Merkez Bankası, sıcaklık ve kuraklığın enflasyon riski yarattığı uyarısı yaptı.
Banka, “Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve sulama sıkıntısından kaynaklanan verimlilik kayıpları, önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarına ilişkin önemli bir risk unsurudur” açıklamasında bulundu.
Merkez Bankası, Temmuz ayı fiyat gelişmelerine ilişkin değerlendirmesini açıkladı.
Hizmet grubu fiyatlarının yıllık artış hızındaki yavaşlamanın belirginleşmesi ve dayanıklı tüketim malları fiyatlarının gerileme eğiliminin hızlanmasının, güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin belirginleştiğine işaret ettiği belirtilen açıklamada, “İşlenmemiş gıda ürünleri ve enerji fiyatlarına ilişkin riskler önemini korumakla birlikte önümüzdeki dönemde enflasyonun ana eğiliminin aşağı yönlü olmaya devam edeceği tahmin edilmektedir” denildi.
Yıllık enflasyonda son dört aylık dönemdeki gerilemenin 4 puana ulaştığının altı çizilen açıklamada, çekirdek enflasyondaki gerileme eğiliminin temmuz ayında güçlenerek devam ettiği ifade edildi.
Temmuz ayında mal grubu fiyatlarının yüzde 1.17 oranında azaldığı, hizmet grubu fiyatlarının yüzde 0.48 oranında arttığı belirtilen açıklamada, yıllık enflasyonun hizmet grubunda yüzde 10.18’e, mal grubunda yüzde 5.71’e gerilediği ifade edildi. Temmuz ayında hizmet fiyat artış hızındaki yavaşlamanın belirginleştiği, kiralar yüzde 1.43 ile geçmiş yılların aynı ayına göre daha düşük bir oranda arttığı ve kiraların yıllık enflasyonunun bir önceki aya kıyasla 0.9 puan düştüğü anlatıldı.
TÜRK LİRASI’NIN DEĞER ARTIŞI PETROL FİYATINI DENGELEDİ
Lokanta-oteller ve ulaştırma hizmetlerinde de yıllık enflasyonun temmuz ayında gerilediği kaydedilen açıklamada, yılın ilk yedi aylık bölümünde hizmetler grubundaki yıllık enflasyonun 2 puan azaldığı kaydedildi.
Petrol fiyatlarındaki artışlara rağmen, YTL’nin güçlü seyrini korumasının etkisiyle temmuz ayında akaryakıt fiyatlarının düşüş gösterdiği vurgulanan açıklamada, enerji grubu fiyatlarının yüzde 0.11 oranında gerilediği belirtildi. Enerji ve işlenmemiş gıda ürünleri dışında kalan mallar incelendiğinde, dayanıklı mal grubu fiyatlarında devam eden düşüş ile giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki azalışın ön plana çıktığına işaret edilen açıklamada, işlenmiş gıda ürünleri fiyatlarının ise yüzde 0.80 oranında arttığı anımsatıldı.
KURAKLIK GIDA FİYATLARINI ETKİLEYECEK
Bu grupta yıllık enflasyon baz etkisiyle gerileme gösterse de, temmuz ayı fiyat artışının son dört aya kıyasla daha yüksek bir oranda gerçekleştiği vurgulanan açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:
“Alt gruplar bazında özellikle tahıl ve süt ürünleri fiyatlarındaki artışlar dikkat çekmektedir. İşlenmemiş gıda ürünleri yıllık enflasyonu temmuz ayında bir önceki aya kıyasla 4.3 puan azalarak yüzde 8.92 oranına gerilemiştir. Bu gelişmede temel belirleyici meyve fiyatlarında süregelen düzeltme hareketi olmuştur. Sebze fiyatlarının yıllık enflasyonunda ise yükseliş eğilimi sürmüştür. Sonuç olarak, geçtiğimiz yılın yüksek bazının etkisiyle temmuz ayında gıda fiyatlarının yıllık enflasyonu gerilemiştir. Ancak mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve sulama sıkıntısından kaynaklanan verimlilik kayıpları, önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarına ilişkin önemli bir risk unsuru olmaya devam etmektedir.”
TELEKOM’UN YENİ TARİFESİ ENFLASYONU DÜŞÜRECEK
Türk Telekom’un temmuz ayının ikinci yarısında şehir içi telefon görüşme ücreti tarifelerinde indirime gitmesinin tüketici fiyatlarını kısmen olumlu etkilediği kaydedilen açıklamada, “Yeni görüşme tarifesinin uygulamaya başlanma tarihi göz önüne alındığında, telefon görüşme ücretlerindeki indirimin tüketici enflasyonu üzerindeki olumlu etkisinin daha çok ağustos ayında gözlenmesi beklenmektedir” denildi.
ANKA