FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Kura müdahale edilmedi'

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Merkez Bankası'nın geçen hafta doğrudan alım yoluyla piyasadan 5 milyar dolar çekmesi konusunu değerlendirirken, "yapılan işlem kura müdahale değil,aşırı oynaklık müdahalesidir" dedi.

Bu arada Banka kartları ve kredi kartlarına ilişkin yasa tasarısının TBMM Genel Kurulu gündemine geldiğini hatırlatan Babacan, tasarı hazırlanırken iki şeyin dikkate alındığına vurgu yaptı, bunları "bankacılık sektörümüzün sıhhati ve mağdur duruma düşen vatandaşların borçlarını yüksek reel faizlerle değil, daha makul bir hesap metoduylabugüne getirilmesi" olarak özetledi.

Babacan, yarın yapılacak Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Ekonomi Bakanları Toplantısına katılmak üzere Atina'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda temaslarına ilişkin kısa bilgi verdikten sonra, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Uygulamada serbest kur olduğunu, Merkez Bankası'nın müdahalesinin de "aman kur buradan aşağı inmesin, bu kur için alt sınır oluştursun" anlamında olmadığını belirten Bakan Babacan, şunları kaydetti:

"Merkez Bankası, kuru bu noktada tutmaya çalışmış başarılı olamamış gibi bir hava estiriliyor. Bunun tamamı yanlış ve ben bunu bilimsel temeli olmayan yorumlara bağlıyorum. Bu müdahale kuru bir bant aralığında tutmak için yapılmamıştır ve piyasa güçleri en doğru kuru bulacaktır zaten. Nasıl 3 senedir cari dengeyle ilgili konuları
konuşuyorsak, bundan sonra bunları konuşabiliriz. Gerçi ekonomiyle ilgili fazla konuşacak konu da kalmadı."

Bakan Babacan, tekstil sektörü başta olmak üzere sanayicilerin kurla ilgili şikayetlerinin hatırlatılması üzerine, kurun Türkiye'nin bazı sektörlerinde ihracatla ilgili sıkıntıların çözümü olmadığını belirtti.

"Varsa sıkıntı, bunun çözümü kurda değil" diyen Babacan, kurla ilgili bir rejim değişikliğinin bütün makro ekonomik dengeleri temelden değiştirecek, hatta çok daha riskli bir sürece girilmesine yolaçacak bir adım olacağını ifade etti.

Babacan, tekstil sektörüyle ilgili yakında Başbakan Erdoğan başkanlığında bir toplantı yapılacağını, bu toplantıda problemler ve çözüme ilişkin tedbirlerin hep birlikte ele alınacağını da bildirdi.

Express


En Çok Aranan Haberler