FİNANS

"MB faiz indirmez"

Piyasa analistlerinin tamamı Merkez Bankası'nın 25 Mayıs'ta düzenleyeceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizindirim kararı alınmasını beklemediğini bildirdi.

Uzmanlar, enflasyon rakamları, emtia fiyatlarında yaşanan gelişmeler ve piyasa dalgalanmaları nedeniyle bu ayki toplantıdaindirim kararı alınmayacağı görüşünü savunuyorlar.

İnter Yatırım Hazine Müdürü Berna Tokat, Merkez Bankası'nın faiz indirim kararı almasını beklemediklerini kaydederek, artan döviz ve petrol fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisi hesaplandığında Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine ara vermesi gerektiğini düşündüklerini ifade etti.

Raymond James Yatırım Menkul Değerler'den Şef Ekonomist Özgür Altuğ da, faiz indirimi beklemediklerini dile getirdi ve "Her ne kadar Nisan ayında beklentilerin üzerindeki fiyat artışı mevsimsel faktörlerden kaynaklanıyor gibi gözükse de son günlerde mali piyasalarda yaşanan çalkantı sonucu hızlı bir değer kaybına giren YTL'nin de durumu nedeniyle sektörlerin fiyatlama davranışında bazıdeğişiklikler olma riskini gözardı etmemek gerekiyor" şeklinde konuştu.

Özgür Altuğ, enflasyon beklentilerindeki artışın da dikkate alınması halinde, Merkez Bankası'nın beklemeye geçmesini beklemek gerektiğinin altını çizdi.

Tekstilbank'tan Murat Uysal da, Merkez Bankası'nın faizleri değiştirmesini beklemediklerini vurgulayarak, bu görüşlerininnedenleri olarak Nisan ayı enflasyon rakamlarının yüksek gelmesiyle az da olsa ileriye yönelik enflasyon beklentilerini yukarı yönlü değiştirmesini ve son günlerde özellikle döviz piyasasında yaşanan dalgalanmanın getirdiği tedirginliği gösterdi.

Ekinciler Yatırım Menkul Değerler'den Emre Yiğit, YTL'nin yeni dengesini nerede bulacağının belli olmadığı bir ortamda, faizleriaşağıya çekmenin fazla iyimser bir davranış olacağına dikkat çekti ve "Ayrıca YTL şu an itibariyle 2 hafta önceye göre yaklaşık yüzde 10 değer kaybetmiş durumda bulunuyor. Bu ortamda faizleri aşağıya çekmek, aşırı derecede parasal genişlemeye tekabül edeceğinden, Merkez Bankası'nın faizleri indirmeyeceği kanaatindeyiz" dedi.

Gedik Yatırım'dan Onur Mutlu da mevcut enflasyon oranları ve enflasyon beklentisi nedeniyle gelecek toplantıda faiz indirimi beklemediklerini söyledi.

Fortis Ekonomik Araştırmalar Bölümü'nden Erkin Işık, Nisan ayı verilerinin, enflasyonun temel eğilimlerinde bir bozulma olduğunu göstermediğini düşündüklerini, buna rağmen, son dönemde global likidite koşullarındaki dalgalanma ve yurtiçine yönelik risk algılamasının kötüleşmesi ile Merkez Bankası'nın Mayıs ayı toplantısında faizleri değiştirmemesini beklediklerini kaydetti ve "Son dönemdeki bozulmanın kalıcı bir nitelik kazanmasını beklemiyoruz ve bu doğrultuda yıl sonuna kadar 125 baz puanlık faiz indirimi beklentimizi koruyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Alternatifbank'tan Serdar Şenol, son enflasyon endişeleri ve piyasa dalgalanmaları nedeniyle faiz indirimi beklemediklerinibelirtirken, Ata Yatırım'dan Elif Küçükçobanoğlu, kur artışından dolayı Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı almasını beklemediklerini söyledi.

Merkez Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Fatih Demirtop, Merkez Bankası'nın PPK'nın 25 Mayıs'ta yapacağı toplantıda Nisan ayı enflasyon verilerinin yüksekliği, son dönemde global piyasalarda görülen çalkantılara bağlı olarak gelişmekte olan piyasaların, özellikle de Türkiye'nin ülke riskinin artması ve bunun sonucunda da yurtiçinde piyasa faizlerinde ve döviz kurlarında görülen sert yukarı yönlü hareketlerin faiz indirimine engel teşkil edeceğini düşündüklerini dile getirdi.

Demirtop, ayrıca petrol ve emtia fiyatlarındaki yüksek seviyelerin de devam ettiğini düşünerek bu toplantıda bir faiz indirim kararı beklemediklerinin altını çizdi.

Foreks'in düzenlediği anket sonucunda, 30 analistin tamamı Merkez Bankası'nın PPK toplantısında faizlerde indirim kararı alınmayacağını belirtti.

Merkez Bankası, 2004 yılında dört kez faiz indirimi yaparak gecelik borçlanma kotasyon faizini %26'dan %18'e düşürmüştü. Geçen yılın son indirimi 20 Aralık 2004 tarihinde 2 puan olarak gerçekleşmişti.

Merkez Bankası 10 Ocak'ta ilk kez toplanan Para Politikası Kurulu'nda sürpriz bir kararla faizlerde 1 puanlık indirime gittiğini 11 Ocak tarihinde açıklamıştı.

Şubat, Nisan ve Mayıs aylarındaki PPK toplantılarında yarım puanlık indirim kararı alan Merkez Bankası, Mart ayında 1 puan düşürmüştü.

Haziran ayı faiz toplantısında çeyrek puanlık indirime giden Merkez Bankası, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında gerçekleştirilen PPK kurulu toplantılarında ise faiz indirim kararı almamış, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında 25 baz puanlık indirime gitmişti.

Merkez Bankası, 2006 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarında düzenlediği toplantılarda faizleri değiştirmemiş, Nisan ayında ise çeyrek puanlık indirim kararı almıştı.

Merkez Bankası, 2006 yılında 25 Mayıs'tan sonra 20 Haziran, 20 Temmuz, 24 Ağustos, 26 Eylül, 19 Ekim, 23 Kasım ve 21 Aralık tarihlerinde toplanacak.

Foreks Haber Merkezi

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler