FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

MB: ''Önceliğimiz fiyat istikrarı''

Londra (AA) - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, önceliklerinin fiyat istikrarı ve finans piyasalarının düzgün çalışması olduğunu belirterek, likidite sıkıntısı olması halinde buna müdahale edebileceklerini söyledi.

Yılmaz, gazetecilerle yaptığı sohbette, ''finansal piyasalarda istikrar yoksa, piyasa sığsa, fiyat oluşumu düzgün değilse Merkez Bankası görevini yapmak zorundadır'' dedi. Piyasada bugün itibariyle bir likidite sıkıntısı olduğunun göründüğünü vurgulayan Yılmaz, müdahalenin hangi yöntemle yapılabileceği sorusu üzerine, şunları söyledi:''Birçok yöntem var. Piyasa dostu yöntemlerle olur bu.

Uygulayacağımız yöntem mümkün olduğunca piyasa dostu olacak. Bunlar aklınıza gelecek her türlü yöntem olabilir. Piyasa tarafından kabul edilebilecek yöntemler var.''

Dövize müdahalenin bir şok yöntemi ile mi yoksa daha yumuşak bir modelle mi yapılacağı sorusuna ise Yılmaz, ''O kadar şeffaf olamayız. Ancak dövize müdahale aynı anda etkisini veriyor. Faiz kararını ise, geleceğe dönük beklentilere göre veriyoruz'' şeklinde konuştu.

Yılmaz, stopajın yabancı yatırımcılar için sıfırlanması ve yerli yatırımcılar için ise yüzde 10'a indirilmesi ile ilgili bir soru üzerine de, ''Stopajın kaldırılması iyi oldu. Şu dakika itibarıyla gelinen nokta Güney Afrika'daki cari açığın yüksek olmasından kaynaklanıyor. Cari açık yüksek olunca, onların parası değer kaybetti.
Oradan bize sıçradı'' dedi.

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, bir başka soru üzerine, politikalarını fiyat istikrarına odakladıklarını, enflasyon hedeflemesi yaptıklarını, istikrar için gereken her şeyi yapacaklarını vurgularken, ''Piyasayı izliyoruz. Saniye saniye ne var, derinliği nedir, nerede başlar nerede biterin hesabını yapıyoruz'' diye konuştu.Yılmaz, bir başka soru üzerine, haziran ve temmuz enflasyon oranlarının yüksek çıkacağının kesinleştiğini belirterek, ''Umarım Ağustos'u kaybetmeyiz'' dedi.

Durmuş Yılmaz, enflasyonda ortaya çıkan durumun bugünkü veriler itibariyle hala tespit edilen hedeflere yakın olacağına işaret ederek,2006'daki politikalarının bu olumsuzlukların 2007'ye yansımaması için gerekli tedbirin alınması yönünde olduğunu vurguladı.

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, bir gazetecinin dolardaki yükselişin sürmesi halinde enflasyondaki yükselişin kışa sarkıp sarkmayacağı sorusu üzerine, bunun geçişkenliğe bağlı olduğunu ifade etti. Yılmaz, ''Kurun 1,50 seviyesindeki geçişkenliği ile 1,70 seviyesindeki geçişkenliği birbirinden farklı. Bunun nerede dengeye oturacağı önemli'' dedi.

Londra'dan sonra 26 Haziran'da New York'ta 4 büyük yatırımcı grubu ile görüşeceğini belirten Yılmaz, ''Önümüzdeki perşembeye kadar vekalet Erdem Başçı'da. Piyasaya müdahale için fiziksel olarak benim ille de aynı yerde bulunmama gerek yok. Gerekirse bulunduğum yerden demüdahale ederiz'' diye konuştu.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler