Merkez Bankası, vergi ayarlamaları kaynaklı olarak tütün ürünleri fiyatlarında Şubat ayının ikinci yarısında gözlenen yüksek oranlı artışların,Şubat ayı enflasyonu üzerinde yaklaşık 0,12 puanlık etki oluşturduğunu ve söz konusu artışların Mart ayı enflasyonuna da önemli oranda yansıyacağını açıkladı.
Merkez Bankasınca, bu gelişmelerin geçici olarak değerlendirilmesi ve hizmet fiyatlarında olumsuz bir eğilimin gözlenmemesi nedeniyle, Şubat ayı fiyat verilerinin orta vadeli görünümde belirgin bir değişikliğe yol açmadığı da kaydedildi.
Merkez Bankasının, "Şubat ayı Fiyat Gelişmeleri" raporuna göre, Şubat ayında yıllık enflasyonun, tütün ürünleri fiyatlarındaki artış ve geçen yılın aynı ayındaki düşük bazın etkisiyle yükseldiğini bildirdi.
Raporda, 2006 yılı Şubat ayında, Yeni Türk lirasındaki uzun süreli birikimli güçlenmenin bir yansıması olarak, dayanıklı tüketim malı fiyatlarında dikkate değer azalışlar gözlendiği hatırlatıldı.
Aynı hareketin bu yıl görülmemesinin, yıllık enflasyonun ve özel kapsamlı göstergelerdeki yıllık artışların Şubat ayında yükselmesinde önemli rol oynadığıbelirtilen raporda, "Giyim fiyatlarındaki kış sezonu indirimlerinin erkenbaşlamış olması ve Aralık-Ocak döneminde önemli bir bölümünün gerçekleşmiş olması, içinde bulunduğumuz yılın Şubat ayındaki indirimlerin 2006 yılına kıyasla daha az olmasına neden olmuştur" denildi.
Raporda, mevsimsel fiyat hareketlerindeki düzensizlik olarak nitelendirilebilecek bu etkinin de yıllık enflasyonun yükselmesinde kısmen belirleyici olduğu ifade edildi.
Raporda, şu görüşlere yer verildi:
"Tütün ürünleri ve haberleşme fiyatlarındaki artışların Mart ayı enflasyonu üzerindeki toplam etkisi yaklaşık 0,6 puan olarak hesaplanmaktadır. Yıllık enflasyonun, söz konusu etkilerle Mart ayında geçici olarak yükseleceğiöngörülse de yılın ikinci çeyreğinden itibaren kademeli bir düşüş eğilimine gireceği tahmin edilmektedir."