Coca-Cola CEO'su Muhtar Kent, geçen 12 ay içinde 52 trilyon dolarlık bir servetin silindiğini belirtirken, "Bu, dünyanın bir yıllık GSMH'sına eşit. Bu kayıp orta sınıf insanlardan çıktı gitti. Ama kriz kapsamlı acı verici olsa da belirgin akıllı cesaretli liderler için fırsat sunabilir. Zaman panikleme zamanı değil" dedi.
Dünya Türk Girişimciler Kurultayı’nda konuşan Kent, küresel ekonomik krizde herkes için riskler bulunduğuna işaret ederek, "Türkiye birçok ülkeye nazaran mevcut ekonomik zorluklar karşısında daha iyi pozisyonda olmasına rağmen hiç birimiz krizden muaf değiliz" dedi. Geçen 12 ay içinde 38 trilyon dolara öz sermaye olmak üzere 52 trilyon dolarlık bir servetin silindiğini söyleyen Kent, "Bu dünyanın bir yıllık GSMH'sına eşit. Bu kayıp orta sınıf insanlardan çıktı gitti. Ama kriz kapsamlı acı verici olsa da belirgin akıllı cesaretli liderler için fırsat sunabilir. Zaman panikleme zamanı değil" diye konuştu.
ŞİRKETLERİN YANITLAMASI GEREKEN SORULAR
Bu dönemin krizden doğacak yeni fırsatlara karşı daha hızlı ve çözümmlerle neler yapılabileceğine karar verme zamanı olduğunu söyleyen Kent'e göre şirketlerin cevaplaması gereken sorular şunlar:
"İşlerin gelecek değeri için atılan adımlar doğru mu? İşler daha kâr bir şekilde büyütebilir mi? Fırtınayı savuşturmak için hazır mı? 2025 yılındaki sanayi yapısını doğru tahmin edebiliyor mu? Giderlerin yapısını doğru oturtmuş mu?"
IMF, BM ve Dünya Bankası istatistiklerine bakıldığında 2020 yılında 1 milyar insanın orta sınıfa katılacağı bilgisini veren Kent, "900 milyon insan kentlere göçmüş olacak. Demograif yapı ve yaşam tarzlarında radikal değişimler yaşanacak. Teknolojideki bir çok yenilikler bizleri daha da yakınlaştıracak" dedi. Dünyada şu anda şirketler ve girişimciler açısından işleri büyütme ve itibarı yönetme konusunda zorluklar yaşandığını söyleyen Muhtar Kent, "Küresel markaları yönetmek asla bu denli zor olmamıştı. Herkes bir markayı temsil ediyor. Türkiye'de bir marka haline geldi. Hepimizin Türkiye markasını geliştirme için oynayacağı yol var. Yelkenlerimizde olması gerekenden daha fazla rüzgar olması gerekiyor. Küresel itibar konusunda değil, farkındalık konusunda yeterli değiliz. Bunu kolayca düzeltebiliriz" diye konuştu.
Kent, "Yurt dışında 1 milyondan fazla Türk girişimci var. Çalışan nüfusun beşte biri. Bu birbiri ile bağlantısı olması gereken ekonomik, entelektüel gücün varlığı demek" dedi. (ANKA)