FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kredi kartı nakit çekime neden kapanır? Nakit çekime kapatılan kredi kartı nasıl ve ne zaman açılır?

Banka müşterilerine sunulan nakit avans hizmeti sayesinde aniden ortaya çıkan nakit para ihtiyacının giderilmesi mümkün olur. Ancak kredi kartının dönem ödemesi bir takvim yılı içerisinde azami süreyi aşacak şekilde aksatılırsa bu durumda ödeme aracına işlem kısıtı getirilmesi söz konusu olur. Bu konuya yönelik olan çözüm adımlarını araştıran kişilere ise nakit avans işlem kısıtı kaldırma süreciyle ilgili bilgi sunulmalıdır.

Kredi kartı nakit çekime neden kapanır? Nakit çekime kapatılan kredi kartı nasıl ve ne zaman açılır?

Kredi kartını hem mal ve hizmet alımında hem de nakit para çekme işlemlerinde kullanan banka müşterilerinin ödeme düzenine dikkat etmeleri gerekir. Aksi takdirde “Bankalardan nakit avans neden çekemiyorum?” sorusuna yanıt olan kredi kartı kısıtlamasının uygulanması söz konusudur. Dolayısıyla kredi kartının bir takvim yılı içerisinde kaç defa eksik ödeme yapıldığı zaman nakit kullanıma kapatıldığı açıklanmalıdır. Ardından nakit kullanıma kapatılan kredi kartının bu özelliğinin tekrardan aktifleştirilmesi için hangi adımların tamamlanması gerektiği belirtilmelidir.

Kredi kartı nakit çekime neden kapanır?

Kredi kartları kişilere günlük yaşamda nakit para kullanmadan ödeme yapma konusunda kolaylık sağladığı gibi farklı avantajlar da sunar. Bunlar arasında öne çıkan taksitli veya taksitsiz yani normal nakit avans seçenekleri ise aniden nakit paraya ihtiyaç duyan kişilerin sıklıkla kullandığı hizmetlerdendir. Nakit avans kullanımını aktifleştiren bir kişi bankalar tarafından sunulan limitlere göre bankamatiklere giderek para çekme işlemini tamamlayabilir. Ancak belli başlı koşullar karşılanmadığı takdirde bu hizmetin durdurulmasına yönelik olarak “Kredi kartından neden nakit çekemiyorum?” sorusu ortaya çıkar. Ödemelerin aksatılmasıyla ilgili olan bu duruma yol açan temel etken aşağıdaki açıklamalarla anlaşılır kılınabilir:

  • Kredi kartından nakit avans kullanan bir kişinin geri ödemesi gereken tutar ekstreye yansıtılır.
  • Yani kredi kartı ekstresine yansıtılan taksitli veya normal nakit avans borcunun dönem ödemesiyle bankaya yatırılması gerekir.
  • Nakit avans borcu ödenmediği zaman bankalar tarafından bu tutara gecikme faizi uygulanır.
  • Kredi kartının nakit avans borcu ödenmedikçe gecikme faizinin tüm dönem ödemelerine yansıtılması söz konusu olur.
  • Bir takvim yılı içerisinde toplamda 3 dönem olmak üzere kredi kartı borcunun asgari tutarını bankaya yatırmayan bir kişinin kartı nakit avans kullanımına kapatılır.
  • Yukarıda belirtilen husus dikkate alınırsa “Kredi kartı nakde ne zaman kapanır?” diyenlere azami süre 3 ay olarak belirtilebilir.
  • Kart borcunu art arda 3 ay boyunca ödemeyen bir kişi ise bankalar tarafından uyarı aldığı halde borç yapılandırma veya kapatma işlemleri için herhangi bir girişimde bulunmazsa bu borcun 30 gün sonra takibe alınması söz konusu olur.

Kredi kartı nakit avans kapandı mı?

Belirli dönemlerde Merkez Bankası tarafından alınan kararlara bağlı olarak bankacılık alanında çeşitli yaptırımlar uygulanabilir.

Günümüzde “Kredi kartımda kullanılabilir limit var ama kullanamıyorum” diyen kişilerin eksik ödemelerini kontrol etmelerinde fayda vardır. Çünkü yalnızca bankalar tarafından belirlenen azami eksik ödeme sayısını aşan kişilerin kredi kartları nakit kullanıma kapatılır.

Buna ek olarak kredi kartının normal kullanılabilir limitinden de yararlanamadığını fark eden bir kişi art arda 3 ay boyunca asgari ödeme tutarını bankaya yatırmadığı için bu durumdan muzdarip olur. Açıklanan bu azami eksik ödeme süreleri ise BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu) tarafından belirlenmiştir.

Nakit çekime kapatılan kredi kartı nasıl açılır?

Bankamatiklere giderek para çekmek istediğinde “Kartınız nakit işlemlerine kapatıldığı için işleminizi gerçekleştiremiyoruz” uyarısıyla karşılaşan banka müşterileri bu durumu çözmek için hangi adımları takip etmeleri gerektiğini araştırır.

İlk olarak nakit kullanıma kapatılan bir kartın bu özelliğinin yeniden aktifleştirilmesi için borcun tamamının ödenmesi gerektiği belirtilmelidir. Böylelikle nakit avans işlem kısıtı kaldırma konusunda net çözüme ulaşılacaktır. Kredi kartı borcu ödendiği hâlde kartın nakit işlemlere kapalı olduğu fark edilirse bankaların fiziki şubelerine, çağrı merkezlerine veya çevrim içi destek hatlarına başvurulabilir.

Nakit çekime kapatılan kredi kartı ne zaman açılır?

Bankalar tarafından belirlenen protokoller değişkenlik gösterebilse de nakit çekime kapatılan bir kredi kartının kullanıma açılmasını kapsayan süreç genellikle aynıdır. Bir kredi kartı nakit kullanıma ya da mal ve hizmet alımına kapatıldıysa dönem borcunun tamamının ödenmesi gerekir. Bu ödeme gerçekleştirildikten 1 gün sonra ise kartın kullanıma açılması söz konusudur. Dolayısıyla “Nakit avans limiti ne zaman açılır?” diyen kişilere bu sürenin genellikle bir iş gününü geçmediği söylenmelidir.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler