FİNANS

İkinci dip taraftarları çoğalıyor

Küresel ekonomideki toparlanmanın kalıcı olmadığı ve ikinci bir daralma yaşanacağını savunanların sayısı artıyor
Koroya ünlü hedge fon yöneticisi Jim Rogers ve ABD’nin en itibar gören emlak endeksinin yaratıcısı ekonomist Robert Shiller de katıldı. Rogers, küresel ekonominin iki yıl sonra yeniden resesyona girmesini beklediğini, ancak bu kez yönetimlerin ve merkez bankalarının ellerindeki tüm kurşunları harcadıkları için bunu atlatmanın daha zor olacağını söyledi. CNBC televizyonuna konuşan Rogers, tarihte ABD’nin her 4-6 yılda bir resesyon yaşadığını hatırlatırken 2012’de de küresel ekonomide yeni bir resesyon beklediğini söyledi.

Servetinin büyük kısmını 1970 yılında ünlü spekülatör George Soros ile birlikte kurduğu Quantum adlı hedge fon sayesinde elde eden Rogers, resesyon başladığında merkez bankalarının piyasaya likidite sağlama konusunda 2009’daki kadar rahat davranamayacağını anlatırken, “Bernanke dolar basamayacak çünkü o zamana kadar bütün ağaçları tüketmiş olacak” dedi.

Rogers, şirketlerin ikinci çeyrek bilançolarının beklentilerden iyi geliyor olmasını toparlanmanın güçlendiği şeklinde yorumlamadığını belirtirken, “Bunun bir kısmı beklenti yönetimiyle ilgili. Ama kıyaslamanın neyle neyin arasında olduğunu hatırlayın. Geçen sene ikinci çeyrekte dünyanın sonunun geldiğini zannetmiştik” dedi.

Emlak endeksinin yaratıcılarından Robert Shiller ise ikinci durgunluk döneminin birçok kişinin tahmin ettiğinden daha erken gelebileceği uyarısında bulundu. Shiller, “Benim ikinci dip anlayışım, biz daha bu resesyondan çıkamadan ikincisine gireceğimiz şeklinde. Ben bu ihtimalin yüzde 50’den fazla olduğunu düşünüyorum. Açıkçası, resesyon yaşamamızı bekliyorum” dedi.

IMF iyimser
Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky ise küresel ekonomik toparlanmanın hız kestiğine ilişkin işaretlere rağmen devam edeceğini söyledi. Bir IMF yetkilisinin verdiği bilgiye göre Lipsky, Washington’daki Kore Ekonomi Enstitüsü’nde yaptığı basına kapalı konuşmada, “Olasılığı en yüksek beklenti ılımlı, farklı hızlarda ve önemli aşağı yönlü riskler taşıyan bir toparlanma yönünde” dedi.

Finans piyasalarında yaşanan gerginliklerin toparlanmanın ne derecede sürdürülebilir olduğu konusunda belirsizlik yarattığını belirten Lipsky, yine de son haftalarda bir miktar iyileşme kaydedildiğini ifade etti.
Lipsky sonuçları geçen hafta açıklanan Avrupa bankaları stres testlerinin piyasadaki güvene olumlu katkı sağladığını da ekledi

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler