**IMF Başkanı Strauss-Kahn Türkiye ile neden anlaşma yapmadıklarını sorusuna "Türkiye ekonomisi güçlü bize ihtiyaçları yok" yanıtını verdi.
**
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, ülkelerin sona eren küresel krizden yeterince ders çıkarmadığından yakınırken, Türkiye ekonomisine övgüler yağdırdı.
Strauss-Kahn bir günlük ziyaret için gittiği Romanya'nın başkenti Bükreş'te Türkiye ile neden anlaşma yapmadıklarına yönelik sorusuna verdiği cevapta, görüşmeler sonucunda Türkiye'nin hiçbir uluslararası kurumdan yardım almaya gerek olmadığının belirlendiğini söyledi.
Konuya 'Bu başka bir hikaye!' diyerek giriş yapan Kahn şu ifadeleri kullandı:
"Türk hükümetiyle yaptığımız görüşmeler sonucu, ekonomik durumun iyi olduğu anlaşıldı ve hiçbir uluslararası kurumun yardımına ihtiyacı olmadığı belirlendi. Biliyorsunuz biz sürekli müşteri arayan ticari bir banka gibi değiliz, sadece ihtiyacı olanlara yardım ederiz." IMF Başkanı, küresel düzeyde ekonomilerde düzelme işaretleri ile birlikte finansal sistemde reform yapılmasına ilişkin liderlerin önceliklerinin hız kaybettiğini bildirdi. Kahn, ülkelerden finansal sistemde reform için işbirliği yapmalarını istedi.
G20 Yönlendirme Grubu, Türkiye'nin de üyesi olduğu G20 üyelerine reform taahhütlerine sadık kalmaları çağrısında bulundu. ABD, Kanada, Fransa, Güney Kore ve İngiltere başbakanlarının imzası bulunan mektupta ilk amacın sürdürülebilir bir büyüme ve istihdam yaratılması olduğunun vurgulandı. İşbirliğinin önemine dikkat çekildi.
"ZAMAN AZALIYOR" UYARISI
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, küresel bir mali düzenlemede zamanın gittikçe azaldığını söyledi.
Dominique Strauss-Kahn, kriz döneminde, küresel sorunlara karşı işbirliği içinde hareket etmek gerektiğini öğrendiklerini, bu çerçevede küresel bir düzenlemenin önemini belirterek, bu öğrenilen dersin de kaybedilmekte olduğunu kaydetti.
IMF Başkanı, yeni düzenleme ve yeni gözetim kurumlarının oluşturulması konusunda ülkelerin bireysel değil, birlikte hareket etmeleri gerektiğini söyledi.
Bu arada, G2- bünyesindeki Mali İstikrar Kurulu da, üye ülkelerin banka yöneticilerine yapılan ödemeler ve primler konusunda belirlenen kurallara uymalarını istedi.