FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Krizi etkilenmeden atlattı, işçisini ihya edecek

**Küresel kriz bazı bankaları tepetaklak ederken bazıları ise krizden sapa sağlam çıkmanın "fiyakası" ile çalışanlarına inanılmaz miktarlarda "bonus" ödemeye hazırlanıyor.

**

Küresel ekonomik krizde bazı bankalar tepetaklak olurken, hem krize kapılmayan, hem de bu dönemde zarar yerine karlarını artırmaya devam eden "krizin yükselen banları"ndan Goldman Sachs çalışanları, 500 bin pound civarında bir "bonus"u cebe indirmeye hazırlanıyor.

Goldman Sachs'ın önümüzdeki hafta çalışanlarına maaş ve bonus ile toplam 4 milyar paund ödeme yapması beklenirken, bu durum hem gözleri yeniden "bonus" ödemelerine, hem de diğer bankaların durumlarına çevirdi.

ÜCRET ÖDEMESİNDE REKOR KIRACAK
Wall Street devi Goldman'ın perşembe günü açıklanacak 3. çeyrek karı, banka çalışanlarının bu yıl için yaklaşık 500 bin paundu cebe indirip indiremeyeceklerini de açıklığa kavuşturacak. Böylece bankanın bu yıl tazminat ücretleriyle birlikte ödediği rakam 14 milyar paunda çıkarak rekor kıracak.

ABD'li diğer bankalar da önümüzdeki hafta 3. çeyrek kar durumlarının açıklanmasını beklerken, binlerce City bankacısı açıklanacak verilerin 2009 yılının iyi bir olduğunu göstermesini ve sürpriz kar paylarının gelmesini umut ediyor.

Ancak, ABD hükümetinin banka çalışanlarının fahiş ücretlerine yönelik aldığı sıkı önlemler sonrası, banka çalışanlarına yapılması planlanan bu "bonus" ödemesinin Atlantik'in iki yanındaki anlaşmazlığı ve fırtınayı tetiklemesi bekleniyor.

ABD'DE BANKALARIN GÖZÜ WALL STREET'TE Önümüzdeki hafta Wall Street'te açıklanacak şirketlerin 3. çeyrek verileri, geçen sonbahardaki "büyük panik"ten batmadan çıkanların şimdilerde rekor karlar yaptığını bir kez daha kanıtlayacak.

Karının şimdiki hızıyla artması durumunda çalışanlarına 14 milyar paund tutarında ücret ve bonus ödeyecek olan Goldman, böylece dünya genelindeki 29 bin çalışanına 480 bin paunddan fazla bonus ödemesi yapmış olacak.

Goldman küresel krizden yara almadan kurtulsa da geçtiğimiz sonbaharda yine de hükümetin dağıttığı yardım paketinden 6.3 milyar paund aldı. Banka her ne kadar bu parayı geri ödemiş olsa da, birçok uzman Goldman'ın "bonus"lar üzerinde daha sıkı bir politika uygulaması gerektiğini savunuyor.

Çünkü Goldman'ın "batmak için çok büyük" olduğunu düşündüğü Goldman, ABD'li vergi mükelleflerinin zımni garantileri üzerinde işlem yapıyor.

Diğer Wall Street bankaların ise başka işlerden de para kazanıyor.

Önümüzdeki hafta açıklanacak verilere dair yapılan tahminlerde JP Morgan'ın yaklaşık 1.2 milyar paund kazanacağı belirtilirken, analistler, Citigrup ve Bank of America gibi devlerin ise müşkül durumda olduklarının altının bir kez daha çizileceğini kaydediyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler