kağıdının yanı sıra İran'da çocuk bezi ve hijyenik ped tesislerinin de 2010 yılında devreye alınacağını ve toplam yatırım tutarının 150 milyon dolar olduğunu sözlerine ekledi.

Öte yandan Hayat Temizlik Kağıtları'nın 2006 yılında yıllık 65 bin ton üretim kapasitesi ile Türkiye'nin ikinci büyük temizlik kağıdı üreticisi olarak pazara girdiğini vurgulayan Hayat Kimya Fabrika Direktörü Lütfi Aydın, tüketim ürünlerinin yanısıra konvetörler için yarımamul bobin ve endüstriyel temizlik kağıdı ürünlerini içeren geniş bir ürün yelpazesine sahip olduklarını dile getirdi. Lütfi Aydın, Hayat Temizlik Kağıtları Üretim Tesisi'nde kullanılan dünyanın en gelişmiş üretim teknolojisi ile Türkiye'ye birçok "ilk" sunduklarını belirterek şöyle devam etti: "Hayat Kimya, temizlik kağıdı üretiminde yapay beyazlatıcılar kullanmadan üretime geçen ilk firmadır ve bu konuda sektöre öncülük etmiştir. Kağıt üretim tesisimiz, Türkiye'de ilk kez temizlik kağıdının yumuşaklığını artıran makine ve ekipmanlar ile donatılmıştır. Modern makine ve ekipmanlarla donatılmış olan konverting tesislerinde, hijyenik şartlarda el değmeden son mamul üretimlerimiz yapılmaktadır."

Hayat Temizlik Kağıtları Tesisi'nde Türkiye ve dünyada ilk defa gaz türbininden elektrik, buhar, sıcak ve soğuk hava üretimi yapılabildiğinin de altını çizen Aydın, bu teknoloji sayesinde, doğal enerji kaynaklarının tüketiminin minimuma indiğini ve önemli bir enerji tasarrufu sağlandığını vurguladı.

65 bin ton kapasiteli yeni tesisin 2010 yılının son çeyreğinde devreye alınacağını vurgulayan Aydın, ilk yatırımda olduğu gibi bu yatırımın da en az 35 milyon dolarlık kısmının makine ekipman ve işçilik olarak yurt içinden sağlanacağını ve bu ekonomik kriz döneminde bölgede ciddi bir iş imkanı oluşturulacağını söyledi. Aydın, "Yeni yatırım ile Hayat Kimya Tesisleri'nde 500 kişiye daha istihdam imkanı sağlanarak toplam temizlik kağıdı tesislerindeki çalışan sayısı bin 100 kişiye ulaşacak" diye konuştu.

Hayat Kimya Temizlik Kağıtları Pazarlama Müdürü Aysel Aydın ise yaptığı konuşmada, Hayat Kimya'nın 2006 yılında Papia, Familia ve Teno markaları ile girdiği temizlik kağıdı sektöründe kısa sürede yüzde 24 pazar payına ulaştığının altını çizdi. Türkiye'de kişi başı temizlik kağıdı tüketiminin 2,5 kilogram civarında olduğunu belirten Aysel Aydın, Avrupa ortalamasının 12 kilogram ile Türkiye'nin 5 katı civarında tüketim gerçekleştiğine dikkati çekti. Temizlik kağıdı tüketiminin yüzde 48'inin tuvalet kağıdı, yüzde 23'ünün havlu, yüze 25'inin peçete olduğunu belirten Aysel Aydın, "Toplam hanelerin yalnızca yüzde 25-30'u tuvalet kağıdı tüketiyor. Bu nedenle, Türkiye'de temizlik kağıdı pazarının büyüme potansiyeli yüksek" diye kaydetti.

Türkiye'de temizlik kağıdı sektöründe kalite kriterlerini değiştirdiklerini ve tüketiciyi pek çok yenilikle tanıştırdıklarını belirten Aydın, Hayat Temizlik Kağıtları olarak her segmente hitap eden markaları ve geniş ürün yelpazesi ise temizlik kağıdı tüketiminin artmasında ciddi anlamda katkıları olduğunu vurguladı. Aysel Aydın, temizlik kağıdı sektörüne çok katlı ürünleri ilk kez sunarak tüketicinin ihtiyacı olan yumuşaklık ve dayanıklılığı Papia markasında buluşturduklarını vurgulayarak, "Yeni yatırım pazardaki iddiamızı güçlendirecek. Tüketicilerin temizlik kağıdı sektöründeki artan talebini daha iyi karşılayabilmek için üretim kapasitemizi arttırıyoruz" açıklamasında bulundu. Aydın, konuşmasında kağıt ürünlerinin hijyen ve sağlık açısından önemine dikkat çekerek, "Ürünlerimiz, maliyet kaygısı taşımaksızın yüzde 100 saf selülozdan ve el değmeden hijyen şartlarda üretilmektedir" diye bildirdi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler