FİNANS

Kredi ödeyenlere KKDF şoku!

**Bankalar ve finansman şirketlerince kullandırılan tüketici kredilerinde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisi oranının yüzde 15’e çıkmasına tüketici tepki gösterdi.

**

28 Ekim itibariyle çok sayıda tüketici kredi taksit ödemelerinde farklı oranlarda ödeme ile karşı karşıya gelmesiyle Tüketiciler Derneğine şikayette bulundu. Dernek, Fon oranındaki artışın kararın çıktığı tarihten itibaren yeni kullandırılan kredileri kapsaması gerektiğini kaydetti.

Tüketiciler Derneği’nden yapılan yazılı açıklamada, 28 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanan 2010/974sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bankalar ve finansman şirketlerince kullandırılan tüketici kredilerinde (ticari amaçla kullanılmamak kaydıyla gerçek kişilere kullandırılan krediler) Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisi oranının yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldığı ve 28 Ekim’de yürürlüğe girdiği anımsatıldı. Açıklamada, bu tarih itibariyle çok sayıda tüketici, kredi taksit ödemelerinde farklı oranlarda ödeme ile karşı karşıya gelmesi sebebiyle Dernek Merkezine şikayet dilekçesi yağmaya başladığı kaydedildi.

Açıklamada, “Yeni belirlenen oranın bu tarihten önce kullanılmış olan kredilere uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin olarak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Bankalar Birliği’ne hitaben yapılan açıklamada kredinin kullanım tarihine bakılmaksızın bütün tüketici kredilerinde 28 Ekim’den itibaren 2010/974 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen yeni oran (yüzde 15) kullanılacaktır. Genel yazıda ayrıca Türk Lirası kredilerinde fon kesintisi faiz tahakkukunda doğduğundan, bu kredilerle ilgili olarak kredi kullanım tarihine bakılmaksızın 28 Ekim tarihinden (bu tarih dahil) sonra tahakkuk ettirilecek faizler için fon kesintisi oranının yüzde 15 olarak uygulanması gerektiği belirtilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Maliye Bakanlığı’nın 2004 ve 2010 yıllarında KKDF artış oranının uygulanması ile ilgili olarak (yürürlük ya da gelecek faiz tahakkuklarına uygulanıp uygulanmayacağı konusunda) verdiği iki ayrı görüş bulunduğu belirtilen açıklamada, 2004 yılında verilen görüşün tüketici lehine iken, 2010 yılında verdiği görüş tüketici aleyhine olduğu kaydedildi. Açıklama şöyle devam etmeli:

"15 Ağustos 2004 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere verilen 2004/7735 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile KKDF oranı yine yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarılmıştı. Bu artışla ilgili olarak Maliye Bakanlığı tarafından Bankalar Birliği’ne hitaben yazılan 16 Ağustos 2004 tarih ve 037647 sayılı genel yazıda yeni oranın Karar’ın yayım tarihinden itibaren kullanılacak ve temdit edilecek tüketici kredilerine uygulanacağı belirtilmişti. Genel yazıda ayrıca 15 Ağustos 2004 tarihinden önce kullandırılmış olan tüketici kredilerine ilişkin faiz tahakkuklarına eski oranın (yüzde 10) uygulanacağı da ifade edilmişti. Böylece Maliye Bakanlığı tarafından tamamen aynı olan iki Bakanlar Kurulu Kararı’nın uygulanmasına ilişkin olarak iki farklı görüşe göre; 2004 yılında KKDF oranındaki artış dikkate alınmak suretiyle, bu karar tarihinden önce kullanılmış olan tüketici kredileri için eski (düşük) oranın uygulanması gerektiği belirtilmiş, artırılan oranın karar tarihinden sonra kullanılan veya temdit edilen krediler için geçerli olduğu ifade edilmiştir. Oysa 28 Ekim 2010 tarihli karara ilişkin olarak yapılan açıklamada bu görüşün tam tersine yer verilmiştir. Fon oranındaki artış, bu tarihten önce kredi kullananlar açısından öngörülemeyen bir artıştır ve tüketicilerin taksit ödemesi sırasında ödedikleri faizin yüzde 5 oranında artış göstermesi, daha fazla faiz ödemek zorunda kalması ve ödeme planlarının değişmesi büyük bir haksızlıktır. Fon oranlarındaki artış bu kararın çıktığı tarihten itibaren yeni kullandırılan kredileri kapsamalıydı. Bu nedenle Maliye Bakanlığı’nın bu değişiklikte de kredi kullananlar doğrultusunda, tüketicilerin evrensel haklarının ve yasal haklarının da gözetilerek 2004 yılındaki görüşe paralel bir uygulama getirmesinin daha yasal, daha etik, daha adil ve doğru bir yaklaşım olacağını düşünmekteyiz." (ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler