FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hisse fiyatlarını etkileyecek şirket haberleri

**Aksigorta, Akbank, Koç Holding, Türk Traktör, Karsu, Fortis, Yataş, Menderes Tekstil, Akenerji, Global Yatırım ve Arçelik başta olmak üzere bugün basına yansıyan önemli şirket haberleri ve KAP'a yapılan bildirimler...

**

Temettü Haberleri
- Aksigorta, 1 TL nominal değerli beher paya brüt; 0,1 TL, net; 0,085 TL (toplam; 30,6 mn TL) nakit kar payını 13 Nisan 2010 tarihinde dağıtma kararı aldı… Temettü verimi; 3,91.

- Koç Holding, 1 TL nominal değerli beher paya brüt; 0,1284 TL, net; 0,1284 TL (toplam; 310 mn TL) nakit kar payını 3 Mayıs 2010 tarihinde dağıtma kararı aldı… Temettü verimi; 2,47.

- Türk Traktör; 1 TL nominal değerli beher paya brüt; 0,2295 TL, net; 0,1951 TL (toplam; 12,2 mn TL) nakit kar payını 2 Nisan 2010 tarihinde dağıtma kararı aldı… Temettü verimi; 2,09.

- Akbank, 1 TL nominal değerli beher paya brüt; 0,18 TL, net; 0,153 TL (toplam; 540 mn TL) nakit kar payını 30 Mart 2010 tarihinde dağıtma kararı aldı… Temettü verimi; 1,51.

- Karsu Tekstil, 1 TL nominal değerli beher paya brüt; 0,043 TL, net; 0,043 TL (toplam; 1,5 mn TL) nakit kar payını 5 Mayıs 2010 tarihinde dağıtma kararı aldı… Temettü verimi; 1,11.

- Fortis Bank, 2009 yılına ilişkin kar dağıtımı yapmayacağını açıkladı…

- Yataş Yatak, 2009 yılına ilişkin kar dağıtımı yapmayacağını açıkladı…

- Menderes Tekstil, 2009 yılına ilişkin kar dağıtımı yapmayacağını açıkladı…
İMKB ŞİRKET HABERLERİ

- Arçelik, Sony United Kingdom Ltd. ile tedarik sözleşmesi imzaladı… Şirket, Aralık ayından itibaren yapılan görüşmelerin nihai sonuca ulaştığını bildirdi. Vadesi 1 yıl olarak belirlenen sözleşme kapsamında şirket, Sony markalı LCD TV ürünleri Beylikdüzü’nde bulunan Elektronik işletmesinde üretecek ve Sony UK Ltd.’ye satacak.

- Akenerji’nin sermaye artırma talebi ile ihraç edilecek paylar SPK tarafından kayda alındı… Şirketin 1,5 mn TL olan kayıtlı sermaye tavanı içerisinde tamamı nakden karşılanmak suretiyle 65,3 mn TL’den 375,8 mn TL’ye artırılması nedeniyle ihraç edilecek 310,4 mn TL tutarındaki paylar SPK tarafından kayda alındı.

- Global Yatırım Holding, Antalya Limanı’nın yüzde 60 hissesinin satın alınmasına ilişkin sözleşme imzaladı... Şirket, yönetiminde müşterek olarak söz sahibi olduğu Antalya Limanı’nda Çelebi ve Antmarin’in sahip olduğu toplam yüzde 60 hisseyi devraldı.

- Mert Gıda, tekstil sektöründen çekiliyor... Şirket, 2009 yılı sonu itibariyle tekstil çorap bölümü üretimini durdurmuş olup, 2010 yılı içersinde Çorap ve boya makinalarının satışı yapılarak tekstil sektöründen çıkacağını bildirdi.

- Çelebi Hava, yüzde 74 oranında iştiraki olan Celebi Grounf Handling ile Hindistan’da mukim bankalar arasında imzalanan gayri nakdi kredilerden oluşan uzun vadeli proje finansmanı yükümlülükleri için söz konusu bankalara yüzde 74’lük hissesinin yüzde 23,9’na tekabül eden bölümünü rehin vereceğini açıkladı...

- Fortis Bank, portföyünde bulunan Anadolu Hayat Emeklilik hisselerinin hepsini sattı… Banka, hazır menkul değerler portföyünde bulunan Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş.’nin sermayesinin yüzde 1’ine tekabül eden 2,5 mn TL nomilan değerdeki toplam 250 mn adet hisseyi IMKB’de sattığını bildirdi. Satım sonrasında bankanın Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş.’de ortaklık payı kalmadı.

- Karsan Otomotiv, İtalyan otobüs üreticisi BreadaMenarinibus ile ön anlaşma imzladı… Şirket, BreadaMenarinibus ile yaptığı ön anlaşma doğrultusunda BreadaMenarinibus otobüslerini Türkiye’de üretecek, satacak ve ihraç edecek. Üretim aşaması 4 ay sürmekle birlikte, deneme süresinin sonunda Karsan Otomotiv, BreadaMenarinibus ile stratejik anlaşma yapmayı planladıklarını bildirdi.

- Creditwest Faktoring, 50 mn TL tahvil anapara ve 2,7 mn TL 4.dönem kupon ödemesi yaptı… Şirket, 28 Mart 2008 tarihinde halka arz edilen 50 mn TL nominal tutarlı, 6 ayda bir kupon ödemeli ve 2 yıl vadeli tahvillerin 50 mn TL anapara ve 4.dönem kupon ödemelerine ilişkin 2,7 mn TL faiz ödemelerini 26 Mart 2010 tarihinde gerçekleştirdiğini açıkladı.

- Emek Elektrik’in sermaye artırımı talebi eksik evrak nedeniyle SPK tarafından reddedildi… Şirket, eksik belgeleri tamamladığında tekrar SPK’ya başvurma kararı aldı. Şirket, 33 mn TL’lik kayırlı sermaye tavanı içinde olmak üzere 21,9 mn TL olan çıkarılmış sermayesini CEVRAM Danışmanlık ve ÖZAR Elektrik tarafından yeni kurulacak şirkete tahsisli olarak 11 mn TL artırarak 33 mn TL’ye çıkarma talebinde bulunmuştu.

BASINDA ŞİRKET VE SEKTÖR HABERLERİ
- Kardemır'ı sahıbı Yolbulan ve Gulec aileleri SPK!nın 'ortulu kazanç' takibinde...
Vatan gazetesinin haberine gore; 1 TL’lik sembolik bır rakam karşılığı çalışanlarına ve yöre halkına devredılen Kardemir’de hisse devirleriyle yönetimi Karabüklü Yolbulan ve Güleç Aileleri ele geçirdi. Kardemır yönetimini ele geçiren 2 ailenin kendilerıne ait çelik şirketlerine Kardemir ürünlerini düşük fiyata aldıkları, piyasaya ise yüksek fiyattan sürdükleri ve ’örtülü kazanç aktarımı yaptıkları’ iddiaları ortalığı karıştırdı. öte yandan SPK’nın da bir süre önce her 2 isimle ilgili Kardemir’den 228 ve 284 bin liralık "örtülü kazanç aktarımı" yaptığını tespit ettiği ve toplam 582 bin TL’nin geri ödenmesini isteyerek, bu isimleri uyardığı ortaya çıktı. Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı ve Yardımcısı’nın söz konusu tutarları Kardemir’e geri ödediği bu yüzden de ceza almaktan kurtulduğu yine SPK yazısından anlaşıldı.

- Akfen Holding halka arz için düğmeye bastı...
Akfen Holding, hisselerinin yüzde 29,2'sini halka arz etmek amacıyla, İş Yatırım aracılığıyla Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) başvurdu. Ek satış hakkının kullanılması halinde halka açıklık oranı yüzde 33,6 olacak. Halka arzın 28 milyon 486 bin 110 lira toplam nominal değerli yüzde 73 oranındaki bölümü, mevcut tüm ortakların rüçhan hakları kısıtlanarak bedelli sermaye artırımı yöntemiyle yapılacak.

- Sabancı Holding’in 2009 yılı net karı bir önceki yıla göre yüzde 6 artış göstererek 1 mr 258 mn TL oldu... Holding’in 31 Aralık 2009 tarihi itibarıyla sona eren döneme ait konsolide mali tablolarında, satışları 18 mr 848 mn TL, faaliyet karı ise bir önceki yıla göre yüzde 45 artış göstererek 3 mr 467 mn TL olarak gerçekleşti.

- Verim Plastik, Bank Asya ile icralık oldu...
Bank Asya’nın 16 kurucu ortağı arasında yer alan ve 3 yıl önce vefat eden Sadık Pisan’ın kurduğu Verim Plastik, Bank Asya ile kredi borcu nedeniyle icralık oldu. Verim Plastik’in rehinli 6 mn TL değerindeki hisse senetleri İstanbul İcra Müdürlüğü tarafından 15 Nisan’da satışa sunulacak. Satış olmama durumunda ikinci ihale tarihi 20 Nisan olacak.

- Multi, yüzde 15'ini Corio'ya sattı...
Türkiye iştiraki Multi Turkmall aracılığı ile Türkiye'de Forum adıyla alışveriş ve yaşam merkezleri açan ve yöneten Avrupa'nın en büyük gayrimenkul geliştirme şirketi Hollanda merkezli Multi Coorporation , Avrupa yatırımlarının yüzde 15'ini 1,3 milyar euro bedelle Türkiye'de de yatırımları bulunan Hollandalı gayrimenkul şirketi Corio'ya satıyor.

- Nuh Çimento yatırımla atık çamurdan kurtuldu...
Nuh Çimento, 40 milyon dolara Hereke'de atık çamuru kurutma tesisi kurdu ve bütün Kocaeli'nin evsel atık çamuruyla, Trakya'dan Adapazarı'na kadar 60 fabrikanın kimyasallar da içeren atık çamurlarını bertaraf etmeye başladı. Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, ''6 yılda yatırım amorti oluyor, çevreyi de pislikten kurtarıyoruz'' dedi.

- Aykaç: BİM'deki hisse işlemlerim sıradan...
BİM'in Operasyon Komitesi Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, Referans Gazetesi'nde 22 Mart 2010 tarihinde yayınlanan “Operasyon müdüründen borsada kârlı operasyon" başlıklı haberle ilgili borsadaki işlemlerinin yasal ve şeffaf olduğunun altını çizen Aykaç, işlemler süresince gerekli bildirimlerin yapıldığını söyledi. Aykaç, BİM'de 18 Aralık 2009 ve 14 Şubat 2010 tarihlerinde toplam 386 bin 750 liraya satın aldığı 6 bin adet hisseyi, şirketin bilançosunu açıklamasının bir gün sonrasında 19 Mart'ta toplam 474 bin liraya satmıştı.

- 240 milyon Euro’ya 40 bin şarj istasyonu...
Türkiye’de otomotiv firmalarının üretim, hükümetin altyapı ve düzenleme çalışmalarını başlattığı elektrikli araçlar için en büyük adımı ABD’li bir firma atıyor. Elektrikli taşıtlar için şarj istasyonu teknolojisinde dünya lideri olan ABD merkezli Coulomb Technologies, Türkiye’ye 2 yılda 243 milyon Euro yatırımla 40 bin 450 şarj istasyonu kuracağını açıkladı.
ANADOLU YATIRIM - ARAŞTIRMA

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler