FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hisse fiyatındaki oynaklık artıyor

Global piyasalardaki belirsizlik ve iç siyasi tedirginliğin etkisiyle sert iniş-çıkışların yaşandığı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB), halka açıklık oranı düşük olan şirketler yatırımcısının başını döndürüyor. Halka açıklık oranı yüzde 5'in altındaki şirketlerin dolaşımdaki hisse miktarlarının az oluşu bu tahtalarda ani fiyat hareketliliklerini kolaylaştırıyor. İMKB'de halka açıklık oranı yüzde 5 ve altında olan 8 şirket bulunuyor.

Referans Gazetesi'nin haberine göre, Denizbank, Alternatifbank Türkiye Kalkınma Bankası (TKB), Sönmez Pamuklu, Laferge Aslan Çimento, Demirdöküm, İzocam ve Carrefour halka açıklık oranı yüzde 1 ile 5 arasında bulunan şirketler.
Bu şirketlerde en öne çıkan örnek ise yüzde 0,16'lık halka açıklık oranı bulunan Denizbank. Denizbank geçen hafta ulaştığı 7 milyar dolarlık piyasa değerinin ardından beş kişiye işlem yasağı getirilmişti. Zorlu Holding'in sahip olduğu yüzde 75 hisseyi Dexia'ya sattığı Denizbank'ta temmuz ayındaki çıkış da dikkat çekmişti. Aybaşından bu yana yüzde 193 değer kazanan Denizbank, 24 Temmuz'daki işlem yasağı kararlarının ardından da düşüş trendine girdi.

DExİA PAYINI YÜKSELTTİ

Hissede son günlerde yaşanan düşüşte Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), Denizbank hisselerinde yaşanan olağanüstü fiyat hareketleri nedeniyle beş kişiye işlem yasağı getirmesi etkili olmuştu. Ayrıca bankanın hızlı yükselişinde halka açıklık oranının düşük olmasının etkili olduğu belirtiliyor. Dexia 30 Mayıs 2006'da Denizbank'ın yüzde 75'ini, 3.2 milyar dolarlık banka değeri üzerinden, 2.4 milyar dolara Zorlu Grubu'ndan satın aldı. Dexia daha sonra borsadaki çağrı ile bankadaki payını yüzde 99,84'e yükseltti. Denizbank'ın halka açıklık oranı da yüzde 0,16'ya geriledi.

TKB ÜÇ AYDA YÜZDE 54 DÜŞTÜ

Bu arada halka açıklık oranı yüzde 1 olan TKB hisseleri 20 Haziran-25 Temmuz arasında yüzde 26,6 değer kaybetti. Mayıs başında 9,76 YTL olan TKB hisseleri ay sonunda yüzde 40,5'lik düşüşle 5,80 YTL'ye inmişti. TKB, Erdemir'deki payını satmış ve bu satıştan 176 milyon YTL gelir elde etmişti. Danıştay 13. Dairesi'nin özelleştirmeye ilişkin ÖYK kararını iptal etmesi sonrasında ortaya çıkan özelleştirme iptal edilebilir korkusu TKB hisselerinin düşüşünde etkili olmuştu.

DEMİRDÖKÜM'DE HALKA AÇIKLIK YÜZDE 4

Koç Grubu, yüzde 72,56 hissesini mayıs ayında Alman Vaillant'a 211.1 milyon euroya sattığı Demirdöküm hisseleri haziranın ilk haftasından temmuzun ilk haftasına kadar olan sürede yüzde 64 düştü. Vaillant'ın Demir Döküm'ün borasdaki küçük ortaklarına yaptığı çağrı sonrasında şirketteki payı yüzde 72,5'ten yüzde 96'ya çıktı. Demirdöküm'ün halka açıklık oranı yüzde 4 seviyesinde bulunuyor. Halka açıklık oranı yüzde 5 seviyesinde bulunan İzocam hisseleri, 22-24 Temmuz arasında 15.20 YTL'den 18.10 YTL'ye çıkarak yüzde 19 prim yaptı. Yalıtım şirketi İzocam'ın yüzde 61,2'si Koç Grubu tarafından Kuveyt şirketi Alamana Industuries ile Fransız şirketi Saint Gobain Isover'e 171.3 milyon dolara satılmıştı. Halka açıklık oranı yüzde 3 olan Sönmez Pamuklu ise 29 Nisan ile 26 Mayıs arasında yüzde 24,5'lük düşüşle 1.26 YTL'ye geriledi. 28 Mayıs'ta da 1.56 YTL'ye çıkan hisseler, 1 Temmuz'da yüzde 37,8'lik düşüşle 0.97 YTL'ye indi. Halka açıklık oranı yüzde 5 olan Alternatifbank hisseleri de 15-17 Temmuz'da yüzde 21,2 prim yaptı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler