IMF müzakerelerinde teknik açıdan önemli bir ilerleme sağlandı. Anlaşma için nihai onay, siyasi karar bekleniyor. Başbakan Erdoğan’ın onayını bekleyen konular büyüme başta olmak üzere kamu maliyesine odaklanıyor.
8 Ocak’tan bu yana devam eden IMF görüşmelerinde trafik, geçtiğimiz hafta sonu hızlandı. Önce Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, sonra da Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Hazine Müsteşarlığı’ndaki toplantılara katıldı.
Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek aksini söylese de ekonomiden sorumlu bakanlar, IMF müzakerelerinin Bakanlar Kurulu’nda da değerlendirildiğini belirtiyor.
Hazine ve IMF, ayrı ayrı açıklamalarla önemli bir mutabakat sağlandını duyurdu. Ancak orta ve uzun vadeli reformlar için görüşmelerin süreceğini bildirdi. IMF, yeni görüşmelerin odak noktasını ise mali gündem olarak belirtti.
ŞİMŞEK, DAVOS’TA LIPSKY İLE GÖRÜŞECEK
IMF heyetinin Ankara’dan ayrıldığı belirtiliyor. Yeni temas için bilinen tek program ise 30 Ocak Cuma sabahı. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF Başkan Yardımcısı John Lipsky ile Davos’ta görüşecek. Ancak Davos’ta IMF ile daha üst düzey temaslar olabileceği de vurgulanıyor.
SİYASİ ONAY BEKLENİYOR
Gelinen noktada IMF anlaşması için gerekeninse siyasi onay olduğu belirtiliyor. Ekonomi yönetimi, müzakerelerin teknik açıdan önemli bir aşamaya ulaştığına dikkat çekiyor. Başbakan’ın onayını bekleyen konular ise kamu maliyesi ağırlıklı. Büyüme başta olmak üzere bütçe göstergelerinin revize edilmesi en kritik nokta olarak öne çıkıyor.
IMF’nin, bazı sektörlerdeki KDV indirimlerinin geri alınması, genel KDV oranının yükseltilmesi, vergi borçlarının taksitlendirilmesi gibi uygulamaların iptalini istemesinin de görüş ayrılığı yarattığı belirtiliyor.
IMF HEYETİ TÜRKİYE'DEN AYRILIYOR
Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Rachel van Elkan başkanlığındaki heyet bugün Türkiye'den ayrılıyor.
IMF ile yeni stand-by anlaşması yapılması konusunda görüşmelerde bulunmak üzere 8 Ocak tarihinde Türkiye'ye gelen van Elkan başkanlığındaki heyetin bazı üyelerinin bugün, bazı üyelerinin de yarın Ankara'dan ayrılması bekleniyor.
Hazine Müsteşarlığından dün akşam Devlet Bakanı Mehmet Şimşek imzasıyla yayımlanan açıklamada, IMF ile 8-26 Ocak tarihleri arasında yürütülen program çalışmalarının içeriğine ilişkin bir çok konuda genel hatları ile mutabakat sağlandığı, program kapsamındaki orta ve uzun vadeli bazı yapısal reformlara yönelik çalışmaların tamamlanması için önümüzdeki dönemde görüşmelere devam edileceği belirtilmişti.