FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kredi kartının limiti aşılırsa ne olur? Kredi kartı limit aşımı kredi notunu düşürür mü?

Kredi kartı sahipleri için bu ödeme araçlarının maksimum limitlerinin nasıl belirlendiğini öğrenmek önem arz eder. Bu limitler kişinin gelir seviyesi gibi temel unsurlara göre bankalar tarafından belirlenir. Kredi kartı limitini aşan bir kişi ise dönem borcu ile kredi notunun bu durumdan nasıl etkilendiğini öğrenmek ister. Dolayısıyla "kredi kartı limiti aşıldığında ne olur, ceza ödenir mi?" gibi sorular cevaplanmalıdır.

Kredi kartının limiti aşılırsa ne olur? Kredi kartı limit aşımı kredi notunu düşürür mü?

İçindekiler

  • Kredi kartı limiti nedir?
  • Kredi kartı limiti nasıl belirlenir?
  • Kredi kartının limiti aşılırsa ne olur?
  • Kredi kartı limit aşımı kredi notunu düşürür mü?
  • Kredi kartı limiti aşılırsa ceza gelir mi?

Bir kredi kartı sahibine sunulan maksimum kullanım limiti kişinin gelir seviyesi ve kredi notu gibi pek çok faktöre göre belirlenir. Yine BDDK tarafından yapılan düzenlemeler de kredi kartı limitinin kart sahibinin gelir düzeyinin maksimum kaç katı kadar olabileceğinin hesaplanmasını etkiler. Bu bağlamda kredi kartı limiti aşıldığı zaman ne gibi sonuçlarla karşılaşıldığı, ek ücret ödenip ödenmediği ve kredi notunun söz edilen durumdan nasıl etkilendiği gibi konulara açıklık getirilmesi önem taşır.

Kredi kartı limiti nedir?

Bankaların mal ve hizmet alımlarında kullanmaları, ödeme yapmaları ya da nakit para çekmeleri için müşterilerine sunduğu kredi kartlarının belirli bir limiti mevcut olur. Bu limit genellikle toplam ve kullanılabilir limit şeklinde ikiye ayrılır.

Kredi kartının belirli faktörlere göre belirlenen limiti, bu ödeme aracıyla maksimum kaç TL işlem yapılabildiğinin farkında olunmasını sağlar. Buna ek olarak kredi kartı limiti kart sahibinin geri ödeme alışkanlıkları da göz önünde bulundurularak belirlenir. Günlük yaşamda neredeyse tüm finansal işlemler için kullanılabilen kredi kartlarının limiti belirlenirken bankalar tarafından incelenen hususlar ise aşağıdaki gibidir:

  • Kişinin kredi notu kredi kartının belirlenmesini etkileyen temel hususlardandır.
  • Banka müşterisinin ilgili kuruma bildirdiği gelir düzeyi kart limitlerinin belirlenmesinde dikkate alınan en önemli etkenlerdendir.
  • Kişinin ödeme alışkanlıkları ve kredi geçmişi de bu limitin belirlenmesinde rol oynar.
  • Yine banka müşterisinin sahip olduğu hesaplar ve borçlar gibi finansal durumunu yansıtan unsurlar da kart limitlerinin hesaplanmasında etkendir.

Kredi kartı limiti nasıl belirlenir?

Bankalar müşterilerinin finansal durumlarını dikkate alıp buna uygun olarak özel hizmetler sunar. Bir kredi kartının maksimum limitinin hesaplanması da müşterilerin kredi notu, borç durumu ve gelir düzeyi gibi pek çok faktöre bağlıdır. Buna ek olarak kredi kartı limitlerinin belirlenmesinde yasal düzenlemeler de önemli rol oynar. Dolayısıyla BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu) tarafından duyurulan güncel düzenlemelere göre kredi kartı limitinin nasıl belirlendiği açıklanmalıdır.

Bir banka müşterisine sunulan kredi kartı maksimum kullanım limiti genellikle ilk sene için gelir düzeyinin 2 katını aşmayacak tutarda olur. Bu limit ilk seneden sonra ise kişinin gelir düzeyinin 4 katını aşmayacak şekilde yeniden düzenlenir.

Kredi kartının limiti aşılırsa ne olur?

Mal/ hizmet alımlarında ödeme kolaylığı sağlayan kredi kartları için belirlenen maksimum limitler temelde banka müşterilerinin finansal açıdan zorluk yaşamamalarını sağlar. Çünkü “Kredi kartı eksi limite düşerse ne olur?” sorusuna yanıt olan durumlar genellikle müşterilerin finansal açıdan sıkıntı yaşamalarını içerir.

Bir kredi kartının toplam kullanım limiti aşıldığı takdirde dönem borcunun artması söz konusu olur. Yine bu durumda limit aşım ücretinin ödenmesi ve yüksek faizlerle karşılaşılması olağandır. Bu da mali sorunları ve ödemeleri aksatma gibi finansal alışkanlıkları beraberinde getirebilir.

“Kartınızın limiti aşıldı ne demek?” diyerek bu durumda hangi sonuçlarla karşılaşıldığını merak eden kişilere aşağıdaki açıklamaları okumaları önerilir:

  • Kredi kartı limitinin aşıldığına yönelik bir uyarı alındığı takdirde yapılan alışverişin onaylanmaması söz konusu olabilir. Bu durumda alışveriş işlemi tamamlanamadığından ötürü iptal edilmelidir.
  • Kredi kartı limiti aşıldığı hâlde ödeme işlemi onaylandıysa bu durum hesap ekstresine yüksek dönem borcu olarak yansır. Bu durumda hesap ekstresine limit aşım ücreti ile daha yüksek oranda bir faiz tutarı eklenir.

Kredi kartı limit aşımı kredi notunu düşürür mü?

Bireylere fiziki veya temassız ödeme kolaylığı sunup sayısız platformda kullanılabilen kredi kartlarının limiti aşıldığı zaman kredi notu da riske girebilir. Çünkü bu durumda dönem borcuna yansıtılan limit aşım ücreti ve ek faiz ile birlikte ödemelerin yapılması zorlaşabilir. Bu da banka müşterilerinin ödeme alışkanlıklarını olumsuz olarak etkileyerek kredi notunun dolaylı yoldan düşmesine sebebiyet verebilen faktörlerdendir.

Kredi kartı limiti aşılırsa ceza gelir mi?

Kredi kartını maksimum limiti aşacak şekilde kullanan bir kişiye bankalar tarafından direkt olarak uygulanan bir ceza söz konusu değildir. Yani kredi kartı limit aşım cezası net bir tutar olarak uygulanmaz. Ancak bu durumda hesap ekstresine aşım tutarına göre belirli bir oranda ek ücret yansıtıldığı görülür. Yine kart limiti aşıldığı zaman dönem borcu yükseldiği için bankaya ödenen faiz miktarı da artabilir.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler