FİNANS

MB bugün toplanıyor

Para Politikası Kurulu, ''karar alıcı'' yeni konumuyla, yılın ikinci toplantısını bugün yapacak.

Merkez Bankası, 1 Ocak 2006 itibarıyle resmen açık enflasyon hedeflemesine geçerken, Para Politikası Kurulu da, para politikası kararlarında ''tavsiye veren'' konumdan ''karar alıcı'' konuma geçti.

Olağanüstü koşullar hariç, Para Politikası Kurulu, 2001'den bu yana olduğu gibi, bu yıl da Merkez Bankası Kanunu gereği aylık olarak toplanmaya devam edecek.

Şeffaflık ilkesiyle uyumlu olarak, toplantı tarihleri yıllık olarak önceden kamuoyuna ilan edilirken, bu çerçevede Kurul'un 2006 yılı ilk toplantısı 23 Ocak Pazartesi günü yapıldı.

2006 Yılının bu ilk toplantısında Merkez Bankası, faiz oranlarındabir değişiklik yapmadı.

Toplantılar, saat 14.00-17.00 arasında iki aşamalı olarak gerçekleşiyor.

İlk aşamaya Merkez Bankası yetkilileri ve uzmanları ile Hazine Müsteşarlıgı yetkilileri katılıyor. Bu aşamada, Merkez Bankası'nın ilgili birimleri ve Hazine Müsteşarlığı yetkilileri, ekonomik gelismelerle ilgili olarak hazırladıkları degerlendirmeleri Para Politikası Kurulu'na sunarak tartışmaya açıyor.

Aynı gün gerçekleşecek ikinci aşamada ise sadece Para Politikası Kurulu üyeleri toplanıyor ve görünüme ilişkin son değerlendirmeler yapıldıktan sonra oylamaya geçiyor.

Oylama bittikten sonra Para Politikası Kurulu üyeleri, gerekçeye temel teşkil edecek kısa metni oluşturuyor. Karar, gerekçesiyle birlikte aynı gün saat 17.00 ile 19.00 arasında Merkez Bankası tarafından bir basın duyurusu ile açıklanıyor.

KURUL KİMLERDEN OLUŞUYOR?

Merkez Bankası Kanunu gereğince Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanın başkanlığı altında, başkan yardımcıları, Banka Meclisince üyeleri arasından seçilecek bir üye ve Başkanın önerisi üzerine müşterek kararla atanacak bir üyeden oluşuyor. Hazine Müsteşarı veya belirleyeceği Müsteşar Yardımcısı toplantılara oy hakkı olmaksızın katılabiliyor.

Kurul, fiyat istikrarını sağlamak amacıyla para politikası ilke vestratejilerinin belirlenmesi, para politikası stratejisi çerçevesinde Hükümetle birlikte enflasyon hedefinin belirlenmesi ile görevli ve yetkili konumda bulunuyor.

Ayrıca kurulun ve görev yetkileri arasında, para politikası hedefleri ve uygulamaları konusunda belirli dönemler itibarıyla raporlar hazırlayarak Hükümetin ve belirleyeceği esaslar doğrultusundakamuoyunun bilgilendirilmesi, hükümetle birlikte Türk Lirasının iç ve dış değerini korumak için gerekli tedbirlerin alınması ve yabancı paralar ile altın karşısındaki muadeletini tespit etmeye yönelik kur rejiminin belirlenmesi de yer alıyor.

Kurul 2006 yılında 23 Mart, 27 Nisan, 25 Mayıs, 20 Haziran, 20 Temmuz, 24 Ağustos, 26 Eylül, 19 Ekim, 23 Kasım ve 21 Aralık tarihlerinde toplanacak.

FAİZ KARARI BEKLENMİYOR

Foreks'in düzenlediği ankete katılan analistlerin tamamı Merkez Bankası'nın bu hafta düzenleyeceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimi kararı alınmasını beklemiyor.

Uzmanlar, Merkez Bankası'nın son PPK toplantısının ardından yaptığı açıklamada faizler ile ilgili olarak kullandığı ifadeler nedeniyle faiz indirim kararı alınmasını tahmin etmiyorlar.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler