FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kredi kartı limiti nasıl ve neye göre belirlenir? Kredi kartı limiti nasıl yükseltilir?

Bankaların ya da finans kurumlarının birlikte çalıştığı müşterilerine vermiş olduğu, anlaşmalı ve POS cihazı bulunan alışveriş yerlerinde ödeme yapmak için ya da banka ATM’lerinden nakit para çekmek için verdikleri kredi kartları, kişilere verilmeden önce kredi kartı limiti belirlenir. Çeşitli durumlara göre belirlenen kredi kartı limitli zaman içinde değişiklik gösterebilmektedir.

Kredi kartı limiti nasıl ve neye göre belirlenir? Kredi kartı limiti nasıl yükseltilir?

İçindekiler

  • Kredi kartı limiti nasıl belirlenir?
  • Kredi kartı limiti neye göre belirlenir?
  • Kredi kartı limiti artar mı?
  • Kredi kartı limiti nasıl yükseltilir?
  • Kredi kartı limiti neye göre artar?
  • Kredi kartı limiti ne kadar sürede artırılır?
  • Hangi durumlarda kart limiti artmaz?
  • Kredi kartı limit artırma şartları nelerdir?

Kredi kartlarının genel uygulamaları doğrultusunda dönemsel borçların belli bir oranı en az ödeme tutarı olarak baştan belirlenir. Bankanın kredi kartı sahibi olan müşterileri, en az bu rakam kadar ödeme yapmakla yükümlüdür ve borcun geri kalan tutarı bankanın belirlediği faizlerle aylık olarak değişir. Müşteriler kredi kartı kullanarak alışveriş yaptıkları yere değil bankalarına borçlanırlar. Limitler ise kredi kart başvurusu esnasında çeşitli kriterler göz önüne alınarak belirlenir.

Kredi kartı limiti nasıl belirlenir?

Verilecek olan kredi kartının limiti belirlenirken birçok etken göz önüne alınır. Başvuru sırasında belirlenen kredi kartı limiti için kişilerin mesleğinden, gelir düzeyine kadar birçok faktör önemlidir. Kredi kartı limiti kişilerin bankaya yaptığı kredi kartı başvurusu sırasında belirlenen bir üst limittir.
Üst harcama limiti de müşterilere ait durumlara göre değerlendirilir ve tespit edilir. Müşterilerin ekonomik durumları, kredi geçmişleri, kredi notları değerlendirilerek kredi kartı için limit miktarı belirlenir. Bankalar müşterilerinin tüm gelir gider dengelerini ya da ödeme geçmişlerini kontrol ederek limit belirlemesi yapar.

Kredi kartı limiti neye göre belirlenir?

Kredi kartı limiti belirlerken değerlendirilen birçok durum vardır. Bu durumlardan başlıca olanları şunlardır:

  • Müşterilerin ekonomik durumları: Bankalar müşterilerinin borçlarını, gelirlerini, giderlerini ve varlıklarını değerlendirirler.
  • Gelir düzeyleri: Müşterilerinin gelir düzeylerini de limit belirlerken değerlendirmeye alan bankalar, limiti bu gelir düzeyine göre oranlama yapar.
  • Kredi geçmişleri: Müşterilerin kredi geçmişleri, daha önceki kredi ödemeleri de son derece önemlidir. Eğer ödemelerde bir sorun görünmüş ise limit düşük tutulur.
  • Kredi notları: Müşterilerin kredi notları da kredi kartı limitlerinin belirlenmesinde önemli bir faktördür.

Kredi kartı limiti artar mı?

Müşterilerin gelir seviyeleri, borç oranları, kredi notları, mevcut kredi limitleri gibi faktörlerin her biri ayrı ayrı değerlendirilir ve müşterilerin ödeme kapasiteleri tespit edilerek kredi kartı limitleri belirlenir. Eğer müşterinin gelir düzeyi yüksek olduğu tespit edildi ise o müşterinin kredi limiti de yüksek olur.

Kredi limitinin artması mümkündür. Ancak bunun için bazı faktörler söz konusudur. Yüksek limitli kredi kartları için şu hususlara dikkat edilmesi gerekir:

  • Ödemelerin düzenli olarak yapılmasına özen göstermek,
  • Kredi notunu mümkün olduğunca yüksek tutmak,
  • Gelir düzeyini artırmak,
  • Kredi kartının limitini artırmak için talepte bulunmak.

Kredi kartı limiti nasıl yükseltilir?

Yasal sınırlamalara dikkat ederek kredi kartı limiti yükseltilebilir. Yasal düzenlemelere göre sahip olunan tüm kredi kartlarının toplam sınırı, kart sahibi olunan ilk yılın aylık ortalama net gelirin 2 katını, daha sonraki yıllarda da 4 katını geçmemelidir.

Kredi kartı limitini artırmak için ek gelir kaynaklarına sahip olmak ya da mevcut gelirde değişiklikler yapmak gerekir. Ayrıca başvuru yapmadan kredi kartı limitinin artması için herhangi bir işlemde bulunulamaz.

Kredi kartı limiti neye göre artar?

Bir kredi kartı sahibinin mevcut kredi kartı limitinin artması kişinin ekonomik durumuna ve gelir seviyesine bağlıdır. Limit artışı talebinde bulunulacak ise mevcut ve banka tarafından tespit edilen ekonomik durumun arttığının da kanıtlanması gerekir.

Limit artışı talebinde bulunurken daha önce beyan edilen bilgilerin dışında edinilen yeni gelirler, örnek olarak tapu belgesi, kira kontratları, varsa ek gelirler beyan edilerek limit artış talebinde bulunulabilir.

Kredi kartı limiti ne kadar sürede artırılır?

Gerekli tüm bilgiler verildikten, ek gelirleri ve gelir artışını ispatlayan belgeler banka yetkilisine beyan edildikten sonra yapılan limit yükseltme talebi banka yetkilisi tarafından değerlendirmeye alınır.
Bankanın mevcut kuralları ve yasal koşullar doğrultusunda değerlendirilen kredi kartı limiti yükseltme başvurusu talepte bulunulduğu anda değerlendirilir ve yapılan değerlendirmenin ardından kredi kartı limitinin yeni rakamı müşteriye bildirilir.

Hangi durumlarda kart limiti artmaz?

Kredi kartı limiti artırma talebi her durumda kabul edilmeyebilir. Limit yükseltme işleminin yapılamadığı bazı durumlar vardır. Bu durumlar yasal koşullara ve bankanın müşterisinden beklediği belli başlı şartlara göre değişiklik gösterebilir. Örnek olarak bir kişinin sahip olduğu tüm kredi kartlarının limitleri belli bir oranda olmalıdır.

Kredi kartı limiti, aylık ortalama gelirin 2 katını aşmaması gerekir ve daha sonraki yıllarda da aylık gelirin 4 katını aşacak bir kredi kartı limitine sahip olunamaz. Ayrıca kredi kartı sahibi aynı bankadan 2 kredi kartına sahip ise belirlenen üst limit 2 kart arasında paylaştırılır.

Kredi kartı limit artırma şartları nelerdir?

Kredi kartı limitinin artması isteniyor ise ve gelir durumundaki artış bankaya ispatlanır ise kredi kartı limitinde artış görülebilir. Talepte bulunmadan önce internet üzerinden kredi kartı limiti sorgulaması yapabilmek de mümkündür. Başvuru yapıldıktan sonra ise limitin ne kadar yükseldiği de sorgulama işlemi ile görüntülenebilir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler