FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İMKB küresel borsa oluyor

**İMKB, küresel bir borsa oluşumu için devrim niteliğinde çalışmalar yürütüyor.

**

Tüm borsaların tek bir platform üzerinden işlem göreceği yekpare bir Türkiye Borsası projesi yürüten İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), , bu borsaya dünyanın önde gelen borsalarına da entegrasyon sağlayacak. Londra, New York ve Alman Borsası'ndan gelecek yatırıma akısı Türkiye üzerinden Avrasya borsalarına uzanacak. Böylece Türkiye bir sermaye piyasası köprüsü oluşturacak.

Dünya Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan İMKB Başkanı Hüseyin Erkan tüm sermaye piyasalarını tek bir platform altında toplama çalışmalarını anlatırken "Tek bir Türkiye sermaye piyasası oluşturmaya çalışıyoruz" dedi. İstanbul Altın Borsası ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun da benimsediği proje ile aracı kurumlar tek bir teminatla her bir borsada işlem yapabilecek. Erkan, Türkiye sermaye piyasalarının bölgede bir güç olarak yerini sağlamlaştırması, gelişmiş piyasalarla entegre olması hedefiyle hayata geçirmeye çalıştıkları 'Yekpare Borsa' projesini şu sözlerle anlattı:

"Yine borsalar mevcudiyetlerini devam erareceRler yine kendileri piyasa ve ürün üretecekler ama aracı kurum ya da bankalar bütün borsalarda tek bir bağlantı ve tek bir te-minada işlem yapabilme imkanına kavuşacak. Önümüzdeki dönemde özel sektörün lisanslı depoculuk yapmaya başlaması ile emtialara dayalı standart kontradar gelecek. Takasbank'elektronik makbuz üretebilir TOBB, VOB, İAB, İMKB ve TŞPAKB ortak olabileceği bir şirkette bizde alt yapıyı kurabiliriz.

Bunun getireceği sinerji bizim sermaye piyasamızı 5-6 kat büyütür. Coğrafi kavgalardan vazgeçerek mutabakat sağlasaydık çok ilerlemiştik. Londra Borsası, Güney Afrika borsasını 3 bin km öteden işletiyor. Bizde çevremizdeki bazı ülkelere böyle hizmet vermeyi düşünüyoruz. Baku Borsası'na bizde sizi işletelim diyoruz."

İşin yekpare bir Türkiye borsası kurmakla da bitmeyeceğim ve ondan sonraki adımın dünyanın en büyük borsalarına bağlanmak olacağım vurgulayan Erkan, bu borsalarla da bizzat görüşmeler yürttükleri bilgisini verdi.

Londra Borsası ile İtalya Borsası Nasdaq ile OMX, NYSE ile Euronext'in birleşerek büyük gruplar haline geldiğini de hatırlatarak "Bu üç büyük borsa ve Deutsche Borse'ya projemizi anlattık. Hepsi ortak olmak istedi. Biz ise hiç birinize özel bir hak vermeden eşit uzaklıkta kalarak bağlantı sağlamayı planlıyoruz buna varmışınız' dedik hepsi Varız' dediler. Dünya piyasaları ile bu işbirliğini yaparak buradan oraya, oradan buraya aracı kurumlar üzerinden emir akışı sağlayacak bir sistem üzerinde çalışıyoruz şu an. Burada da kalmayacağız. Şu anda Avrasya Borsalar Federasyonumun başkanhğım yüratüyoruz. 32 borsamız var. Bunların arasında 10 borsayı bir araya getirerek Türkiye'ye ve dünyaya bağlamayı planlıyoruz. Buyrun size İstanbul Finans Merkezi Projesi" dedi. Erkan, projelerini üretirken yatırıma neyi talep eder neyi görürse daha fazla sermaye piyasalarına gelir diye düşünerek hareket ettiklerini anlattı.

Kamuoyunda daha çok KOBİ borsası olarak bilinen, Gelişen İşletmelerPiyasası'nda (GİP) önceki gün Resmi Gazete'de yönetmeliğin yayımlanması ile birlikte işlem görmek isteyen şirkederin başvurularını alma noktasına geldiklerine dikkat çeken Erkan, "Bu piyasanın işleyişi farklı olacak ve biz doğrudan piyasa yapıcılığı sistemi ile başlayacağız. Önümüzdeki 1-1.5 ay içinde testler biter. Birkaç şirket hazırlığını tamamlarsa bu sene de piyasayı başlatırız. Önemli olan başvuruların gelmesi ve birkaç şirketin bu pazara girmesi. Tek şirket yerine birkaç şirket ile başlatmamızın daha uygun olacağım düşünüyoruz" dedi. Erkan söz konusu piyasanın hisse senetleri piyasasından ayrı bir piyasa olarak çalışacağım kaydetti. Bu piyasanın halka açılma prosedüründen, işlem görme esaslarına, kamuyu aydınlatma yükümlülüklerine kadar farklı bir yapı oluşturduklarını kaydeden Erkan, piyasaya KOBİ'lerin 'piyasa danışmanları' ile geleceğini de anlattı. GİP'i kurgularken yurt dışındaki örneklere baktıklarını ve bu konuda Londra hisse senetleri borsasının uluslararası gelişmekte olan küçük şirketler borsası AIKtfi baz aldıklarını ifade eden Erkan, sermaye piyasalarının ilk defa bu pazarla beraber piyasa danışmaman ile de tanışacağım belirtti. Erkan şöyle devam etti: "Biz bir KOBİ danışmanının şirketler için çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Piyasa danışmanları şirketlere kamuyu aydınlatma esaslarından halka açılma prosedürüne kadar kurumsal yönetim ilkeleri konusunda büyük destek sağlayacağım düşünüyoruz.

Piyasa danışmanı eğer bir aracı kurum ise piyasa yapıcı olarak da devrede bulunabilecek. Bizim tercihimiz farklı olmasından yana." Piyasa yapıcılığı sistemini tamamlama noktasına gelen İMKB son testleri yaparken işletim sistemi ve yazılımı komple değiştirmiş durumda. Bir çok alternatifleri aynı anda isletebilecek duruma gelen İMKB'de sürekli müzayede, piyasa yapıcılığı ve tek fiyat müzayedesi gibi farklı alım-satım yöntemleri aynı anda işleyecek. Yazılımı kullanmaya başladığından beri en köklü değişimlerini yapan İMKB, Kurumsal Ürünler Pazarı adı altında yeni bir Pazar da açmaya hazırlanıyor. Çayrimenkul yatırım Ortaklıkları (GYO), borsa yatırım fonları (BYF) ve yatırım ortaklıkları (YO) şirketlerini bu pazarda bir araya getirecek olan İMKB, piyasa yapıcılığını da ilk burada uygulamaya başlatacak. Burada da testler sürerken Erkan sözkonusu hisse senetlerinin ihraçcılarının zaten bir piyasa yapıcısı gibi hareket ettiğini dolayısıyla sistemi ilk burada devreye alıp elde edilecek deneyimle likiditesi az diğer hisse senetlerine yaymayı planladıklarını anlattı.

Bölgesel işbirliklerine çok önem verdiklerini ve SPK ile birlikte Azerbaycan ve Saraybosna borsaları ile görüştüklerini anlatan Hüseyin Erkan Baku Borsası'na ortak olduklarını hatırlattı. İki ülke sermaye piyasası yetkililerinden oluşan ortak çalışma grupları oluşturulduğunu ve ortak endeks üretmekten Türk Hazine bonolarının Azerbaycan'da işlem görmesine kadar bir çok nokta üzerinde durduklarım söyledi.

Erkan, yabancı kurumsal yatırıma sayışım artırmak için haziran ayında Frankfurt'ta gittiklerini ve burada başta seans saatlerinin uzaması,
emir iptali ve yeni TTK ve SPK düzenlemeleri ile yapılandırılacak olan şirketlerin kendi hisse senederinin borsadan geri satın alması başta
olmak üzere bir çok konu ' üzerinde görüştüklerini anlattı. Frankfurt'ta yatırımcıların seans saatlerinin uzaması üzerinde ağırlıkla durmasının ardından Londra'daki bazı fonlarla da görüştüklerini ve konuyu böylece gündeme aldıklarını aktaran Erkan, yabancı kurumsal yatırımcılarla bu defa yüz yüze görüşmek için sonbaharda Londra'ya gideceklerini de belirtti.

İMKB'nin üzerinde sıkı bir şekilde çalıştığı noktalardan biri de işlem gerçekleşmeden önce girilen bir emirin iptal edilmesi. Erkan, "Gelişmekte olan bir ülke borsasında işlem miktarım garantilemek açısından emir iptali yapılmaması yatırımcılara gerçek emir konusunda güven verir. Asgari likiditenin sağlanmasına yardımcı olacağım düşünerek bunu yıllardır uyguluyorduk. Ama artık likit bir piyasa haline geldik, derinlik arta ve emir iptalinin olmaması rahatsız eder hale geldi" dedi. Erkan, emir iptali olduğunda piyasada neler görüleceğinin sorulması üzerine ise şöyle konuştu: "Verilen emirlerin gerçekleşen emirlere oranı bizim piyasamızda 1.5'e 1'dir. Dünya ortalaması özellikle gelişmiş ülkelerde 100 de l'dir. Yani 100 emirden 1 i gerçekleşir. Londra Borsası'nda bu oran 120'ye 1'dir. New York'da 100-110 arasıdır. Emir iptalini izin verdiğimizde emir sayısında artış olacağım düşünüyoruz. Bu bizdeki oranın hemen 1.5'e 1'den 100'lere çıkacağı şeklinde de algılanmamalı. Emir büyüklüklerinde azalmalar olacak. Fiyat aralıklarını da daraltmayı düşünüyoruz."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler