FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kur ve faizde seyir ne olacak?

Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1.7050 YTL, euro'nun satış fiyatı ise 2.1750 YTL olmuştu.

İMKB Bileşik Endeksi de birinci seansta, dün ikinci seans kapanışına göre 964.63 puan düşerek 24.040,81 puan seviyesinde açıldı. Hisse senetleri, bu seviyede 3.85 oranında değer yitirdi.

DALGALANMA BEKLENİYOR

Bankacılar global piyasalarda devam eden riskten kaçınma eğilimiyle gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinden çıkışın devam etmesine bağlı olarak kur ve faizde dalgalanmalar olabileceğini belirttiler.

Dolar, yatırımcıların global resesyon kaygılarıyla riskli varlıklardan kaçışıyla önemli para birimlerinden oluşan sepet karşısında son iki yılın en yüksek değerine ulaştı. Dolar euro karşısında da son iki yılın en yüksek değerine ulaşırken, yatırımcıların seneler içerisinde oluşturdukları yüksek getirili para birimlerindeki pozisyonlarını kapatmaları sonrasında yen de euro karşısında son altı yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Global piyasalardaki değişimle düşünüldüğünde tahmin yapmak sanata dönüştü. Sabah saatlerinde olumlu bir hava görünüyor. Ancak volatilitenin yüksek olacağını söyleyebilirim. Dün dolar/YTL'de bir ara 1.74 YTL'yi gördük. Bugün gelişmekte olan piyasalardan yaşanacak çıkışa bağlı tekrar aynı seviyeleri görebiliriz" dedi.

Merkez Bankası dün gösterge dolar kurunu 1.6947/1.7029 YTL, euro kurunu 2.1713/2.1818 YTL, pariteyi ise 1.2812 olarak ilan etti. Bu kurlara göre lira, dolar karşısında yüzde 3.55, euro karşısında yüzde 3 değer kaybetti. Bu kurlara göre liranın dolar karşısında yıl başından bu yana kaybı yüzde 31.59, euro karşısındaki ise yüzde 21.42 oldu.

Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.7260/1.7290 YTL olurken kotasyonlar bu sabah 0858 itibarıyla 1.6960/1.7010 YTL oldu.

Tahvil/bono piyasasında 23 Haziran 2010 vadeli gösterge tahvilde dün ortalama bileşik faiz spot kapanışta yüzde 23.24, valörlü kapanışta yüzde 23.63 oldu.

MERKEZ BANKASI DÖVİZ SATACAK

Merkez Bankası, son günlerde döviz piyasasında derinliğin kaybolmasına bağlı olarak sağlıksız fiyat oluşumları gözlendiğini ve uygulanmakta olan dalgalı döviz kuru rejimi ile çelişmeyecek şekilde döviz kurlarının piyasada belirlenmesi ilkesi çerçevesinde döviz satım ihalelerine bugünden itibaren başlayacağını açıkladı.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, ihalelerde satımı yapılacak döviz tutarının günlük 50 milyon dolar olarak belirlendiği ve gerekli görülen günlerde ihalelerdeki satım tutarı artırılabileceği kaydedildi.

Açıklamada, "Ayrıca, döviz satım ihalelerinin döviz piyasasındaki likidite ihtiyacını tam olarak karşılamadığı, ihalelere rağmen likidite azalmasına bağlı olarak oluşacak spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda aşırı dalgalanma gözlenmesi halinde ise her zaman olduğu gibi Merkez Bankası doğrudan döviz satım müdahalesinde bulunabilecektir" denildi.

İhalede satımı yapılacak tutar ve ihale numarası saat 13:30'da ilan edilecek, bankalar ihale tekliflerini saat 1340-1400 arasında verebilecekler.

Döviz satım ihalesinin esasları şöyle:
-İhaleye, Döviz ve Efektif Piyasalarında işlem yapmaya yetkili bankalar katılabileceklerdir.

-Türkiye'de işgünü olmasına rağmen; ABD'de ödeme sistemlerinin tatil olduğu günlerde, yarım işgünlerinde ve ihale saati öncesinde Merkez Bankası'nca dövize doğrudan müdahale edilen günlerde ihale düzenlenmeyecektir.

-İhalede satımı yapılacak tutar ve ihale numarası saat 13:30'da sisteminin sayfasında ilan edilecek, bankalar ihale tekliflerini saat 13:40-14:00 arasında verebileceklerdir. Teklifler daha önceden olduğu gibi Elektronik Fon Transferi (EFT) sistemi aracılığı ile gönderilecektir.

-İhale çoklu fiyat ihalesi yöntemi ile yapılacaktır.

-İhalede teklif miktarı minimum 1 milyon ABD doları ve katları üzerinden verilecektir.

-Her bir bankanın ihalede verebileceği maksimum teklif tutarı toplam ihale tutarının yüzde 40'ı ile sınırlı olacaktır.

-Bankalar verdikleri teklif tutarlarını ve fiyatlarını ihale süresince değiştiremeyeceklerdir.

-İhalenin kesildiği fiyatta birden fazla teklif olması halinde dağıtım oransal olarak yapılacaktır.

-İhale yükümlülüğünü yerine getirmeyen bankalara Döviz ve Efektif Piyasaları Uygulama Talimatı çerçevesinde müeyyide uygulanacaktır.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler