FİNANS

MB Başkanlığı tartışmaları

Cumhurbaşkanlığı'ndan dün Merkez Bankası için "Başçı kararnamesi yok" açıklaması geldi. Kulislerde "faizsiz bankacı" Adnan Büyükdeniz'in adı öne çıktı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Cumhurbaşkanlığı Erdem Başçı'nın Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasını öngören bir Bakanlar Kurulu karar taslağı bulunmadığını açıklayarak, türbanlı eş yüzünden onay vermediği yönündeki iddiaları yalanladı. Başbakan Erdoğan ise Köşk'e giden kararnamenin kiminle ilgili olduğunu açıklamayarak topu Cumhurbaşkanı Sezer'e attı.

MERKEZ Bankası'nda Süreyya Serdengeçti'nin görev süresinin dolmasının ardından ortaya çıkan yeni başkan tartışmaları yeni bir boyut kazandı. Günlerir Merkez Bankası Başkanlığı'na vekaleten atanan Erdem Başçı'nın ismi tartışılırken dün Köşk'ten sürpriz bir açıklama geldi. Başçı'nın eşinin türbanlı olması nedeniyle atamasının Çankaya'dan geciktirildiğini iddialarına yaptığı açıklama ile yanıt veren Cumhurbaşkanlığı, Erdem Başçı'nın Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasına dair Bakanlar Kurulu kararı bulunmadığını bildirdi. Bu açıklama kafaları karıştırırken Başbakan Erdoğan Köşk'e bir kararname gittiğini ancak kiminle ilgili olduğunu söylemeyerek topu Cumhurbaşkanı Sezer'e attı.

BAŞÇI İÇİN KARARNAME YOK

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in eşinin başıörtülü olduğu için Başçı'nın kararnamesini onaylamadığı ileri sürülürken, dün yapılan açıklama ile Başçı'nın Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasını öngören bir Bakanlar Kurulu Karar taslağının Cumhurbaşkanlığı'nda bulunmadığı açıklandı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğinden yapılan kısa açıklamada, "Cumhurbaşkanlığı'nda, Erdem Başçı'nın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasını öngören bir Bakanlar Kurulu Karar taslağı bulunmamaktadır. Durum kamuoyunun bilgisine saygı ile sunulur" denildi.

SÖZ VERDİK İSİM VEREMEYİZ

Köşk'ten gelen bu açıklamayla ilk olarak akıllara "Köşk'te bir kararname var mı" sorusu gündeme geldi. Ancak kısa bir süre sonra partisinin Meclis grup toplantısının kapalı bölümüne katılmayan Başbakan Tayyip Erdoğan, gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayarak Merkez Bankası Başkanlığı için Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne kararnamenin gittiğini açıkladı.

"Herhangi bir isime bağlayarak bu soruyu sormayın" diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Kararname gitti ama kararnamenin kiminle ilgili olduğu noktasında Çankaya açıklamayı yapmadıktan sonra bizden bir açıklama duymayacaksınız. Kararname oraya verildi. Çankaya açıklamayı yaptığında hepsini öğreneceksiniz. Şu anda Çankaya'ya biz kararnameyi gönderdik ama kararnamenin kiminle ilgili olduğu konusunda bizden isim isterseniz, biz bu ismi vermeyiz. Çünkü biz Sayın Cumhurbaşkanı?na bunun sözünü verdik ve bunun Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Çankaya'da açıklanmadıktan sonra bizim tarafımızdan açıklanmayacağı bilinmeli."

Başbakan Erdoğan, gazetecilerin "Cumhurbaşkanlığı, Erdem Başçı olmadığını açıkladı" hatırlatmalarını ise yanıtsız bıraktı. Başbakan Erdoğan?ın bu açıklamasının ardından gözler yine Cumhurbaşkanlığı'na çevrildi. Ancak Köşk çevreleri, ilk açıklamanın ardından suskunluğu sürdürdü.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler