FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hiç kullanılmayan kredi kartı kendiliğinden iptal olur mu? Kredi kartı hiç kullanılmazsa ne olur?

Kredi kartını aylardır kullanmayan ve borcu bulunmayan banka müşterileri bu ödeme aracının iptal edilmesini talep edebilir. Yine belirli bir süre boyunca herhangi bir hareket izlenmeyen kredi kartları bankaların kararıyla pasif hale getirilebilir. Kredi kartının ne zaman iptal ettirilebildiğini öğrenmek isteyen müşterilere ise bu işlemden önce hangi hususları incelemeleri gerektiği açıklanmalıdır.

Hiç kullanılmayan kredi kartı kendiliğinden iptal olur mu? Kredi kartı hiç kullanılmazsa ne olur?

Kredi kartı hiç kullanılmazsa ne olur?” diyenlere bu ödeme aracının hangi durumlarda pasif hale getirildiği açıklanmalıdır. Yine bankaların güncel politikalarına göre değişkenlik gösterse de kredi kartlarının ne kadar sürede pasife alındığı üzerine bilgi sunulmalıdır. Bu gibi konulara açıklık getirildiği takdirde hiç kullanılmayan bir kredi kartının hangi adımlar tamamlandıktan sonra iptal ettirilebildiği belirtilebilir. Kredi kartı iptal başvurusunun yapılması için ise ne gibi bankacılık kanallarının kullanılabildiği sıralanmalıdır.

Hiç kullanılmayan kredi kartı kendiliğinden iptal olur mu?

Günlük yaşamda para çekme / yatırma, alışveriş ve ödeme yapma, otomatik ödeme talimatı verme gibi çeşitli işlemlerin tamamlanmasını mümkün kılan kredi kartları bankalar tarafından belirli limitlerle müşterilere sunulur. Bu ödeme araçlarının yaygın olarak kullanıldığı bilinse de uzun zamandır pasif halde olan kredi kartlarının nasıl iptal edilebildiği merak edilir. Dolayısıyla “Kullanılmayan kredi kartı ne zaman iptal olur?” gibi sorulara bankaların güncel politikaları çerçevesinde yanıt sunulmalıdır. Bir kredi kartı hiç kullanılmadığı zaman nasıl bir sürecin işlediği aşağıdaki gibi açıklanabilir:

  • Kredi kartının düzenli olarak kullanılmamasından ötürü kendiliğinden iptal olması gibi bir husus söz konusu değildir.
  • Bankalar tarafından kredi kartları için belirlenen kullanılmama süresine dair politikalar ise bu ödeme araçlarının belirli bir süre sonra pasif hale getirilmesine yol açabilir.
  • Hiç kullanılmayan kredi kartının bankalar tarafından pasif hale getirilmesi için temelde 180 gün yani 6 ay geçmiş olması gerekir.
  • Yukarıda belirtilen süre bankaların politikalarına göre değişkenlik gösterebildiği için 12 ile 24 aya kadar uzayabilir.
  • Bazı bankalar belirtilen sürelerde işlem yapılmamasına bağlı olarak kredi kartı sahiplerine bildirim göndererek kartın pasif hale getirilebileceğine dair bilgilendirme yapar.
  • Kredi kartı hiç kullanılmadığı zaman bu ödeme aracına bağlı olan otomatik ödemeler ya da dönem borcu mevcut ise ilgili giderlerin tahsil edilmesi önem arz eder.
  • Yukarıda belirtilen tahsilatlar yapılmadığı zaman kredi kartı farklı işlemler için hiç kullanılmasa da borçlara faiz işlerken bu borçların ileride yapılandırılması gerekli olur.
  • Bir kredi kartı aylarca herhangi bir işlem için kullanılmazken pasif hale getirilmiş olsa da bankalara başvurularak onay verilmediği takdirde iptal edilmez.

Hiç kullanılmayan kredi kartı nasıl iptal edilir?

Kredi kartını uzun süredir kullanmayan ve bu ödeme aracını iptal ettirmek isteyen banka müşterileri farklı kanallar üzerinden işlem gerçekleştirebilir. Ancak “Kullanılmayan kredi kartı ne yapılmalı?” sorusunu gündeme getiren banka müşterilerine dikkat etmeleri gereken belli başlı hususlar sıralanmalıdır. Farklı türdeki kredi kartları için ortak olan bu hususlar aşağıdaki gibidir:

  • Bankaların kredi kartlarını pasif hale getirmek için müşterilerine tanıdığı zaman aralığı oldukça geniştir. Bunun temel nedeni müşterilerin kredi kartlarını yeniden aktif olarak kullanmayı tercih edebilme ihtimalidir. Yine kredi kartını alternatif bir kartla değiştirmek isteyen müşterilerin tüm detayları değerlendirmeleri önerilir. Yani kredi kartını kullanmayacağını düşündüğü için veya yeni bir kart başvurusunda bulunmak amacıyla iptal ettirmek isteyen müşterilere kendilerine sunulan olanakları detaylı olarak incelemeleri tavsiye edilir.

  • Kredi kartını iptal ettirmek isteyen bir banka müşterisinin bu durumdan kredi notunun etkilenebileceğini unutmaması gerekir. Süreci bankalardan bilgi almadan ve kart borçlarını doğru zamanda ödemeden yürüten müşterilerin kredi puanlarının bu işlemden olumsuz olarak etkilenmesi olağandır.
  1. Yukarıda belirtilen hususlara ek olarak bir kredi kartı iptal ettirilmeden önce dikkat edilmesi gereken en önemli nokta borçların ödenmesidir. İleriye dönük taksitlendirmeler, güncel borç, vadesi geçmiş borçlar ve yıllık ücretlendirmeler gibi tahsilatların kredi kartı iptal ettirilmeden önce mutlaka ödenmesi gerekir.

Kredi kartı nereden iptal ettirilir?

Kredi kartını iptal ettirmeden önce ödemelerin tamamlanması gibi konularda netlik kazanan müşteriler farklı bankacılık kanallarıyla bu işlemi gerçekleştirebilir. Bankaların internet şubeleri, fiziki şubeleri, çağrı merkezleri ya da mobil uygulamaları üzerinden kredi kartı iptal talebi oluşturulabilir. Bu süreçte bankaların müşteri hizmetleri çalışanlarından detaylı bilgi alınması ise iptal işleminin pürüzsüz bir şekilde tamamlanması bakımından önem teşkil eder.

Kullanılmayan kredi kartının aidatı olur mu?

Toplamda 180 gün yani 6 ay boyunca herhangi bir işlemde kullanılmayan ve pasif hale getirilen kredi kartlarına aidat yansıtılmaz. Bu kredi kartına önceki dönemlerde aidat ödendiği takdirde yine ilgili ödeme aracıyla aralıksız olarak 180 gün boyunca işlem yapılmadıysa aidat iadesi talep edilebilir. Ancak bu konuya yönelik olarak uygulanan politikaların bankadan bankaya değişiklik gösterdiği unutulmamalıdır. Dolayısıyla kredi kartı iptali durumunda aidat iadesi yapılıp yapılmadığı konusunda net bilgi alınması için mutlaka bankaların müşteri hizmetlerine başvurulması gerekir.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler