Türk iş dünyası temsilcileri, hükümetin 2009 için koyduğu yüzde 4’lük büyüme öngörüsüne karşın, yüzde 2’lik bir rakamın yakalanmasının bile başarı sayılacağını belirtiyor.
Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in, IMF ile bir anlaşma olmaması halinde Türkiye’nin 2009’da resesyonla karşı karşıya olduğuyla ilgili açıklamasına tepki göstererek Türkiye’nin resesyon tehlikesinin olmadığını, 2008 sonunda yüzde 3-4 olacağının tahmin ettiklerini belirtti ve 2009 için ise yüzde 4’lük büyüme öngörüsünü koruduklarını açıkladı.
Ancak İstanbul Sanayi Odası’nın düzenlediği sanayi kongresinde 2009’a ilişkin büyüme tahminleri ile hükümetin üzerinde çalıştığı önlem paketine ilişkin beklentilerini Reuters’a değerlendiren işadamları Çağlayan ile aynı görüşte değiller.
Önceliklerinin yüksek büyüme oranından ziyade makro dengelerin bozulmaması olduğunu belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi büyüme beklentilerinin yüzde 4 değil, yüzde 1-2 seviyesinde olduğunu söyledi. Büyükekşi, “ABD ve AB ya sıfır ya da eksi büyüme gerçekleştirecek. Herkesin yerinde saydığı bir ortamda az da olsa büyümek önemli” dedi.
"EKSİYE DÜŞMEMEK İÇİN ÇALIŞMALIYIZ"
Ekonomik durgunluk nedeniyle Eylül ve Ekim aylarında üretime 2 hafta ara veren Tofaş’ın CEO’su Ali Pandır, mevcut global ortamda yapılması gerekenin öncelikle “eksiye düşmemek için” çalışmak olduğunu söyledi ve “2009 yılında az da olsa artı bir büyüme yakalamamız önemli. Yüzde 2 seviyesini aşacağımızı ise düşünmüyorum. Öncelikle eksiye düşmemek için çalışmalıyız” dedi.
Alarko Holding Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu ise 2009 programında öngörülen yüzde 4 büyüme oranını “olağanüstü” diye niteledi ve yüzde 2’lik büyümenin bile “çok büyük başarı” olacağını belirtti. Bu doğrultuda IMF ile yapılacak anlaşma ile bankacılık sistemini rahatlatacak adımların atılmasının önemli olduğunu belirten Yavrucu, özellikle Merkez Bankası’ndaki munzam karşılık oranlarının düşürülmesi ve bankalardan alınan bazı vergi kalemlerinde indirime gidilmesi gerektiğini söyledi.
Yabancı sermayeli şirketler de 2009 için büyüme açısından hükümet kadar iyimser değil. Nitekim ABD’de yeni bir dalgalanma olmazsa 2009 yılında yüzde 2’nin üzerinde bir büyümenin Türkiye için başarı olacağını söyleyen Uluslararası Yatırımcılar Derneği (Yased) Genel Sekreteri Mustafa Alper de, “Ekonominin iyileştirilmesi isteniyorsa işe bankacılık sektörüne yönelik tedbirler alınarak başlanmalı. BSMV ile KDV’de geçici indirime gidilmesi önemli” dedi.
BSN Turizm ve İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Gür ise, iş dünyasının önlem paketinden beklentilerini teşvik skalasının genişletmesi, vergi erteleme, kredi imkanlarının artırılması, çok yük getiren vergi kalemlerinde indirime gidilmesi ile devam eden ancak büyük kısmı gerçekleşen yatırımlara devlet tarafından destek verilmesi olarak sıraladı.