FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kredi kartı başvurusu neden reddedilir? Kredi kartı başvurusu reddedilirse ne yapılır?

Bankalara kredi kartı başvurusu yapıldığı zaman alınacak olan yanıtın olumlu mu olumsuz mu olacağını belirleyen pek çok husustan söz edilebilir. Bu hususlar arasında ödemeler, borçlar, gelir durumu gibi ayrıntılar vardır. Kredi kartı başvurularının hangi sebebe bağlı olarak reddedildiği ise müşterinin kredi puanı ile finansal hareketlerine göre değişkenlik gösterir. Başvuruların onaylanması için uygulanabilen finansal öneriler ise müşterilerin banka sicilini olumlu yönde etkiler.

Kredi kartı başvurusu neden reddedilir? Kredi kartı başvurusu reddedilirse ne yapılır?

Günümüzde sayısız alanda kullanılan kredi kartları benzersiz seçeneklerle banka müşterilerine sunulur. Ancak bir bankanın kredi kartı başvurusunu onaylayana kadar analiz ettiği birden çok husus vardır. Bu hususlar bir araya geldiği zaman kişinin kredi notu / puanı ile ilişkilendirilir. Dolayısıyla geçmiş dönemdeki ödemeler, borçlar, mevcut varlıklar ve başvuru işlemlerinin tamamlanması gibi faktörlerin her biri bir kredi kartı başvurusunun olumlu ya da olumsuz olarak sonuçlanmasını etkiler. Bu bağlamda kredi kartı başvurularının hangi sebeplere bağlı olarak olumsuz sonuçlanabildiği ve bankalardan onay alınması için ne gibi önlemler alınabildiği açıklanmalıdır.

Kredi kartı başvurusu neden reddedilir?

Günlük satın alma işlemlerinde, bankamatikten para çekme ve online ödeme gibi çeşitli süreçlerde kullanılabilen kredi kartları belirli koşullar çerçevesinde kullanılabilir. Buna ek olarak bir banka müşterisine verilen kredi kartının limit ve işlem kısıtları mevcut olabilir. Bir kişinin kredi kartı başvurusunun olumlu veya olumsuz olarak sonuçlanmasında rol oynayan faktörler ise oldukça çeşitlidir. Dolayısıyla “Kredi kart başvurusu neden olumsuz sonuçlanır?” sorusuna yanıt olan gelir durumu, ödeme planları ve kredi notu gibi farklı hususlar incelenmelidir. Bu bağlamda bir bankanın müşterisine kredi kartı kullanma hakkı sunmamasına sebebiyet verebilen etkenler aşağıdaki gibi belirtilmelidir:

  • Kredi kartı başvurularının olumsuz olarak sonuçlanmasına yol açan yaygın sebepler arasında kredi notunun düşük olması yer alır. Çünkü bir kişinin kredi puanı, yine kredi kartı başvurusunun olumsuz olarak sonuçlanmasına yol açabilecek pek çok faktörün analiz edilmesi sonucunda belirlenir. Kredi puanı düştüğünde veya belli başlı faktörlere bağlı olarak yükselmediğinde ise kredi kartı başvurusu bankaların insiyatifi doğrultusunda reddedilebilir.

  • “Kredi kartı başvurusu neden onaylanmaz?” sorusuna yanıt olan temel hususlar arasında gelir düzeyi yer alır. Kişinin bankaya kredi kartı başvurusunda bulunurken sunduğu gelir belgesinin yetersiz veya düzensiz bir kazanca işaret etmesi sürecin ret ile tamamlanmasına yol açabilir.

  • Geçmişte ödeme planına uyulmaması, yapılandırılmış borçların ödenmemiş olması ya da banka sicilinin temiz olmaması gibi durumlarda kredi kartı başvurusu olumsuz olarak sonuçlanabilir. Yine güncel süreçte çok sayıda aktif kredi ödemesinin mevcut olması ya da yüksek tutarlı borç varlığının bulunması gibi durumlarda bankalar kredi kartı başvurusuna ret verebilir.

  • Pek çok kişi tarafından gündeme taşınan “Borcum yok kredi kartı alamıyorum.” ifadesinin ortaya çıkmasını tetikleyen temel sebepler arasında gözden kaçan detaylar yer alabilir. Bunlar arasında başvuru sürecinin eksik bilgiyle tamamlanması, çoklu başvuru yapılması ve banka sicilinin temizlenmemesi gibi hususlar bulunur.

Kredi kartı başvurusu reddedildi ne yapmalıyım?

Müşterisi olduğu bankaya kredi kartı başvurusunda bulunan kişiler ret sonucunun ortaya çıkmaması için belli başlı önlemler alabilir. Bu önlemler sayesinde hem başvuru sürecinin eksiksiz olarak tamamlanması hem de bankaların kararlarının olumlu yönde şekillenmesi mümkün kılınabilir. “Kredi kartı başvurusu reddedilirse ne yapılır?” sorusuna da yanıt olan aşağıdaki hususlar dikkate alındığı takdirde bir sonraki başvuru sürecinin olumlu olarak tamamlanma ihtimali artacaktır:

  • Kişinin gelir belgesini net bir şekilde bankaya ibraz etmesi mühimdir. Yanlış ya da eksik bilgi bankaların müşterilerine güvensiz bir şekilde yaklaşmalarına yol açar. Yine gelir durumunun düzenli hale getirilmesi ve mümkün olduğunda yükseltilmesi sayesinde kredi kartı alma ihtimali artırılabilir.

  • Bankalarda mevduat hesabı gibi varlıkların bulundurulması sayesinde risk priminin azaltılması mümkündür. Buna ek olarak bankaya ibraz edilen diğer kıymetler ile varlıklar da kredi kartı ödemelerinin garantiye alınması konusunda etkilidir.

  • Mevcut borçların azaltılması, ödeme planlarının yeniden düzenlenmesi ve bunların bankalara doğru bir şekilde ibraz edilmesi sayesinde kredi kartı başvurusunun onaylanma ihtimali artabilir. Yine fatura ödemeleri ile diğer borç ödemelerinin geciktirilmemesi ve gözden kaçırılmaması da kredi kartı başvurularının onaylanması bakımından önem arz eder.

  • Kredi kartı başvurularının eksiksiz bir şekilde tamamlanması için bankaların müşteri hizmetleri ekiplerinden ya da şube çalışanlarından destek alınmasında fayda vardır. Böylelikle kredi kartı başvuru koşulları ve bankaya sunulması gereken temel veriler üzerine detaylı bilgi edinilebilir.
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler