FİNANS

MB'ye desteğimiz tam

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, ''Merkez Bankasının işin kontrolünde olduğu düşüncesindeyim. Bizim de desteğimiz
tam olacak'' dedi.

İş Bankasının ''Cumhuriyet'e Doğru'' sergisinin açılışı sırasında gazetecilerin bankacılık sektöründeki yabancı payına ilişkin sorularını yanıtlayan Özince, bu kadar serbestliğin olduğu düzende böyle işler olup bittikten sonra değerlendirme yapmanın doğru olmadığını söyledi.

Milli sanayiyi desteklemek üzere kurulmuş bir bankanın genel müdürü olarak önceliğinin milli tanımlardan yana olduğunu ifade eden Özince, Türk bankacılık sektöründe gerçekleştirilen satış fiyatlarının genelde tatmin edici olduğunu düşündüğünü, özellikle bazı bankaların çok büyük değer artışları sağladığını kaydetti.

Özince, bankacılıkta yabancı payıyla ilgili bir limiti olmadığını belirterek, ''Yabancı yatırımcının bankacılık alanında da, diğer alanlarda da hatta sıcak para denilen alanda dahil Türkiye'de bulunmasının da bir stabilizatör etkisi vardır. Yabancılar bize 'hayır' demiyor ki, biz onlara 'hayır' diyelim'' şeklinde konuştu.

Artık sermaye sahibi, özel mülk sahibi, tamamen hukuki tasarruflarda bulunmuş kişinin malını satmasının ardından değerlendirmeler yapmanın doğru olmadığını ifade eden Özince, şöyle dedi:

''Bu şirketlerin çoğu halka açık, anonim şirketler. Yani onların arkasından 'bunlar doğru satıldı, yanlış satıldı' anlamına gelecek 'yerliye satıldı, yabancıya satıldı' değerlendirmeleri bizim kendi kendimizi yıpratmamızı, bankacılık sistemimizi yıpratmamızı getirecek değerlendirmelerdir. Bu konularda Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uyulduysa hepimiz doğru yapıldığını kabul etmek durumundayız.''

''BANA GELEN OLMADI''

Ersin Özince, ''Siz yabancılarla görüşüyor musunuz?'' sorusu üzerine patron ve hissedar olmadığını belirterek, ''Bana gelmedi. Bankanın hissedarları İş Bankası çalışanlarının emekli sandığı ve Atatürk paylarının temsilcisi CHP'dir. Onlara sormak lazım. Zaten alan da olmaz'' dedi.

CHP'nin yönetiminde bulunan Atatürk payının temettüsünün Atatürk'ün isteğiyle dil ve tarih kurumlarına bırakıldığını anımsatan Özince, ''Kim alırsa alsın Atatürk'ün vasiyeti doğrultusunda yüzde 28'in geliri oraya akar. 28 kaldığı sürece o payı kimse almaz. Zaten 'almaz' demek abes, satan olur mu ki acaba Atatürk mirasını?'' diye konuştu.

İş Bankasını satın almak için yabancı gelmediğini ifade eden Özince, ''Gelmesi mi lazım? Hiçbir zaman öyle 'bekliyoruz, arıyoruz' demedik. Hatta ben şeye karşı çıktım, gelinlik kız tabiri, tanımı yaptılar. Niye damat demiyorsunuz da gelinlik kız gibi bekliyorsunuz? Niye kız oluyoruz da erkek olmuyoruz?'' şeklinde konuştu.

Özince, bir soru üzerine de, ''Kendi pazarımızı paylaşma konusunda istekli değiliz. Ama Türkiye'nin dışına çıkacak bir coğrafyada işbirliği yaparız. Eski yıllarda yaptık'' dedi.

Halk Bankasının özelleştirilmesiyle ilgili sürece dahil herhangi bir değerlendirme yapmasının doğru olmadığını ifade eden Özince, ''Kanaatim kamu bankalarından yeteri kadarının halka arz suretiyle bir miktar... Belki Vakıfbank örneğini.... İş Bankası modelini önermiştim. İş Bankası modeli tarzındaki özelleştirmeler de düşünülebilir'' diye konuştu.

Özince, Halk Bankasıyla ilgili ön bilgi formunu aldıklarını, ancak bilgi odasında inceleme yapmadıklarını bildirdi.

Özince, bir soru üzerine, ''Banka satın almayı gerektirmeyecek kadar büyüyorsanız satın almaya gerek duymuyoruz. Niçin satın alalım? Bazı iştiraklerin özelleştirmesine girdiğimiz günlerden bu yana da ülkemizde çok şeyler değişti'' dedi.

''MERKEZ BANKASININ ÖNGÖRÜLERİ TÜRKİYE'NİN HAYRINA''

İş Bankası Genel Müdürü Özince, Merkez Bankasının son günlerde açıkladığı raporlardaki öngörülere ilişkin değerlendirmelerinin sorulması üzerine, Merkez Bankasının ciddi Cumhuriyet kurumlarından bir tanesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Böyle bir yönetim değişikliği ile de politikalarının özgün niteliğini kaybetmediğini görmekten dolayı memnunum. Merkez Bankasının bu konudaki öngörülerinin Türkiye'nin hayrına olduğuna inanıyorum. Kişisel değerlendirmeler olmadığını çok iyi biliyorum, ekip işi bunlar. Dolayısıyla Merkez Bankasının işin kontrolünde olduğu düşüncesindeyim. Bizim de desteğimiz tam olacak.''

Ekonomi yönetiminin hedefleri neyse, politikalarını ona göre revize ettiklerini vurgulayan Özince, ''Aksine politika gütmeyiz. Merkez Bankasının iradi şekilde duruma hakim olduğu, para politikasının hassasiyetle yürütülmesine devam edeceği ve bizi de bu yönde doğru yönlendireceği sonucunu çıkartıyorum'' diye konuştu.

''Riskleri birer satırla geçti. Siz buna katılıyor musunuz?'' sorusu üzerine, ''Katılıyoruz'' diyen Özince, Merkez Bankasının ''Ben buradayım, gerekeni yaparım'' dediğini ifade etti.

''İş Bankası daha mı temkinli olacak?'' sorusuna da Özince, şu karşılığı verdi:

''Daha temkinli olacak, daha temkinsiz olacak bir durumumuz yok. Biz Türkiye'nin geleceğine inanırız. Devleti ve onun politikalarını izleriz. Dümenimizi de dümdüz tutarız. Boyuna dümen kırıp durmayız. Hiç de bir şey olmaz. Öyle çeşitli çalkantılı dönemlerden de çok korkmayız. 2007'den korkmuyorum, 2008'den de korkmuyorum.''

Canlı Borsa
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler