FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İş Bankası, Rusya'da banka satın alıyor

**Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Rusya'da bir banka satın almayı tamamlamak üzere olduklarını açıkladı.

**

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Rusya'da bir banka alımını tamamlamak üzere olduklarını, burada almayı arzu ettikleri banka üzerinden de Rusya Federasyonunun tüm diğer ülkelerine yayılmayı amaçladıklarını bildirdi.

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, yurtdışı faaliyetlerine ilişkin yaptığı açıklamada, temsilcilik açtıkları Mısır'daki temaslarının yeni olduğunu, Suriye ve Irak'taki temaslarının ise birkaç yıla dayandığını anlattı.

Irak'ın şu anda güvenlik açısından sıkıntıları olmakla beraber bankanın birçok müşterisinin parasal ilişkisinin olduğu bir yer niteliği taşıdığını belirten Özince, gerek nüfusu, gerekse reform takvimi dikkate alındığında oldukça büyük bir piyasa olan Irak'ta İş Bankasının mutlaka bulunması gerektiğini söyledi.

Ersin Özince, ''Erbil ve Bağdat şubelerini değerlendiriyoruz. Musul düşündüğümüz üçüncü bir yer. Tabii bütün bunlar başta güvenlik olmak üzere, Irak'ta özellikle seçim sonrası yeni hükümetin oluşumu, istikrar ortamının sağlanmasıyla da ilgili. Suriye'de de bazı değerlendirmelerimiz oldu. Hem Suriye, hem Irak, hem de Mısır öncelikle şube açma amacıyla değerlendirdiğimiz piyasalar'' şeklinde konuştu.

Diğer taraftan bu ve buna benzer ülkelerin her birinde ayrı birer banka sahibi olmayı istemediklerini, asıl amaçlarının İş Bankasını Orta Doğu'da ve Arap ülkelerinde temsil edecek güçlü bir iştirak olduğunun altını çizen Özince, şöyle devam etti:

''Rusya'da bir banka alımını tamamlamak üzereyiz. Fakat Rusya'nın yanı sıra Rusya Federasyonunda her ülkede, her ayrı devlette birer ayrı banka almaya da niyetimiz yok. Dolayısıyla bir yörede sağladığımız ilişkiyi geliştirmeyi arzu ediyoruz. Rusya pazarı, diğer ülkelere göre çok daha büyük. Çok daha olgun bir pazar. Orada, özellikle Türkiye'den çok farklı kültürde olan bir coğrafyada yerel personele de ağırlık vermeden birşey yapmak pek kabil değil. Rusya, 1000 civarında bankanın olduğu çok büyük bir ülke olduğu için buradaki hareket tarzımız biraz farklı. Rusya'da almayı arzu ettiğimiz banka üzerinden de Rusya Federasyonunun tüm diğer ülkelerine yayılmayı amaçlıyoruz. Rusya ile beraber 5 ülke federasyon üyesi. İmkan olursa Rusya'da alacağımız bankanın şubelerini açmayı arzu ederiz. ''

BALKAN ÜLKELERİNE İLGİMİZ AZALMADI
Özince, hiçbir piyasada büyük ölçekli banka satın alacak kadar yüksek bir bütçe ayırmayı düşünmediklerini ve büyük çapta bankaların İş Bankası kültürüne dönüşümünü göze almak istemediklerini ifade ederek, ''Bu gibi piyasalara giderken amacımız banka almak değil, İş Bankası kültürünü götürmek. Hazır birşey bize pek uyan birşey değil. İş Bankası bazı politikalarında çok seçici. Diğer bankalar gibi değil'' dedi.

Balkanlarda bazı ülkelerde şube için incelemeler yaptıklarını ve olmayacağını gördüklerini, Balkan ülkelerinin tamamının nüfusunun Orta Doğu ve çevre bölgedeki üç ülke (Suriye, Irak, Mısır) kadar etmediğini, söz konusu üç ülkede aşağı yukarı 150 milyon insan yaşadığını belirten Özince, ''Ancak Balkan ülkelerine ilgimiz azalmadı. İlgimiz var. Orada da oportünist şekilde fırsat kolluyoruz. Daha ziyade Türkiye piyasasına benzeyen, organik büyüme potansiyeli olan piyasalar ilgimiz alanında'' dedi. İş Bankası Genel Müdürü Özince, bankayla Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada inisiyatif paylaşacak, çok ciddi taahhütkar bir kuruluş işbirliğine gitmek istediği takdirde bunu da düşünebileceklerini söyledi.

Eksen kayması tartışmalarıyla ilgili olarak da Özince, şunları dile getirdi:

''Uzun yıllardır en büyük ticaret partnerimiz olan Avrupa ve Amerika'da ekonomik açıdan ciddi bir daralma var. Bu ülkeler eskiden olduğu kadar bize dış satım anlamında iş yapmıyorlar. Yeni gelişmekte olan ülkelerin rekabet imkanlarının artması, bir de Avrupa ve Amerika'daki büyüme hızlarının, dolayısıyla tüketimin düşmesi Türkiye'yi zaten yeni pazarlar aramaya itti. Biz Türk vatandaşları ve Türk işadamları olarak, ülkemizin iç siyasetindeki istikrarsızlıklar nedeniyle uzun yıllar çok sıkıntılar çektik. Dış siyasetinde de cesaretli ve kişilikli bir duruşun çok gerekli olduğunu ve doğru olduğunu düşünüyorum. Ancak bunun da mutlaka diplomasiye özen göstermemiz suretiyle, çevremize daima barış mesajları vererek yapılmasını istikrar açısından daha uygun olduğunu düşünüyorum. Kısacası eksen kaydığı yok, dünya ticareti zaten gelişen piyasalara kayıyor. Mısır'da Türkler hariç bankası olmayan yabancı ülke yok. Yunanların, Fransızların, İtalyanların, hatta Romen bankası bile var. Yunanların ekseni mi kaydı? Yunanistan Mısır'da banka alınca eksen kaymıyor da Türkiye gelince mi kayıyor. Böyle düşünmemek lazım. Keşke bu coğrafyaya daha önce bakabilseydik. Neden bakamadık? Gücümüzü anca toplayabildik. Kriz yaşamasaydık çoktan biz buralara gelmiştik.'' ''1 dolar 1 avro olur mu?'' tartışmalarına dair ise Özince, ''Avrupa tez elden siyasi iradeyi ortaya koyup sorununu gözler önünden kaldırmazsa (bir dolar bir avro) olur. Avrupa'nın mutlaka bir siyasi irade koyması lazım. Avrupa Birliği ne diye var? Bu problemi ortadan kaldırması lazım. Birlik kolay birşey değildir'' diye konuştu.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler