FİNANS

Maliye'den emeklilere zam müjdesi

**Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, emeklilerin durumunun bütçe imkanları çerçevesinde iyileştirileceğini açıkladı.

**

Şimşek'in bu açıklaması, basında emeklilere 100-150 lira zam yapılabileceği yönündeki haberlerin ardından gelmesi nedeniyle önem taşıyor.

Meclis Genel Kurulu'nda, 2010 yılı bütçesiyle ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, emeklilerin durumuna ilişkin bir soruya "Emeklilerin durumunu iyileştireceğiz ama bunu bütçe imkanları çerçevesinde yapacağız. Ek bir harcama gerekirse bunun gelirini de ortaya koyarız. Bütçe disiplinini de koruruz" karşılığını verdi.

Tekel işçileriyle ilgili bir soruyu yanıtlarken de Bakan Şimşek, TEKEL'in 2001 yılında Ecevit'in Başbakanlığı döneminde Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun kararıyla özelleştirme kapsamına alındığını, bu kararda dönemin Başbakan Yardımcısı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de imzasının olduğunu söyledi. Şimşek, KEY ödemeleri konusunda ise "Bizden yıllar önceki hükümetlerce alınmış, çarçur edilmiş, ortada para yok. 1998'de KEY ödemelerinin iade edileceği kararı veriliyor ama hiçbir hükümet bunu yerine getiremiyor. Hükümetimiz geliyor, KEY ödemelerine başlıyor. Bazı belediyeler, şirketler, idareler zamanında tutmaları gereken kayıtları tutmamışlar. SGK bu işin içinden, veri yetersizliğinden dolayı çıkamadı" diye konuştu. Sorunun hükümet kaynaklı olmadığını, geçmişte alınan ancak şu anda hiçbir fonda bulunmayan bir paranın KEY hak sahiplerine ödendiğini kaydetti.

Genel Kurul'da, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ise Devlet bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast girişimi iddialarını hatırlatırken Bakan Şimşek Genç'e "Türkiye, ilkel bir devlet değildir. Demokratik, laik, sosyal, çağdaş bir hukuk devletidir. Sorunuzu yadırgıyorum" karşılığını verdi.

CHP'DEN "EMEKLİLERE 300 TL ÖDENSİN" TEKLİFİ
Öte yandan CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan, emekli, dul, yetim, malul ve şehit aylıklarına 1 Ocak 2010 tarihinden itibarin 300 TL artırılmasını öngören kanun teklifi verdi.

Meclis Başkanlığı'na sunulan kanun teklifinin gerekçesinde, yürürlükteki mevzuata göre, emekli, dul ve yetimlere bağlanan gelir ve aylıkların her yılın Ocak ve Temmuz aylarında hedef TÜFE oranı kadar artırıldığı belirtildi. Emeklilere ülke kalkınmasının sağladığı refahtan pay verilmediği belirtilen gerekçede, "Son yıllarda yaşanan ekonomik krizlerin de etkisi ile emeklilerin gelir ve aylıkları açlık sınırı rakamlarının altında kalmıştır. Ayrıca emeklilerimizin aylıkları arasında, emekli olunan tarihte yürürlükte olan mevzuatın getirdiği emekli aylığı hesaplama yöntemlerindeki farklılıklar nedeniyle ciddi farklılıklar bulunmaktadır. Ekonomik kriz konjonktüründe birçok kesim için destekleyici mali tedbir paketleri gündeme alınıp uygulandığı halde, emekli, dul, yetim, malul, şehit ve gazi aylığı alanlar için herhangi bir iyileştirici düzenleme yapılmamıştır" denildi.

Teklif, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren emekli, dul, yetim, malul, şehit aylıklarının 300 TL artırılmasını öngörüyor. Teklife göre, yapılan ek ödeme ilgililere her ay yapılmakta olan asli ödemelerle birlikte herhangi bir vergi kesintisine tabi tutulmaksızın ve aynı anda ödenecek. Asli ödemelere uygulanacak artış oranı bu ek ödemeye net olarak yansıtılacak.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler