FİNANS

Hazine'nin alacağı 6 ayda 26 milyar TL'ye çıktı

Hazine Müsteşarlığı’nın alacakları Haziran sonu itibariyle 26 milyar 14 milyon TL olurken, bunun 8 milyar 547 milyon TL’sinin vadesinin geçtiği belirlendi. Vadesi geçmiş Hazine alacaklarının 6 milyar 942 milyon TL’si mahalli idarelere, bunun da 3 milyar 847 milyon TL’si Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait borçlardan oluştu. Böylece Hazine’nin zamanında tahsil edemediği alacaklarının yüzde 45’i Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden kaynaklandı.

Hazine Müsteşarlığı, 30 Haziran itibariyle, Hazine garantileri ile ikrazen verilen kredilerden doğan Hazine alacaklarına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre Haziran ayı sonu itibarıyla Hazine alacakları 26 milyar 14 milyon TL’ye ulaştı. Bu alacağın 8 milyar 547 milyon TL’si vadesi geçmiş, 17 milyar 467 milyon TL’si vadesi gelmemiş alacaklardan oluştu. Haziran ayı sonu itibarıyla yapılan Hazine alacağı tahsilatı 836 milyon TL olarak gerçekleşti.

Hazine alacak stoku içerisinde en yüksek pay 14 milyar 219 milyon TL ile mahalli idarelerin borçlarından oluştu. Mahalli idare borçlarının 6 milyar 942 milyon TL’sinin vadesi geçmiş borçlardan meydana geldi.

HAZİNE BORCUNDA İZMİT BELEDİYESİ İLK SIRADA
Mahalli idarelerin 6 milyar 942 milyon TL’lik vadesi geçmiş borçlarının 3 milyar 847 milyon TL’si Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden kaynaklandı. Vadesi gelmemişlerle birlikte 4 milyar 531 milyon TL borcu olan Ankara Büyükşehir Belediyesi, vadesi geçmiş ve gelmemiş olmak üzere toplam borçlarda, 4 milyar 548 milyon TL ile ilk sırada bulunan İzmit Büyükşehir Belediyesi’nin hemen ardından geldi. İzmit Belediyesi toplam alacaklarda mahalli idareler içinde ilk sırada yer almakla birlikte borcunun 1 milyar 339 milyon TL’si vadesi geçmiş Hazine alacaklarından oluştu.

Toplamda en çok borcu olan mahalli idare ise tamamı vadesi geçmiş borçlardan oluşan 1 milyar 117 milyon TL ile Mariç Marmaris, İçmeler Armutalan Belediye Birliği oldu.

KİT’LERİN BORÇ ŞAMPİYONU TCDD
Mahalli idarelerin ardından Hazine alacaklarında toplamda 6 milyar 747 milyon TL ile ilk sırada bulunan KİT’lerin borçlarının 1 milyar 553 milyon TL’si vadesi geçmiş borçlardan oluştu ve tamamı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’ndan (TCDD) kaynaklandı. TCDD’nin vadesi gelmemişlerle birlikte toplam borcu 2 milyar 635 milyon TL oldu. Bu şirketi toplam borçlarda 2 milyar 512 milyon TL ile Elektrik Üretim A.Ş., 1 milyar 295 milyon TL ile Toprak Mahsulleri Ofisi izledi. (ANKA)

Canlı Borsa
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler