Merkez Bankası Pazar günü gerçekleştirdiği olağanüstü toplantısında faiz oranlarını 2.25 puan artırarak kısa vadeli oranlarını %17.25 seviyesine yükselttiğini açıkladı. Bunun yanında açıklamasında TL likiditesini azaltmaya yönelik olmak üzere depo alım ihaleleri açacağını bildirdi. Diğer yandan dövizdeki hareketliliğin önüne geçmek için doğrudan müdahale yapılacağını açıkça ifade etti.
Piyasalarda bundan sonraki gelişmeleri izlemeye alacağını ve tepkisini ona göre vereceğini düşünüyoruz. Merkez Bankası’nın faiz artırımı ilk değil. Son yapılan faiz artırımının piyasalarda durgunluğu sağlayacak etkisi olacağını söylemek, finans çevrelerindeki yorumlara bakılırsa oldukça zor görünüyor. Merkez Bankası’nın faiz artırımı ile küresel sermayede oluşan para akımını kontrol altına alması bu noktadan sonra biraz zor olabilir. Bunun yanında doğrudan döviz satışı şeklinde ya da döviz satım ihaleleri yönünde ikinci hamlelere gereksinim olabilir.
Piyasaların, birinci adım olarak faiz artırımının döviz üzerinde ne kadar etkili olduğunu görmek için izlemeye geçeceğini bekliyoruz. Bunun aksi durumda piyasalarda tepkisini gösterecektir. Bunun yanında Merkez Bankası’nın faiz silahı haricinde ne gibi adımlar atacağı yine piyasaların yakından takip edeceği gelişmeler olacak. Piyasalar Merkez Bankası’nın gelişmeler karşısında ne derece etkin olup olmadığını görmek isteyecektir. Bu piyasalarda güven yaratacaktır.
Cuma günü 2 milyar dolar düzeyinde müdahale yapılması ve bunun kurlar üzerinde işe yaramadığının görülmesi piyasalardaki panik havasını besleyen bir gelişme olmuş olabilir. Ancak son gelişmelerle birlikte, piyasaların Merkez Bankasından döviz kurları üzerinde mutlak etkili olacak bir adım atmasını beklediğini düşünüyoruz. Bu adım henüz gelmiş değil.
Çünkü kurlardaki yükselişin artık dozunun kaçtığını ve ekonominin geneli üzerinde yıkıcı ve tahrip edici etkiler yaratmaya başladığını öngörmekteyiz.
Bunun yanında 29 Haziran tarihinde yapılacak olan FED toplantısından 0.25 puan faiz artırımı beklenirken, son açıklanan datalarla birlikte bu oranın 0.50 puana çıktığı söylenebilir. Global beklentilerle bu denli bozulmalar, küresel para akışlarının daha tahrip edici boyutlara ulaşmasına neden oluyor.
Bu hafta için endeksin oldukça dalgalı bir seyir içerisinde olacağını bekliyoruz. Herhangi bir seviyeden söz etmek mümkün görünmüyor. En fazla %50 hisse senedi taşınması önerimiz devam ediyor. Hisse senedi yatırımcısı açısından içinde bulunulan sürecin paranın korunması gerektiği bir süreç olduğunu söyleyebiliriz. Portföylerdeki hisse oranının minimum düzeylerde tutulmasının faydalı olacağını düşünüyoruz. 29 Haziran FED toplantısı sonrasında piyasalarda kısa süreli bir toparlanma yaşanabilir.
25/06/2006 21.27