FİNANS

MB Para Kurulu raporu açıklandı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) KİT'lerin artan girdi maliyetlerini fiyatlarına geciktirmeden yansıtması halinde öngörülebilirliğin artacağını ve enflasyon üzerinde ilerde oluşabilecek risklerin azalacağını kaydetti.

Kurulun 23 Kasım 2006 tarihinde yaptığı toplantının ardından, genel ekonomik gelişme ve hedeflere ilişkin değerlendirmesi bugün açıklandı.

Değerlendirmeye göre, yüksek faiz dışı bütçe fazlası, son yıllarda enflasyonla mücadele konusunda elde edilen kazanımlarda önemli bir rol oynadı.

Faiz dışı bütçe hedefleri doğrultusunda ortaya çıkabilecek ek kaynak gereksinimlerinin dolaylı vergi artışlarından ziyade öncelikle harcamalardaki ayarlamalarla sağlanması, enflasyonla mücadeleyi kolaylaştıracak.

PARASAL SIKIŞTIRMA

Haziran ayından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri yakından takip ediliyor.

Bunun yanında gelirler politikasındaki ayarlamaların ve kamu kesimi faiz dışı harcamalarındaki gelişmelerin enflasyon ve enflasyon beklentileriüzerindeki olası yansımaları da dikkatle değerlendiriliyor.

Merkez Bankası, orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz yönde etkileyecek gelişmelerin gözlenmesi halinde parasal sıkılaştırmaya gitmekten kaçınmayacak.

REFORMLAR KRİTİK ÖNEMDE

Para Politikası Kurulu'na göre, orta ve uzun vadeli görünüm açısından, Avrupa Birliği'ne uyum ve yakınsama sürecinin devam etmesi ile ekonomik programailişkin yapısal reformların planlandığı gibi kesintiye uğramaksızın hayatageçirilmesi kritik önemini koruyor.

Değerlendirmede, son yıllarda söz konusu alanlarda atılan kararlı adımların önümüzdeki dönemde de aynı kararlılıkla sürdürülmesinin, uluslararası konjonktürdeki değişimlerin en az dalgalanmayla atlatılmasına katkıda bulunacağıvurgulandı.

Küresel risk iştahındaki olası değişimler ve buna bağlı olarak finansal piyasalarda ortaya çıkabilecek yeni dalgalanmalar, enflasyon görünümükonusundaki temel risk unsurlarından biri olmaya devam ediyor.

Söz konusu riskin gerçekleşmesi ve orta vadeli bekleyişlerin olumsuz etkilenmesi durumunda Merkez Bankası, gerek etkin likidite yönetimi gerekse politika faizlerinin gözden geçirilmesi yoluyla parasal sıkılaştırmaya gitmektenkaçınmayacak.

HİZMET SEKTÖRÜ VERİMLİLİĞİ DÜŞÜK

Kurula göre, hizmet sektörünün uluslararası rekabete açık olan mal gruplarına kıyasla göreli verimliliğinin düşük olması ve bu sektörde fiyatlama davranışının, geçmiş enflasyona endeksleme eğilimi göstermesi gibi unsurlar,orta vadeli hedeflere ulaşma konusunda risk oluşturuyor.

Kötü hava koşulları, işlenmemiş gıda fiyatları yoluyla Kasım ayı enflasyonunu olumsuz etkileyebilecek. Ancak bu durumun geçici olacağı ve enflasyonun ana eğilimini değiştirmeyeceği tahmin ediliyor. Orta dönemde makroekonomik istikrarın kalıcı olacağı beklentisine bağlı olarak istikrarlı yatırım eğiliminin devam etmesi bekleniyor.

Yakın dönemde gerek hane halkının gerekse firmalar kesiminin istihdamla ilgili bekleyişlerinin kötüleşmesi, önümüzdeki dönemde işgücü piyasasındaki koşulların enflasyondaki düşüş sürecine destek verebileceğine işaret ediyor.

PARA POLİTİKASINDA TEMKİNLİ OLMALI

Değerlendirmede, orta vadeli enflasyon beklentilerinin seviye olarak halen hedefin belirgin olarak üzerinde seyretmesinin, para politikasında temkinli olmagereğini de beraberinde getirdiği vurgulandı.

Petrol fiyatlarında geçmiş dönemde gözlenen birikimli artışların doğal gaz fiyatları üzerinde etkili olmaya başladığına dikkat çekilen değerlendirmede, Kurulun, para politikası perspektifini oluştururken, söz konusu gecikmelietkiler ile elektrik fiyatlarında yapılacak olası bir ayarlamanın da önceden gözönüne alındığı hatırlatıldı.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler