FİNANS

Merkez Bankası, güven verdi

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın hem YTL, hem de döviz likiditesi yönetiminin, bankacılık sisteminin likidite ihtiyacını yetkin bir şekilde karşılayacak yapıda olduğunu belirtti.

Merkez Bankası tarafından düzenlenen "Küreselleşme, Enflasyon ve Para Politikası" konulu uluslararası konferansın açılışında konuşan Yılmaz, emtia fiyatlarında yüksek oranlı düşüşler yaşanması, iktisadi faaliyette yavaşlama ve YTL'nin değer kaybının, Türkiye'nin cari açığında önümüzdeki dönemde hızlı bir gerileme yaşanmasına katkıda bulunacağına ifade etti.

Yılmaz, bütün bunlara karşın küresel likidite koşullarında yaşanan olağanüstü değişimlerin uluslararası piyasalardaki gelişmelere duyarlı diğer ülkeler gibi Türkiye'yi de olumsuz yönde etkilediğini belirterek, "Bu noktada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının fiyat istikrarı sağlamak temel amacıyla çelişmemek kaydıyla uluslararası piyasalardaki sorunların ekonomimiz üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini vurgulamak istiyorum" dedi.

Merkez Bankasının hem YTL, hem de döviz likiditesi yönetiminin bankacılık sisteminin likidite ihtiyacını yetkin bir şekilde karşılayacak yapıda olduğunu kaydeden Yılmaz, YTL para piyasalarına hiçbir aksaklıklara izin verilmeyeceğini, ödemeler sistemine sağlıklı bir şekilde çalışmaya devamın temin edileceğini söyledi.

"NE DENLİ ÖNEM TAŞIDIĞININ FARKINDAYIZ"

Durmuş Yılmaz, bankacılık sistemi açısından YTL likiditesinin yanı sıra döviz likiditesinin de ne denli önem taşıdığının farkında olduklarını ve bu dönemin en az sorunla atlatılabilmesi için gerekli önlemleri aşamalı bir şekilde uygulamaya koyduklarını, bu amaçla 9 Ekim 2008'den itibaren Merkez Bankası nezdindeki döviz depo piyasasında aracılık faaliyetlerinin yeniden başlatıldığını, bankalara bu piyasada işlem yapma limitlerinin toplamda 10,8 milyar dolara yükseltildiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu önemlere ilave olarak bankalararası döviz piyasasında döviz likidite akışkanlığının artırılmasını sağlayarak, finansal sistemdeki akışkanlığı ve kredi piyasalarının etkin çalışmasını desteklemek üzere bugünden itibaren bankaların kendilerine tanınan borçlanma limitleri çerçevesinde Merkez Bankasından alabilecekleri döviz depolarının vadesinin bir haftadan bir aya yükseltilmesine, söz konusu piyasada yüzde 10 olan borç verme faiz oranlarının ABD doları için yüzde 7'ye ve avro için yüzde 9'a düşürülmesine karar verilmiştir."

İçinde bulunulan zorlu ortamdan gelişmekte olan ülkelerin döviz rezervlerini ne şekilde kullanacaklarının büyük önem taşıdığını kaydeden Yılmaz, "Bu gerçeği göz ardı etmeksizin Merkez Bankası bundan sonra da döviz piyasasının etkin çalışması ve döviz likiditesinin desteklenmesi amacıyla gerektiği takdirde ilave önlemleri imkanları ölçüsünde ve basiretli bir şekilde almaya devam edecektir" şeklinde konuştu.

Canlı Borsa
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler