FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

MB Hazine'ye rakip oluyor

Merkez Bankası, açık piyasa işlemleri çerçevesinde Likidite senetleri ihracına hazırlanıyor.

Merkez Bankasının konuya ilişkin tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Merkez Bankasının, yasasında yer alan hükme göre, açık piyasa işlemleri çerçevesinde kendi nam ve hesabına vadesi 91 günü aşmayan, ikincil piyasada alınıp satılabilen likidite senetleri ihraç edebilme imkanı bulunuyor.

Şimdiye kadar bu hakkı kullanmayan Merkez bankası, yeni tebliğle, ihtiyaç duyulması halinde ihraç edilecek likidite senetlerine ilişkin esasları önceden belirlemiş oldu.

Likidite senetlerinin ihracı, itfası, teminat olarak kullanılması ve ikincil piyasada işlem görmesine ilişkin hususları kapsayan tebliğe göre, Sermaye Piyasası Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca ihraç edilen likidite senetleri, Sermaye Piyasası Kurulu'nca kayda alınmayacak, ancak bu ihraçlar hakkında kurula bilgi verilecek.

Likidite senetlerinin ihracına ilişkin usuller, Merkez Bankası Açık Piyasa İşlemleri Uygulama Talimatında belirlenecek.

Likidite senetleri ihraç işlemleri, Açık Piyasa İşlemleri Çerçeve Sözleşmesini imzalayan banka ve aracı kurumlarla yapılacak.

Likidite senetlerinin gösterge niteliğindeki günlük değerleri, Merkez Bankası tarafından, Resmi Gazete'de ve internet sitesinde ilan edilecek.

ERKEN İTFA SEÇENEĞİ

Merkez Bankası, gerekli gördüğü hallerde likidite senetlerini geri almak suretiyle erken itfa yoluna gidebilecek.

Likidite senetleri, Merkez Bankası bünyesindeki piyasalarda teminat olarak kullanılabilecek. Aynı zamanda ikincil piyasa işlemlerine de konu edilebilecek. Bu işlemlerin gerçekleştirilmesinde işleme konu likidite senetlerinin takası ve saklanmasında sermaye piyasası mevzuatının ilgili hükümlerine uyulacak.

Tebliğde açık bulunmayan hallerde ise Merkez Bankası Açık Piyasa İşlemleri Uygulama Talimatı uygulanacak.

MERKEZ BANKASI İHRAÇ EDEBİLİYOR

Merkez Bankası, yasasında yer alan hükme göre, açık piyasa işlemleri çerçevesinde kendi nam ve hesabına vadesi 91 günü aşmayan, ikincil piyasada alınıp satılabilen likidite senetleri ihraç edebiliyor.

Ancak likidite senetlerinin devamlı bir alternatif yatırım aracı olma niteliği kazanmasının engellenmesi ve ihraçlarının sadece açık piyasa işlemlerinin etkinliğinin artırılması amacıyla sınırlı tutulması hususları göz önünde bulunduruluyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler