FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İngiltere'de mevduat güvencesi

Londra -(AA) İngiltere'de hükümet, Merkez Bankasından acil nakit yardımı alma noktasına düşen, iki-üç gün içinde büyük miktarda mevduatın kaçtığı ve borsadaki hisseleri büyük değer kaybına uğrayan Northern Rock adlı tutsat (mortgage) ve finans kuruluşunun bütün müşterilerine ''mevduat garantisi'' verdi.

Maliye Bakanı Alastair Darling'in dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamayla, Northern Rock'un müşteri portföyündeki hızlı düşüşün önüne geçilmesinin ve krizin bütün piyasaya yayılmasının engellenmesinin hedeflendiği belirtiliyor.

Öte yandan, banka yönetimi bugün bütün ulusal gazetelere tam sayfa ilanlar vererek yeniden ''güven tazeleme'' çabası da ortaya koydu.

İlanlarda Banka Yönetim Kurulu Başkanı Adam Applegarth'ın imzasıyla yer alan metinde müşterilere, paralarının güvencede olduğu ve bankanın bu krizi atlatacak kadar iyi yönetildiği mesajı verildi.

Northern Rock'un batma noktasına gelmesi halinde paniğin diğer bazı bankalara da sıçraması korkusunun hükümeti, banka müşterilerine mevduat güvencesi verme noktasına getirdiği, ancak krizi zamanında engelleyemeyen Merkez Bankası Başkanının yaşananların sorumlusu olarak görülerek ''kurban verilmesinin'' söz konusu olduğu kaydedildi.

İngiltere'de normalde bankalardaki mevduatın ilk 2 bin sterlininin yüzde 100'üne, sonraki 33 bin sterlinin de yüzde 90’ına devlet güvencesi veriliyor.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler