FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Makine ihracatçılarına 150 milyon dolarlık kaynak

Makine ihracatçılarına Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) öncülüğünde Türk Eximbank’tan 150 milyon dolarlık kaynak sağlanacak. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Kaynak, makine ihracatçılarının krizin yıpratıcı etkilerinden kurtulmasında önemli rol oynayacak ve ayakta kalmalarını sağlayarak kriz sonrasında ihracata kaldığımız yerden devam edeceğiz” dedi.

TİM Başkanı Büyükekşi açıklamasında, ayrılan kredinin firmalar üzerinde global krizin yıpratıcı etkilerinden kurtarmanın yanı sıra ayakta kalmalarını da sağlayacağını belirterek, “İhracata kaldığımız yerden devam edeceğiz” dedi. Büyükekşi, makine sektörünün 2001 yılında 1 milyar dolarlık ihracatını geçen yıl 7 milyar dolara yükselttiğini ve yüzde 585 büyüme oranı ile Türkiye ihracatının da üzerinde gelişme gösterdiğini dile getirdi. Söz konusu gelişmenin arkasında Almanya, ABD, İtalya, İspanya gibi gelişmiş pazarların yanı sıra yeni pazarlara girmenin de etkili olduğunun altını çizen Büyükekşi, “Makine sektörü 2009’un ilk iki ayında Litvanya’ya yaptığı ihracatını yüzde 356, Gürcistan’a yüzde 157, Sudan’a yüzde 126 artırmıştır. Makine sektörünün gösterdiği bu performans bize pazar çeşitlemesinin önemini göstermiştir. Küresel sıkıntı firmaların gerek iç, gerek dış borçların çevrilmesi, gerekse de işletme sermayesi ihtiyacı açısından sıkıntılı dönemden geçişte Eximbank’ın kullandıracağı 150 milyon dolarlık uzun vadeli kredi son derece önem kazanıyor” diye konuştu.

ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİ GELİŞTİREBİLİRİZ

İşsizlik rakamlarının 13.6 seviyesine çıkmasıyla ilgili de görüşlerini aktaran Büyükekşi, global krizin başlamasıyla birlikte kurgularını istihdam üzerine yaptıklarını ve TİM olarak birçok platformda borcu olmayan firmalara işçi çıkarmamak kaydıyla 1 yıl KDV muhtasarının yüzde 25’inin ödenmesini talep ettiklerini hatırlattı. İşverenin istihdam konusunda krizi fırsata çevirme gibi bir niyetinin olamayacağını vurgulayan Büyükekşi, “Hiçbir firma yıllarca emek vererek kazandığı insan kaynağını heba etmek istemez. O nedenle işsizlik önemli. Madem bizim örerimiz yerine getirilmedi ve kısa çalışma ödeneği uygulanmaya geçti, en azından bunun daha da geliştirilerek uygulanmasını sağlayabiliriz. Bundan nasıl daha iyi şekilde faydalanabiliriz buna bakmalıyız. Biz gerekirse TİM olarak burada bir seminer vereceğiz. Bunu firmalarımıza nasıl daha etkin kullanabilirler, nasıl hızlı olabilir diye anlatarak elimizden geleni yapacağız. Çünkü kriz bitince biz ihracata kaldığımız yerden devam edeceğiz” dedi.

KREDİLER 2 YILI ÖDEMESİZ 6 YIL VADELİ

Türk Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu ise açıklamasında Eximbank’ın öneminin normal zamanlarda değil, kriz ortamlarında ortaya çıktığına değinerek, sermayelerinin 1 milyar dolardan 2 milyar dolara çıkarıldığını hatırlattı. Kılıçoğlu, makine ihracatçılarına yönelik desteklerinin ise bu alandaki performansın ve katma değerin gösterdiği gelişmeler nedeniyle kaynaklandığını söyledi. Dünya Bankası’ndan geçen yıl talep ettikleri kredinin 300 milyon dolar olarak sağlandığını belirten Kılıçoğlu, bunun da 150 milyon dolarını makine ihracatçılarına kullandıracaklarını açıkladı. Kredinin orta vadeli işletme kredisi ve uzun vadeli yatırım kredisi olarak tahsis edileceğinin altını çizen Kılıçoğlu, “Firmalar bu kaynağı 4 yıla kadar işletme kredisi, 6 yıla kadar ise yatırım kredisi olarak kullanabilecek. Bu krediler 18 ve 24 aya kadar geri ödemesiz ileriye dönük projeksiyonlarla olabilecek. Faizi ise Dünya Bankası’nın minimum seviyesi olan libor artı 3.75 veya biraz daha üstünde olabilir. Bir firmanın kullanabileceği üst limit ise 20 milyon dolar olacak” dedi.

Yeni kaynak girişimlerinin de bulunduğunu vurgulayan Kılıçoğlu, Avrupa Yatırım Bankası’ndan da 200 milyon euro’luk kredi gelmesini beklediklerini, bunu ise yine makine sektörü, turizm ve lojistik alanında kullanmayı planladıklarını belirtti.

6 YIL VADELİ KREDİ KULLANMAK İNANILMAZ FIRSAT

Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran da açıklamasında “Eximbank’ın 150 milyon dolarlık kredi desteği ciddi bir fırsat. Rakamın kendisi kadar bunun devamının gelecek olması çok önemli. Bu kaynaklar sektörün kredi kullanma alışkanlığını da getirecektir. Şirketlerin bu krediye başvurmak için profesyonel danışmanlık ekipleri kurduk ve isteyen arkadaşlara kredi almak için gerekli desteği vereceğiz. 2 yıl ödemesiz 6 yıl kredi kullanmak inanılmaz bir fırsat” dedi. (ANKA)

Express


En Çok Aranan Haberler