FİNANS

Kart şifre işlemleri nasıl ve nereden yapılır?

Müşterisi olduğu bankadan kredi kartını teslim alan bir kişi şifre belirleme işlemini en pratik ve hızlı şekilde nasıl gerçekleştirebildiğini bilmek ister. Bu bağlamda bankaların müşterilerine sunduğu fiziki ve dijital şifre belirleme kanalları sıralanmalıdır. Buna ek olarak şifre belirleme işleminin hangi adımlarla tamamlandığı ve kalıcı parolanın neden önem arz ettiği de açıklanmalıdır. Böylelikle kart şifresi oluşturulurken işlemin eksiksiz ve güvenli bir şekilde tamamlanması kolaylaşacaktır.

Kart şifre işlemleri nasıl ve nereden yapılır?

Bankacılık hizmetlerinin çeşitlendiği günümüz koşullarında banka veya kredi kartı şifresi belirleme işleminin farklı kanalların kullanılmasıyla tamamlanabildiği görülür. ATM’lerden bireysel internet bankacılığı sayfasına varan çeşitli kanallar üzerinden kart şifresi işlemleri tamamlanabilir. Bu da banka müşterilerinin kendilerine en uygun olan seçenekle kredi / banka kartı şifrelerini kısa sürede ve pratik bir biçimde belirlemelerini mümkün kılar. Kredi kartı gibi ödeme araçlarının günlük yaşamda güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlayan şifrenin hangi kanallardan oluşturulabildiği açıklanırken bu işlemin önemli adımlarına da değinilmelidir.

Kart şifre işlemleri nasıl yapılır?

Bir bankanın müşterisi olup banka / kredi kartı temin eden kişiler teslim sürecinden sonra şifre alma işlemlerinin nasıl ilerlediğini merak eder. Bu doğrultuda ilk olarak kredi kartı veya para kartı kişiye teslim edildiğinde ödeme aracının yer aldığı zarfta bulunan kağıtta işlem detaylarının yazılı olduğu söylenmelidir. Yani bu belgede müşterilere belirtilen genel şifre alma protokolü yazılı olur. Ancak kredi kartını teslim alacağı zaman bu ödeme aracını günlük yaşamda aktif olarak kullanmak isteyen kişilerin izleyebileceği temel adımlar mevcuttur. Banka ve kredi kartı şifre belirleme işleminin önemli aşamaları aşağıdaki gibi açıklanabilir:

  • Bir banka veya kredi kartının şifresi belirlendiği zaman seçilen parola kalıcı olarak kullanılır.
  • Banka / kredi kartı şifresinin 4 rakamdan oluşması beklenir.
  • Bankamatiklerde işlem yapılırken veya günlük yaşamda hizmet ya da ürün alışverişi gerçekleştirilirken kredi kartı şifresine ihtiyaç duyulur.
  • Kredi kartı ya da para kartı kişiye teslim edilirken bu ödeme aracı için geçici bir parola belirlenir.
  • Kartını teslim alan banka müşterisinin farklı bankacılık kanallarını kullanarak kalıcı şifresini belirlemesi gerekir.
  • Şifre belirleme işleminin tamamlanması için geçici parolanın öğrenilmesi önem arz eder.
  • Geçici kart şifresini bilen bir kişi bankaların internet bankacılığı sayfaları, mobil uygulamaları, çağrı merkezleri veya fiziki şubeleri üzerinden kalıcı parolayı oluşturabilir.
  • Kalıcı kart şifresi oluşturulurken rakamların birbirini tekrar etmemesi ve kişiye özgü olan doğum tarihi gibi spesifik bilgileri temsil etmemesi beklenir.
  • Farklı bankacılık kanalları üzerinden kalıcı kredi / banka kartı şifre belirleme veya değiştirme işlemi tamamlanırken oluşturulan 4 rakamlı parola sisteme girilmeli ya da müşteri temsilcisine söylenmelidir.
  • İşlemin tamamlanması için seçilen şifrenin onaylanması yeterlidir.

Kart şifre işlemleri nereden yapılır?

Banka veya kredi kartı için şifre belirleyecek olan müşteriler birden fazla bankacılık kanalından yararlanabilir. Bu işlem için yaygın olarak kullanılan yöntemin bankamatiğe giderek geçici parolayla yeni şifre belirleme seçeneği olduğu bilinir. Kartını teslim alan bir banka müşterisi SMS ile ya da müşteri hizmetlerini arayarak geçici parolayı öğrenebilir. Ardından ilgili bankanın bankamatiklerinden kredi / banka kartını kullanıma açmak isteyen bir kişinin geçici parolayı yazdıktan sonra ekrana gelen şifre belirleme menüsündeki adımları tamamlaması gerekir. Bu seçenekte belirlenen şifrenin 2 defa sisteme girilmesi ve kabul edildiği takdirde işlemin onaylanması yeterlidir. Diğer kart şifresi belirleme yöntemleri ise aşağıdaki gibi belirtilmelidir:

  • Günümüzde kredi / banka kartını direkt olarak şubeden teslim alan kişilerin şifre belirleme işlemini müşteri temsilcileriyle birlikte tamamlamayı tercih ettiği görülür. Bu yöntem dijital bankacılık kanallarının popülerleşmesiyle birlikte eskimiş gibi görünse de banka şubelerine uğrayan veya kartını direkt olarak teslim alan kişiler için pratiktir.

  • Bir banka müşterisi ilgili kurumun müşteri hizmetlerine ulaşarak yeni teslim aldığı kartının şifresini belirleyebilir. Bu doğrultuda güvenlik protokollerinin takip edilmesi ve müşteriye özel olarak yöneltilen soruların yanıtlanması gerekir. Ardından çağrı merkezi çalışanlarının yardımıyla birlikte yeni kart şifresi belirlenebilir.

  • Yine bankaların mobil uygulamalarından veya internet bankacılığı sayfaları üzerinden kartlarım menüsüne geçiş yapılarak kart şifre işlemleri başlığına ulaşılabilir. Bu iki ayrı dijital kanal üzerinden şifre belirleme işlemi yapılacak olan kartın seçilmesi ve 4 rakamdan oluşan parolanın sisteme girilmesi gerekir.

  • Pratik kart şifresi belirleme yöntemlerinden biri de SMS ile parola oluşturmadır. Bankanın müşteri hattı numarasına kısa mesaj gönderilerek şifre belirleme işlemine kolaylıkla başlanabilir. Ardından telefona gelen otomatik aramayla birlikte tuş menüsü kullanılarak kart şifresi seçilir.
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler