FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İMKB'de 17 milyar dolar eridi, 3 yıl geriye gitti

Global borsalardaki satış yağmuru ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ağustos 2005 seviyelerine geri çekilerek yüzde 7.72 oranında değer yitirdi. Borsanın toplam piyasa değeri ise dün 17 milyar dolar eriyerek 134 milyar dolara indi. Dolar ise 1.44 YTL’nin üzerine tırmanarak başladığı günü serbest piyasada 1.4210 YTL’den tamamladı.

Resesyon söylemleri

ABD ve Avrupa’da ekonominin geneline ilişkin kötümserlikler, kurtarma paketine ve faiz indirimlerine yönelik olumlu beklentilerin önüne geçti. Resesyon söylemlerinin artık yüksek sesle ifade edilmesiyle birlikte borsalar fiyatlara bakılmaksızın satışlara sahne oldu. Yatırımcıların panik satışları ile sarsılan borsalarda dünyanın en büyük şirketlerinin hisseleri dip seviyelerini test etti. Önceki gün ABD Dow Jones ve Standard&Poor’s Mayıs 2003, teknoloji endeksi Nasdaq da Temmuz 2003’ten bu yana en düşük seviyelerine geriledi. Uzakdoğu borsalarıda bu sarsıntıyı takip ederek kayıplarla kapandı.

Endeks 28 bine geriledi

Depremin etkilerinin artarak devam etmesi İMKB Ulusal 100 Endeks’inin de 3 yıl geriye gitmesine neden oldu. Borsa güne yüzde 8’i aşan kayıpla 28 bin puan seviyelerinden başladı. Borsa ilk seansta 1.849 puan düştü, diğer bir ifadeyle, yüzde 5.99 oranında değer kaybetti. İkinci seansta da satışların devam etmesiyle birlikte gün sonunda endekste kayıp yüzde 7.72 oldu. Borsa kapanışı 28.495 puandan tamamladı. Önceki gün 151 milyar dolar olan borsanın toplam piyasa değeri ise dün 134 milyar dolara gerileyer 1 günde 17 milyar dolar eridi.

Dolar 1.44 YTL’yi gördü

Döviz piyasasında ise 1.44 YTL’nin üzerini test eden dolar, bu seviyelerden yerli yatırımcıların satışı ile geriledi. Sabah açılışı 1.4250 YTL’den yapan dolar bankalar arası piyasada 1.4450 YTL’ye kadar tırmandı. Satışların etkisiyle gün içinde 1.4120 YTL’yi denedi. Pazartesi valörlüde 1.42 YTL düzeyinden işlem gördü. Dolar serbest piyasada 1.4210 YTL’den Euro ise 1.9280 YTL’den günün tamamladı.

Petrol 80 doların altına indi

Uluslararası piyasalarda yaşanan korku petrol fiyatlarına da büyük darbe vurdu. Brent petrol 77 dolara kadar geriledi. Böylece haftalık bazda petrol fiyatları 2004 yılından bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Düşüşün en büyük nedeni ise resesyon endişesi ve petrol talebenin duracağı kaygılarının birleşmesi oldu. ABD tipi ham petrolün varil fiyatı da 7 dolar azalarak varil başına 79.59 dolar seviyesine kadar düştü. Üç ay önce 147 dolara kadar tırmanarak rekor kıran petrol fiyatları bu düşüşle yüzde 50’ye yakın değer yitirdi.

Korku endeksi tarihi zirvede

Yatırımcıların endişesi korku endeksi olarak adlandırılan VIX endeksinin 61 puanı aşarak tarihi zirvesine taşıdı. Korku endeksinin bu seviyelere kadar tırmanması piyasalarda ’dibin dibi kalmadı’ yorumlarını beraberinde getirdi. ABD borsalarının depremi Avrupa borsalarınında açılışta yüzde 10’un üzerinde kayıplara neden oldu. Almanya, Fransa ve İngiltere borsalarında büyük çöküşler gündeme geldi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler