**Sosyal güvenlik uzmanı Tezel, İşsizlik Fonu'ndan kullanılacak paranın nasıl geri geleceğinin belli olmadığını belirterek, "Yasa İşsizlik Fonu'nu göz göre göre soyuyor" dedi.
**
İşsizlik Sigortası Fonu'nun nema gelirlerinin bütçeye gelir kaydedilmesini öngören yasa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı.
Fonun amacı dışında kullanıldığını savunan sendikalar yasaya karşı çıkıyor. Hak-İş, Gül'ün deprem yaratacak bir karara imza attığını savundu. Türk-İş de CHP'nin düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasını beklediklerini belirtti.
Konuyla ilgili NTV'ye konuşan Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, İşsizlik Fonu'na ilişkin düzenlemeyi değerlendirdi.*****
Tezel şunları söyledi: "5920 sayılı yasayı Cumhurbaşkanımız veto ettikten sonra içinden bir maddeyi çıkarıp Meclis yeniden kabul etti; bu sefer numarası değişti 5921 oldu. 3 maddeli bir kanundur. Birinci maddesi ile fondaki paraların 2009 ve 2010 yılında nemalarının 4’te 3’ü 2011 ve 2012 yılında nemaların 4’te 1’inin hazineye aktarılması öngörülüyor. Ama bu paranın nasıl geri geleceği yazmıyor.
Normal şartlarda hükümetin bana 10 milyar gönder, ben de sana nemasıyla daha sonra öderim deyip şartlarını konuşmaları lazım. Ama bu sene öyle olmadı; fon yönetimi başlamadan Meclis'ten yasa geçirdiler. Biz paranın 11.5 milyar lirasını hazineye aktardık. Tamam aktardınız da nasıl geri ödeyeceksiniz?*****
Onu Ekonomik Koordinasyon Kurulu diye bir fon var yine hükümetten oluşan bir fon o karar verecek. Ne zaman ödeyeceğine, ne kadar ödeyeceğine o kurum karar verecek. Belki ödeyip ödemeyeceği de belli değil. Şu anda 42 katrilyon (42 milyar TL) para var eski parayla. Bir kısmı hisse senedinde bir kısmı hazine bonosunda ve çok iyi yönetiliyor. Hükümet parayı fon yönetiminden istemiyor. Oradan isterse fon yönetimi yasa gereğince bana yüzde kaç faiz vereceksin ya da nema vereceksin diye soracak.
Bunu diyemediği için bu paranın 2009-2010-2011 yıllarının faizlerinin belli kısmını istiyor. Ama ne zaman geri ödeyeceğini söylemiyor. O zaman ben de fondan para istiyorum ne zaman ödeyeceğime ben karar vereyim ödeyeceksem faizine ben karar vereyim. Böyle bir uygulama olmaz. Umarım ana muhalefet partisi veya Meclis'teki milletvekillerinin yeter sayısı konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşır."*****
BÜYÜK İHTİMALLE YARGIDAN DÖNER
Konunun Anayasa Mahkemesi'ne gitmesi durumunda büyük ihtimalle birinci maddenin iptal edileceğini belirten Tezel sözlerini şöyle sürdürdü: "İkinci madde daha kötü. Diyor ki; ey işveren eğer şu anda işsizlik sigortasından işsizlik ödeneği alan birisini işe alırsan, o işe aldığın işsizin ödeyeceğin işsizlik ödeneğini sana vereceğim diyor. Yani normal şartlarda İşsizlik Fonu'nun amacı işsizlere para vermektir. İşverene 'normal işsizi alma', İşsizlik Fonu'ndan para alan işsizi al ona vereceğim parayı sana vereyim diyor. İşsizlik Fonu'nu göz göre göre soyuyor esas vermesi gereken işsize vermiyor işverene vereceğim diyor. Yani fonu işverenle devlet hüpletiyorlar."
"Yakında kıdem tazminatı fonunu getirmeye çalışacaklar bu fonun da akıbeti aynı olacak" diyen Tezel, kıdem tazminatını kaldırmanın zamana yayılmasının adının kıdem tazminatı fonu olduğunu belirtti.